radicchiosalat med stribet bede, blåbær og pistacienødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, salater
.
reparation efter nytår: et overflødighedshorn af antioxidanter
Velkommen i det nye år. Jeg håber, du har haft en dejlig jul og et muntert nytår. Selv har jeg haft en skøn fri-uge, og nytårsaften blev jeg hos mine gode venner, René og Henrik, beværtet med den mest udsøgte veganske festmiddag, man kan forestille sig. Hvis jeg får lov af hapse et par af ideerne, kommer de på bloggen sidst på året, når vi igen skal fejre nytår.
Her kommer foreløbig årets første idé, hvor det bogstavelig talt vælter ud af salatbladet med sundhed og grønne ønsker for 2018.
Hvad er mon bedre end at starte det nye år med en supersund og favestrålende salat? Begge dele kan vi have hårdt brug for her i starten af januar, hvor det hele kan forekomme lidt gråt efter alle festlighederne, og efter at de mange julelys er blevet slukket.
Cellerne har måske også været på overarbejde i julen og nytåret, så de kan have brug for “udluftning” og optankning, og det får de med masser af (rå) grøntsager. Både radicchiosalaten, bederne og blåbærrene er smækfyldte med C-vitaminer, som virker afgiftende og belivende på hele kroppen. Og blåbærrene styrker ydermere hjernen.
.
gi’ fordøjelsen et kærligt skub
I Frankrig spiser man ofte salat som forret. Det kan vi godt tage ved lære af. Det er nemlig sund fornuft (bogstavelig talt!), fordi bitterstofferne i salatbladene så at sige “åbner” det bal, der hedder fordøjelsen. Og det betyder simpelt hen, at maden fordøjes bedre. Så vil du forkæle din tarmflora i det nye år så spis masser af grøntsager – og gerne mange rå.
Ingen salat er så bitter som den italienske, lilla radicchio, jeg har valgt her. Men hvis du ikke er fan af radicchio og måske synes, den er for bitter, så vælg den blege julesalat i stedet. Så bliver salaten ikke så farvestrålende, men den er stadig lækker.
Du kan servere salaten enten som forret eller som tilbehør. Den er også fin som en lille frokostret.
.
radicchiosalat med stribet bede, blåbær og pistacienødder
1 stor radicchiosalat
200 g stribede beder (kan erstattes af rødbeder)
4 pigeonæbler
150 g blåbær
50 g pistacienødder
1 bdt koriander
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk citronsaft eller frugteddike
2 tsk sennep
1-2 spsk blåbærsirup
salt, friskkværnet peber
.
Snit salaten. Hvis du vil servere salaten i et eller to store blade som på fotoene, så gem ét eller to.
Skær bederne i papirtynde skiver. Brug et mandolinjern.
Skær æblerne i tynde både. Vend dem straks i lidt citronsaft.
Bland salat, beder, æbler og blåbær.
Hak nødderne groft og bland dem i salaten sammen med hakket koriander.
Rør dressingen sammen og smag til med sennep, sirup, salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
..
Så står jeg her med jordskokker og rødbeder i overflod og tænker – hvad nu? Og så er det jo, det er så nemt. For det er bare at gå ind på Kirstens blog og skrive jordskokker og vupti kom der op bagte jordskokker i rødbedemos. Så er den hjemme. (med masser af rosmaring og timian fra vinterhaven).
Du er en fantastisk inspirationskilde og oveni det den skønneste pige, tak for dig.
Knuskram fra en mormor, der har været på “jule/nytårsovertid” og nu har et par dage toute seule!
Hvor heldig kan man være! For flere måneder siden har jeg gættet, lige hvad du ønskede dig! Jeg håber selvfølgelig, at du kunne lide retten.
Godt at du kan trække vejret lidt, fantastiske mormor og gode fe 🧚♀️.
Tak for søde ord og rigtig mange kærlige hilsener fra
Kirsten ❤️
Kære Kirsten.
Min søn er ved at gå vegetarvejen og på den måde inspirerer han jo sin ældre mor til at gøre det samme.(Men helt vegetarianer bliver jeg nok aldrig.)
Her kommer mit spørgsmål.
Vi har så rigeligt af luft i tarmene efter vegetarmåltiderne.Jeg tænkte om det er normalt for vegetarianere ?
Har du nogle gode råd omkring det?
Venlig hilsen Marianne.
Kære Marianne,
Hvor er det godt, du lader dig inspirere af din vegetar-interesserede søn. Man behøver jo ikke at gå hele vejen, men jeg er næsten sikker på, at du vil blive så glad for den grønne mad, at den måske efterhånden vil få overtaget. Sådan går det ofte.
Det er et kendt problem, at mange grøntsager giver luft i maven, specielt kålsorterne og de forskellige slags tørrede bønner. Nu ved jeg ikke, hvor længe, I har spist den grønne mad, men med tiden vil tarmbakterierne vænne sig til den nye sunde kost, og luftudviklingen vil aftage. Du kan dog afhjælpe det lidt ved at bruge kommen eller fennikelfrø i maden. Du kan fx også tygge en tsk fennikelfrø efter hvert vegetarmåltid, det letter fordøjelsen.
Rigtig god fornøjelse med den grønne mad!
Kh Kirsten
Tusind tak Kirsten.
Det gør vi !
Kærligst Marianne
Det er godt at høre, Marianne, og selv tak!
Jeg håber, det virker.
Kh Kirsten