spicy kartofler med frugt/nøddefyld i tomatsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
spicy kartofler med frugt/nøddefyld i tomatsovs
(Aloo Dum Banarasi) 
Disse lækre fyldte kartofler smagte jeg i Madurai, sidst jeg var i Indien. Retten hedder på indisk Aloo Dum Banarasi, men opskriften er efter hukommelsen.
.
8 store kartofler (ca. 1 kg)
3 tsk spidskommenfrø
3 tsk sorte sennepsfrø
3 tsk korianderfrø
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
6 spsk hakkede, tørrede frugter, fx abrikoser, rosiner, tranebær, dadler etc.
4 spsk hakkede, saltede cashewnødder
koriander, mynte eller anden krydderurt
sovs:
4-5 kardemommekapsler
100 g løg eller porre
2 fed hvidløg
350 g tomater eller 1 dåse hakkede tomater
ca. 1 dl grøntsagsbouillon
et stykke hel kanel eller 2 tsk stødt kanel
1 tørret chili eller lidt frisk hakket
citronsaft
.
Kog kartoflerne møre, men stadig faste. Pil og afkøl dem. Skær en rektangel i kartoflerne og tag ca. halvdelen af indmaden ud (brug det i en blendet suppe).
Drys kartoflerne indvendigt med lidt salt og peber.
Rist spidskommen, sennepsfrø og koriander på en tør pande, indtil de begynder at dufte. Kom dem i en morter og stød dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem på panden sammen med krydderierne. Tilsæt de hakkede frugter og svits endnu et par minutter.
Fjern panden fra varmen og bland nødderne i. Smag til med salt og peber.
Fordel fyldet i de udhulede kartofler. Pres det godt ned i kartoflerne. Brug fingrene.
Hæld et par spsk olie i et ovnfast fad og sæt de fyldte kartofler i fadet. Pensl kartoflerne med lidt olie og sæt dem i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter.
sovsen
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og rist dem i en tør gryde. Kom dem i en morter og stød dem.
Hak løg eller porre og hvidløg. Svits dem i 2 spsk olivenolie et par minutter.
Hak tomaterne og kom dem i gryden sammen med bouillonen – eller tilsæt dåsetomaterne sammen med væden. Her udelades bouillonen.
Kom kardemomme, kanel og tørret chili i sovsen. Tilsæt også 1 tsk salt og 2 tsk sukker.
Læg låg på gryden og lad sovsen simre 10-15 minutter. Fjern den tørrede chili, når sovsen har fået tilstrækkelig styrke.
Smag sovsen godt til med salt, sukker, krydderier og evt. lidt citronsaft.
Arrangér kartoflerne i tomatsovsen og drys med grønt.
Servér en salat med perlerug, perlespelt eller perlebyg til de indiske kartofler. Eller vælg de brune ris med kidneybønner nedenfor.