Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

15

februar 2021

12

KOMMENTARER

spicy indisk blomkåls- og kartoffelret – aloo gobi

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

enkelt og eksotisk

Denne krydrede indiske ret er superenkel. Den består af kartofler, blomkål og løg. Og så er den billig. Når man lever plantebaseret, er der mange penge at spare på husholdningsbudgettet, men ikke mindst i sundhedsudgifter og i det store klimaregnskab, se nedenfor.

Retten hedder aloo gobi og er en indisk klassiker. Her kan selv de fattigste indere få et måltid mad, da ingredienserne i Indien ikke vil koste meget over 5-10 kr.

..

tilbehør af linser og yoghurt

For at udgøre et helt måltid med alle næringsstoffer, foreslår jeg linser og yoghurt som tilbehør til aloo gobi’en, evt. også ris.

.

bagt eller simret?

Du kan  tilberede aloo gobi på to forskellige måder. Den ene er lynhurtig, den anden tager lidt længere tid.

..

er du også sparsommelig?

Mange danskere er meget prisbevidste og sparsommelige, især når det handler om madvarer. Det kan den enkelte husholdning glæde sig over, og det er fint nok, så længe man vælger økologisk og klimakærligt.

Men vi kan også glæde os over, at vi kan spare i den helt store målestok, når vi vælger grønt: en ny beregning fra forskere ved Københavns Universitet viser, at Danmark kan hente en sundhedsøkonomisk gevinst på 20 milliarder kroner årligt ved at følge de nye kostråd – især ved at spise mindre kød, mættet fedt og salt. Hvis samtlige danskere ville spise efter de nye kostråd, ville vi  kunne spare samfundet for helt op mod 38 millliarder om året.

”Der er enorme sundhedsøkonomiske gevinster, hvis vi spiser mere plantebaseret. Det kan finansiere en stor del af den grønne omstilling af samfundet, så vi når klimamålet”, siger DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

Det er nemlig ikke kun penge og CO2, vi sparer, når vi spiser hovedsagelig plantebaseret. Det er også liv. En animalsk baseret kost medfører forøget risiko for de kendte velfærdssygdomme, kræft, hjerte-karsygdomme, diabetes og ikke mindst overvægt.

Beregningerne viser, at vi kan forebygge op mod 1.000 for tidlige dødsfald årligt, hvis vi spiser efter de nye kostråd. Nu venter vi bare på, at beregningerne kommer for en ren plantebaseret kost. Det rykker nemlig endnu meget mere.

Så er det, man godt kan gå hen og blive helt grøn i hovedet af glæde.

.

.

indisk blomkåls- og kartoffelret – aloo gobi

(4 personer)

400 g kartofler

1 stort blomkålshoved

150 g løg

6-8 fed hvidløg

kokos- eller olivenolie

1 spsk spidskommenfrø

1 karton eller dåse hakkede tomater med væde

½-1 spsk kanel

frisk eller tørret chili efter smag

1 tsk stødt kardemomme

2 tsk gurkemeje

1-2 dl kokosmælk eller havrefløde

1 limefrugt eller citron

salt, rørsukker

1 bdt frisk koriander

.

Du kan lave retten på to måder: enten bage kartofler, blomkål og løg i ovnen ­– eller lade grøntsagerne simre med i sovsen. Det sidste er det hurtigste. Til gengæld får grøntsagerne en mere intens smag, når de bages gyldne.

Skær kartoflerne i små både eller terninger. Del blomkålshovedet i små buketter. Skær løgene i både. Del hvidløgene.

Hvis du bager i ovnen, så læg kartoflerne i en ovnfast form og vend dem i lidt olie. Drys med salt.

Sæt kartoflene i en 200 grader varm ovn 10 minutter. Vend rundt i dem.

Læg blomkål, løg og hvidløg i en anden form og sæt dem i ovnen til kartoflerne. Bag begge dele endnu ca. 15 minutter. Hvis du ønsker blomkålen mere gylden, så tænd for grillen et øjeblik.

Sovsen: knus spidskommenfrøene let i en morter. Rist dem i en tør gryde, til de dufter.

Hæld tomaterne i gryden og tilsæt kanel, chili, kardemomme og gurkemeje. Lad sovsen simre 5-10 minutter. Tilsæt kokosmælk eller fløde.

Tilsæt de bagte grøntsager og smag godt til med citronsaft, salt, sukker.

Hvis du ikke bager grøntsagerne, så kom dem straks i gryden og lad dem simre i tomatsovsen 15-20 minutter eller til kartoflerne er møre. Smag godt til.

Drys med frisk koriander ved serveringen.

Du kan give yoghurt, kogte linser og/eller ris til retten:

.

ris eller ej?

Ris er traditionelt tilbehør til al mad i Indien. Men ris er klimabelastende, så kig på din “klimakonto”, og vurdér, om der er plads til ris. Hvis der er, giver det mest mening af vælge ris dyrket i Europa. Du kan også vælge hele kogte hvede- eller havrekerner.

Den flettede kurv er en “madkasse”, som jeg engang købte i Laos. Når bønderne går i marken om morgenen, medbringer de altid en portion ris til frokosten.

De små skeer er udskåret af bambus og har i mange år hængt i deres kogger over et tilrøget ildsted i Burma (nu Myanmar).

.

tilbehør

150 g sorte eller brune/grønne linser

150 g ris

2 dl planteyoghurt

 

Kog linserne i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.

Kog hvide ris i dobbelt mængde vand ca. 10 minutter. Brune ris koges 20-30 minutter. Det samme gælder for hele hvede- og havrekerner.

.

.

Share

12 Kommentarer

  1. Anne mette nordentoft
  2. Solveig Bjørshol
  3. Jen
  4. Helen
      • Helen
  5. Lasse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.