rødkålssalat med cognacfigner og ristede mandler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in julemad, salater, tilbehør
.
ingen jul uden rødkål
I julen er det traditionerne, der hersker mere end på noget andet tidspunkt af året. Er man plantespiser står udfordringerne nærmest i kø, for i de fleste familier er julen stadig kødets fest. Heldigvis er der mange, der begynder at tænke anderledes. I Sverige er nu hver 10. vegetar. I Danmark stiger salget af økologiske varer, og flere og flere støtter op om den grønne klima- og dyrevenlige mad. Men det GÅR langsomt! Alt for langsomt efter min mening.
Er du med på vognen, der kører med fremtidens mad, har du sikkert styr på årets julemiddag – ellers kig på mine forslag til en bæredygtig og dyrevenlig julemiddag her eller ditto frokostretter. .
Men også rødkålen er en sag, der må tages stilling til. Skal det være den gammeldags kogte med svesker og rosiner? eller skal det være en mere moderne salat med rå rødkål og chili? Jeg foreslår her den sidste udgave – og så har jeg tilsat lidt ekstra julehumør i form af cognacdrukne figner!
Hvis du er mere til kogt rødkål, kan du også koge denne. Lad kålen simre i et par dl appelsinsaft med lidt slukker eller sirup 15-20 minutter, evt. sammen med en stang kanel eller et par tsk stødt kanel.
Smag godt til med salt, peber og sukker.
Tilsæt de øvrige ingredienser, når kålen er tilstrækkelig blød.
.
rødkålssalat med cognacfigner og ristede mandler 
(4 personer)
8 små bløde figner
1/2 dl cognac, rom eller lign.
25 g afskallede mandler
1/2 spsk kokos- eller olivenolie
2-3 pigeonæbler
1-2 blade bladselleri
1/2 lille rødkålshoved
dressing:
4 spsk olivenolie
3 spsk lime- eller citronsaft
ca. 1 spsk blåbærsirup eller anden sirup
evt. et nip tørret chili
Sæt fignerne i blød ca. 8 timer, før du skal lave salaten: skær fignerne i tynde strimler og hæld spiritussen over. Dæk skålen og lad den stå i stuetemperatur.
Skær mandlerne igennem og rist dem gyldne i olien. Sæt dem til side.
Rør dressingen sammen og smag den godt til med salt og peber, sirup og evt. chili.
Skær æblerne i tynde både og vend dem straks i dressingen.
Snit bladsellerien fint.
Skær rødkålen i papirtynde strimler. Brug gerne et mandolinjern.
Bland alle ingredienserne sammen. Drys evt. med lidt grønt fra bladsellerien.
variation:
Jeg har tilsat to råmarinerede rødbeder til salaten. Det giver den ekstra smagsnuancer, men du kan sagtens lave salaten uden rødbeder.
Hvis du vælger rødbeder så kog enten 1-2 mellemstore rødbeder – eller brug rødbederne rå. Skær rødbederne i papirtynde skiver på et mandolinjern.
Rør en dressing af 4 spsk olivenolie, 2-3 spsk citrussaft og 1 fed presset hvidløg. Smag dressingen til med salt, peber og sirup.
Hæld dressingen over rødbedeskiverne og lad dem marinere til næste dag.
Skær de marinerede rødbeder i tynde strimler og bland dem i rødkålssalaten.
.
Sikken en LÆKKER salat – jeg kom til at købe et rødt spidskålshoved i dag 🙂 Det bliver brugt i denne lækre salat, som min søn og jeg skal have mellem jul og nytår. Jeg har i forvejen alle de andre råvarer.
GOD JUL SAMT ET VELSIGNET NYT ÅR
Kære Mette,
Mange tak. Jeg håber, at salaten vækker glæde hos jer mellem jul og nytår.
Rigtig glædelig jul til dig – og et skønt nyt år, ønsker
Kirsten
Tak for en SKØN julemiddag vi fik kreeret d. 22, hvor vi holdte før-jul med datter, som skal videre rundt i skilsmissefamilien.
Den brune sovs er FANTASTISK…klart stjernen på julebordet. Vi brugte rom i stedet for cognac til rødkålssalat med dadler, da det er det vi har herhjemme og også den var et skønt alternativ til den klassiske julerødkål jeg er lidt træt af. Vi ville gerne have lavet valnøddefarsbrød, men måtte ty til nemmere metoder, så vi også fik en afslappet jul, så der snød vi og købte veganer øko fars brød fra Planteslagterne. Med inspiration fra Skaarup strøede vi med rund hånd valnødder ind over farsbrødet i ovnen de sidste 10 minutter. Det blev en virkelig lækker julemiddag, og jeg er så stolt af at vi lavede det meste selv i år. Skaarups brune sovs er en ny julevege klassiker! Tak for den
Kære Madelin,
Selv tak. Det er en kæmpe-glæde for mig, når mine “opfindelser” falder i smag. Jeg er selv glad for sovsen, men skønt at I ogå kunne lide rødkålen.
Det lyder som om, I har nydt en rigtig lækker før-julemiddag.
Somme tider er man nødt til at ty til hurtige løsninger, og en afslappet jul er vigtigere end stress og jag, fordi alting skal være perfekt.
Vil du lave valnøddepateen til næste jul (eller før) kan den fryses.
Glædelig jul til dig – og
Kh Kirsten