ramsløgsuppe med ærter, citrongræs og mynte
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
gourmet-suppe med få udvalgte ingredienser
I mange år har København været et udtørret vandingssted, når det handler om vegetariske/veganske restauranter. Bevares, der er nu og da dukket cafeer eller små restauranter op. Men de fleste er hurtigt forsvundet igen. Man skal helt tilbage til Cranks grønne Buffet i Grønnegade for at finde en ordentlig grøn restaurant i Danmarks hovedstad. Og det er helt tilbage i 1980’erne.
Cranks grønne Buffet er også for længst borte, og den grønne mad har udviklet sig enormt siden dengang. Det kan man forvisse sig om i den forholdsvis nye, vegetariske Restaurant VeVe, indrettet i en gammel, smukt restaureret lagerbygning på Østerbro.
VeVe ejes af Henrik Yde, der også har grundlagt en række andre restauranter i hovedstaden, bl.a. thai-restauranten KinKin, som er den eneste thairestaurant i Danmark, der har en Michelinstjerne.
Du kan se menuen hos VeVe her. Den er også tæt på at fortjene en Michelinstjerne. Menuen starter med en række små snacks, som følges af 7-8 ekstremt delikate småretter med alt det bedste, som det grønne køkken kan byde på.
VeVe er blevet flot modtaget af madanmelderne, og jeg kan også varmt anbefale restauranten.
Berlingske skrev: “Kong Gulerod i Michelinland”. Politiken uddelte 5 hjerter og sagde: “her rammer vegetar gourmet”. Børsen mente: “helstøbt spiseoplevelse på topniveau”.
Jeg hører, at restauranten til frokost bl.a. frekventeres af tjekkede forretningsmænd i elegante habitter. Det er nye toner på et område, hvor det er svært at få mændene i tale. Men VeVe serverer madkunst, som altså også overbeviser mændene.
.
suppe med inspiration fra VeVe
Suppen med ærter, citrongræs og mynte er inspireret af en suppe, jeg spiste på VeVe, da jeg var der for nogen tid siden.
“Bunden” i suppen er den samme som på VeVe, men suppen i restauranten var en fløde(smør?)baseret suppe eller måske rettere “sovs”.
Da det stadig er højsæson for ramsløg har jeg imidlertid valgt at bruge de sunde blade i stedet – og samtidig er suppen blevet vegansk (VEVE serverer vegetarisk mad).
Suppen er lige så hurtig at lave som den er sund og velsmagende. Bon appetit!
.
ramsløgsuppe med ærter, citrongræs og mynte
50 g skalotteløg (kan erstattes af persille eller basilikum)
1 spsk raps- eller olivenolie
100 g kartofler
4-5 dl grøntsagsbouillon
50 g ramsløg
1-2 dl plantefløde eller anden fløde
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
100 g bælgede ærter
1 spsk sukker
2 stilke citrongræs
1 håndfuld frisk mynte
Hak løgene og svits dem i olien 4-5 minutter. Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillonen. Kog suppen under låg 5-6 minutter.
Snit ramsløgbladene og kog dem med et par minutter.
Afkøl suppen lidt og blend den. Tilsæt fløde efter behag.
Smag suppen til med et par tsk reven citronskal, 1-2 spsk citronsaft, salt og peber.
Kog ærterne i så lidt vand, tilsat sukker, som muligt. Kog dem et par minutter og afdryp dem.
Skær det inderste bløde af citrongræsset i millimetertynde skiver. De hårde, ydre lag kan du gemme (evt. fryse) til en thaisuppe, hvor du koger dem med.
Fordel de kogte ærter i fire tallerkner, læg citrongræs og mynteblade over. Hæld suppen ovenpå.
Du kan evt. vælge at servere suppen i en lille kande, så de spisende selv hælder suppen på. Så får man glæde af det smukke syn med ærter, citrongræs og mynteblade, inden det dækkes af suppen.
.
Dejlig læsning, har faktisk Crancks grønne opskriftsbog fra fordumstid 😊Jeg tror da vi skal prøve den nye VeVe, når vi først i juli skal fejre Majkens kandidatafslutning, så tak for ideen! 👍
Kære Dorit,
Selv tak. Det lyder som en rigtig god idé at fejre begivenheden hos VeVe. Men husk at bestille bord i rigtig god tid. De er meget bookede.
Kh Kirsten
Ja bare man har 1000 kr med i baglommen – pr. mand – så er man på den grønne gren i VeVe.
Ramsløg er godt.
Kære Helle,
Ja, helt billigt er det jo ikke at spise gourmet-mad. Heldigvis er det virkelig billigt at komme på “den grønne gren” med almindelig vegetar/veganermad.
Kh Kirsten
Du har ret, Kirsten, og tak for dit svar.
Jeg er rigtig glad for alt det, du giver.
Hvor er jeg glad for at høre det, Helle. Tusind tak ❤️
Kh Kirsten
Lækkert, indbydende og lærerigt.
Nyder din blog så meget kæreste Kirsten – super delikat.
kærligst
Annie
Hjertelig tak for det, kæreste Annie. Det glæder mig, at vi også kan “mødes” her!
Stort knus fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy