Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

5

september 2022

19

KOMMENTARER

nu skal der skrues ned for energien – få masser af spareråd

Skrevet af , Posted in Skaarups skønne sparekøkken

.

velkommen i SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN

Så kom september med klar og blå himmel. Men i årets første efterårsmåned trækker sorte skyer op over os alle, når det gælder energiforsyningen nu og i den kommende vinter – og oven i det hele de galopperende fødevarepriser.

Men fortvivl ikke: jeg starter i dag et nyt kærligt køkken – SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN – med gode råd til, hvordan du kan spare, når du laver mad, hvordan du kan spare på både energien og råvarerne. Hvordan du kan lave lækker mad for små penge, samtidig med at elmåleren ikke går amok.

Heldigvis er plantespiserne allerede på forkant. På fotoet ovenfor ses nogle af de fødevarer, vi primært skal vælge, hvis vi vil spare penge, energi og CO2 udledning. Nu skal vi bare have alle med på vognen.

Og faktisk er udfordringerne en gave i forklædning. Og det er de, fordi de tvinger os til at træffe de rigtige valg. Valg, vi måske ikke er helt vilde med at tage frivilligt.

Det er jo altid nemmere at fortsætte i samme rille, men nu skal vi pakke gaven ud. Og det er en smuk gave, for den bringer en bedre helbredstilstand til både kroppen og kloden. Og dejlige smagsoplevelser! Kroppens celler jubler, og stjernerne danser.

.

fortæl dine venner, hvordan de kan tøjle energien og tæmme økonomien med gratis opskrifter, lige i deres indbakke 

“Uhhh”, tænker du måske: “det bliver ikke sjovt”. Men det er lige netop, hvad det gør!

Jeg lover, der kommer masser af spændende og lækre opskrifter, som kan laves lynhurtigt (så du sparer på energien – også din egen), og som ikke koster særlig meget.

Der er faktisk gevinst på alle hylder. Undersøgelser fra tidligere krisetider, bl.a. under 2. verdenskrig, viser, at folkesundheden stiger betragteligt, når vi skærer ned på “frås og fedt”. Det hele hænger vidunderligt sammen: når vi spiser enkle smagfulde produkter, får både naturen og vi selv det bedre.

Hvis du vil være med til at sprede budskabet om, hvordan man laver lækker, sund, bæredygtig og billig mad i sparetider, så fortæl venner og bekendte, at de kan abonnere gratis på mine opskrifter og gode råd.

Her på bloggen: www.kirstenskaarup.dk kan man tegne abonnement øverst i højre side under teksten: Abonnér på bloggen via e-mail. Så får man en eller to energivenlige opskrifter lige i sin indbakke hver uge.

Skriv også gerne en kommentar her på siden, hvis du har gode ideer til billig, sund mad og energisparende madlavning. Så kan vi dele alle de gode erfaringer med hinanden.

.

mine bedste spareråd

her er mine 15 bedste spareråd:

♥︎ spis så plantebaseret som muligt

♥︎ spis flest mulige lokale råvarer

♥︎  spis efter sæsonen

♥︎ spis masser af kål, rodfrugter, kartofler og bønneprodukter

♥︎  spis naturens gratis gaver som svampe, nødder, bær, strandkål etc.

♥︎  køb ikke større mængder, end du ved, du kan nå at spise, inden de bliver for gamle

♥︎  spis så meget raw food som muligt

♥︎  kog hele poser tørrede bønner, kikærter, linser etc. på én gang. Frys det ned, du ikke bruger samme eller næste dag. Det er billigere end at koge små portioner ad gangen (se om kogetider her)

♥︎  kog eller bag bastante rodfrugter som rødbeder og kartofler i store portioner. Del portionen i fx tre og blend 1/3 af rødbederne til en suppe (kan opbevares i fryseren) 1/3 til en thailandsk curry og den sidste 1/3 til en indisk dhal eller biksemad sammen med nogle af kartoflerne

♥︎ lav en madplan en uge ad gangen og tænk på ovenstående i planlægningen

♥︎ sluk for komfuret, før fx bønner og kartofler er helt møre og lad dem mørne færdige  i vandet eller i en høkasse. Eller pak gryden ind i tæpper, der holder på varmen

♥︎ udnyt ovnens varme til at bage brød og tilberede madretter samtidig. Sluk i god tid og lad brød og mad bage færdig ved restvarmen

♥︎ download en af de apps, der viser, hvornår strømmen er billigst, fx “Min Strøm”. Nu vil de fleste sikkert betakke sig for at lave mad kl. 3 om natten, men kan man tilpasse tilberedningen af aftensmaden i løbet af dagen, hvis strømmen skulle være billig på et bestemt tidspunkt, er der penge at spare. Gartnerier, der indretter sig på denne måde, kan spare 20% energi

♥︎ download madspilds-apps som “Too Good To Go”, “RedMaden” eller “Yourlocal”. Her udbyder firmaer mad, de ikke kan sælge den pågældende dag. Ikke blot sparer du penge, du mindsker også madspild og gavner derved miljøet. Du skal blot selv hente varerne

♥︎ benyt supermarkedernes tilbud på “sidste salgsdag”-varer.

.

årets (næsten) billigste ret – squash som “spaghetti”

Mon ikke mange af os stadig står med en god favnfuld squash? Hvis ikke, er squash billige at købe. De er hurtige at tilberede, men vi skal have nogle proteiner med i gryden.

En af mine favoritter – hvis maden skal være lynhurtig, og jeg har en rest kogte kartofler – er spaghetti med kikærter, terninger af kartofler og chili. Det er en ufattelig enkel ret, og meget, meget lækker, synes jeg. Den er bevis på, at det helt enkle ofte er det skønneste.

I sparetider kan vi lave squashene om til “spaghetti”. Mange mennesker tåler desuden ikke gluten, og det kan man så komme uden om ved at “høvle” grøntsager som squash, gulerødder, pastinakker etc. til “spaghetti”. Det gøres med en såkaldt spiral slicer, eller du kan bruge et mandolinjern og håndkraft, se opskriften nedenfor.

.

billig mad

Denne ret er virkelig, virkelig billig. Det skyldes især, at man får 1 kg bæredygtige og klimavenlige proteinprodukter som bønner, kikærter eller linser for ca. 40 kr. De tilsvarende proteiner hentet fra kød er mange gange dyrere. Især hvis man tæller det hele med. Hvis man spiser kød, må man nemlig ikke glemme, at prisen er tårnhøj andre steder end i ens egen pengepung.  Der er en “pris”, som naturen, klimaet og dyrene betaler.

Men det ufattelige er ved at ske: de danske videnskabsfolk, der arbejder med forædling af proteinplanter til menneskeføde estimerer, at planteproduktionen til plantebaseret mad om ca. 10 år vil være lige så stor som den danske animalske produktion. Det virker som et fata morgana!

Jeg kniber mig selv i armen, for lige nu går mere end 70% af alle dyrkede planter på jorden til dyrefoder!

..

squash”spaghetti” med kikærter, kartofler og chili

150 g tørrede kikærter (eller 2 dåser/brikke)

400 g kartofler

3/4 kg squash

50 g skalotteløg

4 fed hvidløg

1 chili eller efter smag

2 spsk olivenolie

2 dl plantefløde

2-3 spsk chilisovs

lime- eller citronsaft

1 bdt persille

 

Læg kikærterne i blød ca. 8 timer. Kog dem i nyt vand 15-20 minutter og afdryp dem. Eller brug kikærter fra dåse eller brik.

Kog kartoflerne møre. Afkøl og pil dem. Skær dem i små terninger.

Høvl squashen i tynde skiver på et mandolinjern og skær skiverne i tynde ”spaghetti”strimler. Eller brug en ”spaghetti”maskine til grøntsager.

Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne) og svits de tre ting i olien til løgene er let gyldne.

Tilsæt fløde og chilisovs. Smag godt til med salt, chili og citrussaft.

Vend kartofler og kikærter i sovsen.

Hæld kogende vand over squashen i en sigte. Afdryp ”spaghettien” og fordel den straks i fire tallerkener.

Læg sovsen oven på og drys med persille.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

19 Kommentarer

  1. Jette Christensen
  2. Susanne
  3. Susanne
  4. Grete Knoblauch
  5. Hanne Nielsen
  6. Kimie Vandborg
  7. Inge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.