små krydrede frikadeller bagt med kartofler og sesamsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
små lækre frikadeller fra Jordan
Mad fra Mellemøsten hører til noget af det lækreste, synes jeg. Her er en ret fra Jordan – kofta bi tahini – som består af små krydrede frikadeller bagt under et “låg” af kartofler, tomater og en sovs af sesampasta (tahin).
Grøntsagsmad får ofte skyld for at tage lang tid at lave. Det passer for det meste ikke. Men denne ret er ikke lavet på 5 minutter. Det er tydeligt, at den stammer fra et land, hvor mange husmødre bruger meget tid på madlavningen og kæler og kræser for maden dagen lang.
Men langtfra alle er SÅ heldige at kunne trylle omkring et komfur. Retten kommer fra et område af verden, som jeg selv holder meget af. Så jeg kan ikke lade være med at sende mange tanker til de millioner af mennesker, der er sendt på flugt fra Syrien (uden selv de mest basale ting, slet ikke noget komfur og heller ikke nogen mad at tilberede), og hvoraf mange har søgt ly i Jordan.
I vores priviligerede del af verden er der god grund til at være taknemmelig for, at de fleste af os har nok at spise, og at bomberne ikke falder omkring ørerne på os, mens vi rører i gryden. Det største problem i vores velfærdssamfund, når det handler om mad, er íkke at spise for meget.
.
en velsmagende alliance
De krydrede frikadeller er lækre sammen med de bagte kartofler og den cremede tahinsovs.
Hvis du ikke har sojagranulat eller -flager til frikadellerne, så brug kogte, mosede bønner i stedet.
Produktet “no egg” erstatter æg og købes i helsekostbutikker. Det binder ingredienserne sammen og virker virkelig godt. Hvis du ikke kan finde produktet, så brug skum af hørfrø i stedet, se i opskriften nedenfor. Hvis du ikke er veganer, kan du også bruge et æg.
Tahin er den “pasta” af sesamfrø, som bl.a. bruges i hummus.
Og giv endelig ikke op, når du ser ingredienslisten. Hvis du allerede bruger krydderier, har du sikkert allerede de fleste ingredienser på lager.
.
små krydrede frikadeller bagt med kartofler og tahin
(4 personer)
små frikadeller:
100 g brune linser
100 g sojagranulat eller -flager, se evt. ovenfor
4 dl grøntsagsbouillon
75 g løg
1 dl hakket persille
2 spsk olivenolie
4-5 kardemommekapsler
2 tsk stødt allehånde
1-2 tsk sumak (kan udelades)
2-3 tsk kanel
2 spsk reven ingefær
2 tsk ”no egg” eller 4 spsk hørfrø, se evt. ovenfor
ca. 100 g havregryn
salt, friskkværnet peber
kartoffellåg:
3/4 kg kartofler
2-3 tomater
olivenolie
tahinsovs:
1 1/2 dl tahin (sesampasta)
3-4 dl kogende vand
2 fed hvidløg
saft af 1-2 lime eller citroner
2 spsk hakket mynte
friskkværnet peber
2-3 spsk tamari
.
Lav først frikadellerne: kog linserne møre i rigeligt vand 20-25 minutter. Afdryp dem.
Kom sojagranulatet eller -flagerne i en gryde med bouillonen. Bring det i kog. Fjern gryden fra varmen og lad granulatet stå ca. 10 minutter.
Hak løgene.
Bland linser, soja og løg og purér dem med en stavblender eller i en foodprocessor. Tilsæt persille og olie.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og stød dem i en morter. Rør dem i farsen sammen med allehånde, sumak, kanel og reven ingefær.
Rør farsen godt sammen og kom ”no egg” eller hørfrø i farsen (kog hørfrøene i 4 dl vand 3-4 minutter. Si frøene fra og brug væden).
Tilsæt så mange havregryn, at farsen får en fast konsistens.
Smag til med salt og peber og lad farsen hvile en halv timestid.
Skær imens kartoflerne i skiver på 2-3 mm’s tykkelse. Læg dem på en bageplade og pensl dem med olie. Skær også tomaterne i skiver og sæt dem til side.
.
Lav sovsen: start med at røre 1 dl meget varmt vand i tahinen. Fortsæt med at røre vand i sovsen, indtil den har en passende tykkelse. Kom lidt vand i ad gangen, da tahinen hurtigt kan blive for flydende.
Tilsæt presset hvidløg, lime- eller citronsaft og mynte.
Smag sovsen til med citronsaft, mynte, peber og tamari.
Form med melede hænder ca. 20 små frikadeller af farsen og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
Forbag både frikadeller og kartofler i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter. Kartoflerne skal være let gyldne.
.
Læg frikadellerne i et ovnfast fad. Læg tomater og kartoffelskiver over og fordel sovsen øverst.
.
Bag retten færdig i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Spis gerne brød til, fx de æltefri ciabattaboller og måske også en salat, se nedenfor.
.
så er der serveret!
.
kernesund spidskålssalat
Der er masser af “gods” i den kernesunde spidskålssalat, se opskriften her.
uhmmmmm 🙂
Ja, den lyd er jo dejlig! ❤️
Hvor lækkert! Det burde man kunne finde tid til at lave i nogle af de dejlige helligdage, der venter os.
Det er prisværdigt, du tænker på flygtningene. Kort før borgerkrigen startede var jeg på madlavningskursus i Damaskus hos vores guide, der var uddannet kok. Han boede i et af de fantastiske traditionelle damaskushuse. Han måtte flygte. Det lykkedes ham heldigvis at komme til Storbrittanien, hvor han for nyligt er blevet sammenført med sin familie. Det sidste han ønskede var at forlade sin elskede by.
