så er der fredagsslik – på den sunde måde
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, salater
.
nu viser Moder Jord sig fra den mest gavmilde side
Det er lige nu, naturen beriger os med lækre, sunde og farverige frugter, grøntsager, nødder og svampe. Det er høsttid!
I gamle dage, og stadig i nogle kulturer rundt omkring i verden, siger man tak for høsten og udtrykker sin taknemmelighed over naturens gaver ved at ofre til guderne, feste og glæde sig over alle de gode sager, som skal/skulle bringe os igennem vinteren.
Tidligere holdt vi også høstfester, når kornet var i hus. Men hos os er bevidstheden om sammenhængen mellem vores mad og selve vores eksistens gået i glemmebogen. På vores breddegrader har vi ikke kendt til sult i mange år. Vi behøver ikke at bevæge os langt for at få fyldt maven op. Supermarkederne bugner af mad. Måske er det derfor, vi tager mad som en selvfølge, og måske er det derfor, vi ikke har mere respekt for maden, end at vi smider store mængder af den ud. Og måske er det også derfor, vi ikke ser sammenhængen mellem det, vi putter i munden og ødelæggelsen af vores jord og klima.
Hvis vi lærer vores børn taknemmelighed for det, jorden giver os, vil det være en del af indsatsen mod den truende klimakrise. Hvis vi sammen motiverer og opmuntrer, kan vi gøre en stor forskel. Ikke mindst børn kan se logikken i at passe på jorden, naturen og dyrene.
.
høstmånen har sat sit segl over Roskilde Fjord

Her er aftenens udsigt fra mit hus for et par år siden. Når naturen er så smuk, er det virkelig svært at forstå, at ikke alle har lyst til at værne om den.
Månen har sat sit segl på himlen over Roskilde Fjord. Det er begyndelsen på den måne, der kaldes høstmåne, når den er fuld. I gamle dage satte bønderne stor pris på den lysende høstmåne, fordi den gav dem lys nok til at kunne høste kornet, faktisk med segl, også sent på aftenen.
.
naturens gratis gaver

Lige nu er det ikke mindst høsttid for brombær – disse naturens helt gratis perler. De kan nydes i både det salte og det søde køkken. Her kommer både en salat med spidskål og skønne frugter og omtale af en ny bog med masser af lækkerier til den søde tand – også med masser af frugt.
.
brombær kan nydes både i salater, til morgenmad og i kager

Det ligner en gang fredagsslik, men her er lutter gode sager uden tilsætningsstoffer med ildevarslende E-numre.
Salaten består af fintsnittet spidskål blandet med både af abrikoser, brombær og pistacienødder.
.
to slags dressing

.
Jeg foreslår en mormordressing til salaten, men du kan også vælge at smage fløden til med lidt sennep, plus evt. hvidløg, og en krydderurt – evt. også tilsætte lidt god olivenolie.
..
bland selv slik!

spidskålssalat med abrikoser, brombær og mormordressing
(4 personer)
½ lille spidskål
6 abrikoser
100 g brombær
50 g pistacienødder
frisk koriander eller mynte
mormordressing:
1 dl havrefløde eller anden fløde
citronsaft
rørsukker eller ahornsirup
salt, friskkværnet peber

Snit spidskålen meget tyndt.
Skær abrikoserne i både.
Bland kål, abrikoser, brombær og pistacienødder. Tilsæt også den valgte krydderurt.
Rør dressingen sammen. Smag godt til med citron, sukker, salt og peber.
Hæld dressingen over salaten lige inden serveringen, og vend rundt.
.










UHMMM hvor man lige mangler et blommetræ!
Tak for alle mundvands-befordrende billeder og opskrifter!
Kære Dina,
Ja, jeg savner også et blommetræ. Jeg har fået mine blommer forærende.
Og selv tak. Det er en fornøjelse at udvikle nye opskrifter, og jeg er rigtig glad for, at du synes om dem.
Kh Kirsten