Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

2

september 2022

2

KOMMENTARER

så er der fredagsslik – på den sunde måde

Skrevet af , Posted in frokostretter, salater

.

nu viser Moder Jord sig fra den mest gavmilde side

Det er lige nu, naturen beriger os med lækre, sunde og farverige frugter, grøntsager, nødder og svampe. Det er høsttid!

I gamle dage, og stadig i nogle kulturer rundt omkring i verden, siger man tak for høsten og udtrykker sin taknemmelighed over naturens gaver ved at ofre til guderne, feste og glæde sig over alle de gode sager, som skal/skulle bringe os igennem vinteren.

Tidligere holdt vi også høstfester, når kornet var i hus. Men hos os er bevidstheden om sammenhængen mellem vores mad og selve vores eksistens  gået i glemmebogen. På vores breddegrader har vi ikke kendt til sult i mange år. Vi behøver ikke at bevæge os langt for at få fyldt maven op. Supermarkederne bugner af mad. Måske er det derfor, vi tager mad som en selvfølge, og måske er det derfor, vi ikke har mere respekt for maden, end at vi smider store mængder af den ud. Og måske er det også derfor, vi ikke ser sammenhængen mellem det, vi putter i munden og ødelæggelsen af vores jord og klima.

Hvis vi lærer vores børn taknemmelighed for det, jorden giver os, vil det være en del af indsatsen mod den truende klimakrise. Hvis vi sammen motiverer og opmuntrer, kan vi gøre en stor forskel. Ikke mindst børn kan se logikken i at passe på jorden, naturen og dyrene.

.

høstmånen har sat sit segl over Roskilde Fjord

Her er aftenens udsigt fra mit hus. Når naturen er smuk, er det virkelig svært at forstå, at ikke alle har lyst til at værne om den.

Månen har sat sit segl på himlen over Roskilde Fjord. Det er begyndelsen på den måne, der kaldes høstmåne, når den er fuld. I gamle dage satte bønderne stor pris på den lysende høstmåne, fordi den gav dem lys nok til at kunne høste kornet, faktisk med segl, også sent på aftenen.

.

naturens gratis gaver

Lige nu er det ikke mindst høsttid for brombær – disse naturens helt gratis perler. De kan nydes i både det salte og det søde køkken. Her kommer både en salat med spidskål og skønne frugter og omtale af en ny bog med masser af lækkerier til den søde tand – også med masser af frugt.

.

brombær kan nydes både i salater, til morgenmad og i kager

Det ligner en gang fredagsslik, men her er lutter gode sager uden tilsætningsstoffer med ildevarslende E-numre.

Salaten består af fintsnittet spidskål blandet med både af abrikoser, brombær og pistacienødder.

.

to slags dressing

.

Jeg foreslår en mormordressing til salaten, men du kan også vælge at smage fløden til med lidt sennep, plus evt. hvidløg, og en krydderurt – evt. også tilsætte lidt god olivenolie.

.

sødt og saligt – ny fristende bog

Min gode kollega, Anette Høeg Nielsen, der blogger under navnet Mad med glød, udsender den 7. september en skøn bog med ideer til kager, konfekt og is, altsammen plantebaseret. Bogen hedder “Plantebaserede fristelser”. Og glæd dig: nu er det søde også sundt!

Hvis du har en sød tand og samtidig gerne vil undgå det raffinerede sukker mest muligt, er denne bog noget for dig. Her er forrygende skønne opskrifter med både friske og tørrede bær, nødder, kerner og frø. Her er kager med bønner og uraffineret mel. Opskrifterne spænder fra bagte kager med frugt, nødder og chokolade til raw cakes og konfekt og is.

Anette udtrykker det selv sådan: “Jeg har udviklet hver og en opskrift med fokus på næring, nydelse og selvomsorg. Det er altså søde sager, der giver dig reel næring, og som ikke bare indeholder tomme kalorier”.

Opskrifterne vil uden tvivl begejstre både børn og voksne, og jeg håber, at bogen vil blive flittigt brugt til børnefødselsdage, hvor det kan være en god idé at skære lidt ned på de tomme sukkerkalorier.

“Platebaserede fristelser” er udgivet af Forlaget Turbine. Indb. 176 sider. Vejledende pris kr. 279,95. Du kan købe bogen hos din lokale boghandler eller hos Saxo.com (her er prisen kr. 249,95).

.

bland selv slik!

spidskålssalat med abrikoser, brombær og mormordressing

(4 personer)

½ lille spidskål

6 abrikoser

100 g brombær

50 g pistacienødder

frisk koriander eller mynte

mormordressing:

1 dl havrefløde eller anden fløde

citronsaft

rørsukker eller ahornsirup

salt, friskkværnet peber

Snit spidskålen meget tyndt.

Skær abrikoserne i både.

Bland kål, abrikoser, brombær og pistacienødder. Tilsæt også den valgte krydderurt.

Rør dressingen sammen. Smag godt til med citron, sukker, salt og peber.

Hæld dressingen over salaten lige inden serveringen, og vend rundt.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 Kommentarer

  1. Dina Grevelund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.