Kære Charlotte,
Jeg håber, du finder tid til de små frikadeller her i den lange weekend – og at de falder i smag!
Det er svært ikke at tænke på de martrede syrere. Jeg har rejst i Syrien og mødt fantastisk gæstfrihed. Det er et land, detr står mit hjerte nær. Og hvor er det godt at høre, at din bekendt er kommet til England. Jeg ønsker det bedste for HELE dette mishandlede folk.
Kh Kirsten
Åh, du kære Kirsten – som kerer dig om sundhed og sanselighed, natur, miljø, dyrevelfærd og også alverdens flygtninge. Du har hjertet på rette sted! Og tak for at du deler det hele med os andre! Jeg har endnu ikke rejst i Mellemøsten, men må gøre det så snart bomberegnen stilner af. Men min mand og jeg har været så heldige at blive nære venner, ja familie med en ung, syrisk flygtning. Mange tænker på det, vi danske (og skotske, for min mand er skotte) kan gøre for at gøre livet i Danmark lidt lettere og lysere for flygtninge, men de færreste ved, hvor meget flygtningene giver igen. Venskabet/familieskabet med vores unge syriske ven er vokset stille og roligt. Og nu er han en naturlig del af vores familie og vennekreds. Og ALLE har kun det allerbedste at sige om ham! Vi fejrer jul, fødselsdage, påske… og også snart vores 30 års bryllupsdag sammen med ham – har bestilt en vegetarmiddag med det hele til os alle tre. I julen var vi i sommerhus i Skallerup og fandt ud af, hvor hyggeligt det er at lave mad sammen. En dag lavede han favabønner, dvs. hestebønner i tahinsauce (en anden dag var det kogte æg i tahinsauce), og jeg fik lyst til at lave pitabrød. Han var nærmest lykkelig over at få “arabiske brød”, og ja, de skal være med grahamsmel. Siden har vi lavet mad sammen en gang om ugen (og ordner også papirer fra kommune, skat osv.). “Dansk” vegetarmad er som udgangspunkt jo ikke dansk, men international, og så har jeg købt “Syriens Gryder” (som støtter Dansk Flygtningehjælps arbejde) og desuden plyndret bibliotekerne i hele landet for kogebøger fra Mellemøsten og været på nettet og søgt på danske og engelsksprogede hjemmesider (har endnu ikke lavet kanelsnegle, hvor kanelen er udskiftet med madkrydderier, men det glæder jeg mig til. Også til dit sprøde lavashbrød fra Mellemøsten med nigellafrø). Ja, jeg har fået ny inspiration i mit køkken. Og ja, sikke dejlig mad vi laver. Samtidig lærer vores unge, syriske ven om dansk mad. F.eks. at kruspersille er persille – han kendte kun den bredbladede. Og han lærer om danske traditioner, f.eks. æg i påsken, og der fik vi bl.a. porre- og ostefyldte pandekager. Pandekager kendte han ikke, men var et hit. Også Skt. Clemens blå ost fra Bornholm, som jeg kommer i mine. Til fastelavn var det fastelavnsbollen og om, hvordan vi før reformationen fastede – noget a la muslimernes Ramadan. Vi hygger os alle tre med at lave maden, selv om vi som regel begge er glade mennesker, så bliver vi ekstra meget glade af at være sammen med vores unge ven. Og ja, han har flere gange sagt til sin mor hjemme i det sønderbombede Aleppo, at “Ann, hun laver dejlig mad”. Og den ros vil jeg så sende videre til dig, Kirsten, for du har lært og lærer mig fortsat meget om mad… og meget, meget mere.
Kære Ann,
Rigtig hjertelig tak for din hjertevarme hilsen. Jeg føler det jo som en noget gratis omgang, når jeg skriver, at jeg tænker på flygtningene fra Syrien. DU nøjes ikke med at tænke, du handler. Det er SÅ smukt at høre om din og din mands glæde over jeres nye venskab med den syriske flygtning.
Din historie er bevis på, hvor meget man får igen, når man selv giver. I får et unikt kendskab til Mellemøsten og ikke mindst til mad fra det område. Og flygtningen får en ny kærlig familie, der indfører ham i danske traditioner Det er helt fantastisk.
Tak fordi du vil dele den smukke historie med mig og bloggens læsere. Jeg håber, at mange vil gøre om du og din mand!
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
ps: og så er jeg selvfølgelig glad for at høre, at du kan bruge mine opskrifter! Tak for det også. ❤️
Dejlig ret. Jeg kom ikke no egg i, jeg syntes farsen holdt godt sammen. Jeg brugte mindste mængde kardemomme og det var nok for mig. Dette er en stor portion. Jeg lavede til 2 personer og fik mange frikadeller til overs. De ligger nu i fryseren 😀 Så fik jeg da endelig brugt det sumak!
Kære Liv,
Det glæder mig, at du kan lide frikadellerne. Og også at de holdt sammen uden tilsætning af no egg. Det er altid rart at have et lille lager i fryseren af den slags mad. Men det er muligt, at frikadellerne vil smuldre lidt, når du tør dem op.
Og ærgerligt, at du brugte dit sidste sumak, for der kommer sikkert flere opskrifter med det mellemøstlige krydderi!
Kh Kirsten
De holdt fint i fryseren. Jeg brugte ikke mit sidste sumak, tvert i mod, jeg fik endeligt brugt det😀 Har kun brugt det på tabbolhe(?) tidligere. Dejligt med lidt inspiration til nye rætter. Mvh Liv
Kære Liv,
Det var dejligt at høre, at frikadellerne holdt til en tur i fryseren. det er en stor hjælp, når frikadeller og den slags kan fryses. Det sparer tid på travle dage.
Og så håber jeg, at du får brugt sumaken til nye portioner frikadeller.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy