nu skal der skrues ned for energien – få masser af spareråd
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Skaarups skønne sparekøkken
.
velkommen i SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN
Så kom september med klar og blå himmel. Men i årets første efterårsmåned trækker sorte skyer op over os alle, når det gælder energiforsyningen nu og i den kommende vinter – og oven i det hele de galopperende fødevarepriser.
Men fortvivl ikke: jeg starter i dag et nyt kærligt køkken – SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN – med gode råd til, hvordan du kan spare, når du laver mad, hvordan du kan spare på både energien og råvarerne. Hvordan du kan lave lækker mad for små penge, samtidig med at elmåleren ikke går amok.
Heldigvis er plantespiserne allerede på forkant. På fotoet ovenfor ses nogle af de fødevarer, vi primært skal vælge, hvis vi vil spare penge, energi og CO2 udledning. Nu skal vi bare have alle med på vognen.
Og faktisk er udfordringerne en gave i forklædning. Og det er de, fordi de tvinger os til at træffe de rigtige valg. Valg, vi måske ikke er helt vilde med at tage frivilligt.
Det er jo altid nemmere at fortsætte i samme rille, men nu skal vi pakke gaven ud. Og det er en smuk gave, for den bringer en bedre helbredstilstand til både kroppen og kloden. Og dejlige smagsoplevelser! Kroppens celler jubler, og stjernerne danser.
.
fortæl dine venner, hvordan de kan tøjle energien og tæmme økonomien med gratis opskrifter, lige i deres indbakke
“Uhhh”, tænker du måske: “det bliver ikke sjovt”. Men det er lige netop, hvad det gør!
Jeg lover, der kommer masser af spændende og lækre opskrifter, som kan laves lynhurtigt (så du sparer på energien – også din egen), og som ikke koster særlig meget.
Der er faktisk gevinst på alle hylder. Undersøgelser fra tidligere krisetider, bl.a. under 2. verdenskrig, viser, at folkesundheden stiger betragteligt, når vi skærer ned på “frås og fedt”. Det hele hænger vidunderligt sammen: når vi spiser enkle smagfulde produkter, får både naturen og vi selv det bedre.
Hvis du vil være med til at sprede budskabet om, hvordan man laver lækker, sund, bæredygtig og billig mad i sparetider, så fortæl venner og bekendte, at de kan abonnere gratis på mine opskrifter og gode råd.
Her på bloggen: www.kirstenskaarup.dk kan man tegne abonnement øverst i højre side under teksten: Abonnér på bloggen via e-mail. Så får man en eller to energivenlige opskrifter lige i sin indbakke hver uge.
Skriv også gerne en kommentar her på siden, hvis du har gode ideer til billig, sund mad og energisparende madlavning. Så kan vi dele alle de gode erfaringer med hinanden.
.
mine bedste spareråd
her er mine 15 bedste spareråd:
♥︎ spis så plantebaseret som muligt
♥︎ spis flest mulige lokale råvarer
♥︎ spis efter sæsonen
♥︎ spis masser af kål, rodfrugter, kartofler og bønneprodukter
♥︎ spis naturens gratis gaver som svampe, nødder, bær, strandkål etc.
♥︎ køb ikke større mængder, end du ved, du kan nå at spise, inden de bliver for gamle
♥︎ spis så meget raw food som muligt
♥︎ kog hele poser tørrede bønner, kikærter, linser etc. på én gang. Frys det ned, du ikke bruger samme eller næste dag. Det er billigere end at koge små portioner ad gangen (se om kogetider her)
♥︎ kog eller bag bastante rodfrugter som rødbeder og kartofler i store portioner. Del portionen i fx tre og blend 1/3 af rødbederne til en suppe (kan opbevares i fryseren) 1/3 til en thailandsk curry og den sidste 1/3 til en indisk dhal eller biksemad sammen med nogle af kartoflerne
♥︎ lav en madplan en uge ad gangen og tænk på ovenstående i planlægningen
♥︎ sluk for komfuret, før fx bønner og kartofler er helt møre og lad dem mørne færdige i vandet eller i en høkasse. Eller pak gryden ind i tæpper, der holder på varmen
♥︎ udnyt ovnens varme til at bage brød og tilberede madretter samtidig. Sluk i god tid og lad brød og mad bage færdig ved restvarmen
♥︎ download en af de apps, der viser, hvornår strømmen er billigst, fx “Min Strøm”. Nu vil de fleste sikkert betakke sig for at lave mad kl. 3 om natten, men kan man tilpasse tilberedningen af aftensmaden i løbet af dagen, hvis strømmen skulle være billig på et bestemt tidspunkt, er der penge at spare. Gartnerier, der indretter sig på denne måde, kan spare 20% energi
♥︎ download madspilds-apps som “Too Good To Go”, “RedMaden” eller “Yourlocal”. Her udbyder firmaer mad, de ikke kan sælge den pågældende dag. Ikke blot sparer du penge, du mindsker også madspild og gavner derved miljøet. Du skal blot selv hente varerne
♥︎ benyt supermarkedernes tilbud på “sidste salgsdag”-varer.
.
årets (næsten) billigste ret – squash som “spaghetti”
Mon ikke mange af os stadig står med en god favnfuld squash? Hvis ikke, er squash billige at købe. De er hurtige at tilberede, men vi skal have nogle proteiner med i gryden.
En af mine favoritter – hvis maden skal være lynhurtig, og jeg har en rest kogte kartofler – er spaghetti med kikærter, terninger af kartofler og chili. Det er en ufattelig enkel ret, og meget, meget lækker, synes jeg. Den er bevis på, at det helt enkle ofte er det skønneste.
I sparetider kan vi lave squashene om til “spaghetti”. Mange mennesker tåler desuden ikke gluten, og det kan man så komme uden om ved at “høvle” grøntsager som squash, gulerødder, pastinakker etc. til “spaghetti”. Det gøres med en såkaldt spiral slicer, eller du kan bruge et mandolinjern og håndkraft, se opskriften nedenfor.
.
billig mad
Denne ret er virkelig, virkelig billig. Det skyldes især, at man får 1 kg bæredygtige og klimavenlige proteinprodukter som bønner, kikærter eller linser for ca. 40 kr. De tilsvarende proteiner hentet fra kød er mange gange dyrere. Især hvis man tæller det hele med. Hvis man spiser kød, må man nemlig ikke glemme, at prisen er tårnhøj andre steder end i ens egen pengepung. Der er en “pris”, som naturen, klimaet og dyrene betaler.
Men det ufattelige er ved at ske: de danske videnskabsfolk, der arbejder med forædling af proteinplanter til menneskeføde estimerer, at planteproduktionen til plantebaseret mad om ca. 10 år vil være lige så stor som den danske animalske produktion. Det virker som et fata morgana!
Jeg kniber mig selv i armen, for lige nu går mere end 70% af alle dyrkede planter på jorden til dyrefoder!
..
squash”spaghetti” med kikærter, kartofler og chili
150 g tørrede kikærter (eller 2 dåser/brikke)
400 g kartofler
3/4 kg squash
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
2 spsk olivenolie
2 dl plantefløde
2-3 spsk chilisovs
lime- eller citronsaft
1 bdt persille
Læg kikærterne i blød ca. 8 timer. Kog dem i nyt vand 15-20 minutter og afdryp dem. Eller brug kikærter fra dåse eller brik.
Kog kartoflerne møre. Afkøl og pil dem. Skær dem i små terninger.
Høvl squashen i tynde skiver på et mandolinjern og skær skiverne i tynde ”spaghetti”strimler. Eller brug en ”spaghetti”maskine til grøntsager.
Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne) og svits de tre ting i olien til løgene er let gyldne.
Tilsæt fløde og chilisovs. Smag godt til med salt, chili og citrussaft.
Vend kartofler og kikærter i sovsen.
Hæld kogende vand over squashen i en sigte. Afdryp ”spaghettien” og fordel den straks i fire tallerkener.
Læg sovsen oven på og drys med persille.
.
.
Tak Kirsten, det er skønt med spareråd og opskrifter på sund, billig og energivenlig mad.
Glæder mig til at se dine opskrifter, har fulgt dig i flere år med stor fornøjelse og inspiration.
Spis det råt, tilbered med kniv , slev , komfur og høkasse ( under dynen ) kan være devisen.
Kære Jette,
Tak for din hilsen – og selv tak. Jeg håber, du får gode ideer. Tak for dine!
Kh Kirsten
Fantastisk tema i disse tider. Jeg vil glæde mig til alle tips og opskrifter der kan spare på både elregningen og råvarer, så tusind tak for dine ideer
Kære Lene,
Mange tak for din hilsen. Jeg håber, du får glæde af mine råd og mange lækre smagsoplevelser. De behøver nemlig ikke at være dyre!
Kh Kirsten
Tak for grønt opråb Kirsten :o) Kunne du fortælle os, hvilke pander, gryder du bruger for at undgå skadelige stoffer fra disse kommer i maden, vi laver? Det er vigtigt, at vi får skiftet vores køkkengrej ud til noget, der ikke er giftigt for os.
Køre Susanne,
Selv tak. Desværre tør jeg slet ikke gå ind i problematikken omkring pander, belægning, teflon etc. Der kommer nye meldinger om giftstoffer, og der er forskellige holdninger, så jeg vil nødig give forkerte råd.
Jeg vil anbefale dig at tjekke hos Forbrugerrådet Tænk. De har også undersøgt pander, og de er grundige.
Kh Kirsten
Hej Kirsten :o) Vil du vise os, hvilken Spiral Slicer, du bruger? Vi vil gerne alle finde den simple, billige udgave, som virker, i stedet for at investere i endnu en elektrisk køkkenmaskine, der fylder. Jeg tænker, at Spiral Sliceren skal kunne lave ‘pasta’ nok til en familie på 4, uden at det blir for besværligt….
Hi igen Susanne,
Faktisk har jeg ikke selv en spiral slicer. Jeg undgår helst for mange maskiner og dimser. Jeg foretrækker håndkraft, men andre har mere travlt, end jeg har, og så er en slicer praktisk. Og strimlerne bliver pæne og ensartede.
Du kan købe sliceren mange steder. Jeg vil anbefale dig at kigge på Price Runner. Så kan du også sammenligne priser: https://www.pricerunner.dk/sp/spiral-slicer.html.
God fornøjelse og Kh Kirsten
Vidunderligt at læse. Jeg nyder stadigvæk dine kogebøger, som jeg blev præsenteret for, for 1. Gang i 1985.
Fortsat RIGTIG HELD og lykke med den store indsats du yder på feltet.🥰🥰🥰
Kære Grete,
Rigtig mange tak. Det er dejligt, at du synes om mine forslag.
Ak ja, 1985! Der er løbet meget vand i stranden siden, og den grønne mad har udviklet sig kolossalt siden. Det er hyggeligt at høre, at du har “været med” siden dengang.
Og hjertelig tak for de gode ønsker. Der er da heldigvis kommet lidt mere medvind på den grønne cykelsti!
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Tusind tak for deling af gode råd.
Vil du vise hvilke mandolin der er de bedste?
Kh Lulu
Hi Lulu,
Selv tak. Jeg håber, du får glæde af mine råd og masser af gode smagsoplevelser!
Det er svært at sige, hvilket mandolinjern, der er det bedste. Jeg har både et “håndholdt” og et med “ben”. Jeg bruger begge, men jeg vil anbefale dig at købe et jern med intet eller lidt tilbehør af knive. Det er mit indtryk at alt det tilbehør sjældent bliver brugt.
Måske skal du tjekke om Forbrugerrådet Tænk har lavet en undersøgelse af mandolinjern. Ellers kig på PriceRunner: https://www.pricerunner.dk/cl/461/Koekkenudstyr?attr_60541859=60541862. Her ser du en masse modeller og priser. Det er ikke mit indtryk, at de dyreste absolut er de bedste.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tusind tak for svar.
Vh. Lulu
Hej Kirsten
I opskriften på Squashspaghetti med kikærter, kartofler og chili skal der chili-sauce i. Hvilken slags er det? Den meget stærke man køber i små flasker eller sweet chilisauce?
Vh Hanne
Hi Hanne,
Du kan bruge den chilisovs, du bedst kan lide. Jeg har selv til denne opskrift brugt sød chilisovs. Men prøv dig frem. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej.
Go idé med spareråd. Både for kloden og økonomien.
Jeg havde en rest havregrød fra morgenmaden der ikke blev spist. Den røg i en skål med vand, gær og fuldkorns hvedemel.
Jeg holder af friskbagt brød, men tænder jo ikke ovnen for at bage et par boller eller madbrød. Jeg steger dem på panden med låg på. Om aftenen er det det første jeg gør, inden jeg bruger panden til aftensmaden. Om morgenen er det ofte det eneste jeg bruger panden tll. Når brødet er halvfærdigt, vender jeg det og slukker for panden. Så bager det færdigt på eftervarmen
Kære Kimie,
Hjertelig tak for din gode idé til udnyttelse af havregrøden – og til at spare på energi til ovnen. Det er en rigtig god idé at stege sit brød på en pande.
Kh Kirsten
Som supplement til alle de gode spareråd kan jeg tilføje trykkoger, ikke mindst til at kog bønner og kikærter. Markant kortere kogetid på laveste blus.
Samt mikroovn, hvor der bruges minimale mængder vand og el. Genial til mange grønsager, fx rødbede, majs, artiskok, men også mange mere delikate sager.
Kære Inge,
Mange tak for de gode spareråd. Dem har vi i høj grad brug for i øjeblikket. Og en trykkoger er virkelig god at have for alle vi bønnespisere.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy