pandestegt blomkål med hasselnødder og kaperscreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
kål med kant og kapers
Jeg elsker al slags kål. Faktisk spiser jeg næsten hver dag mindst to slags kål. Og en af mine yndlinge er den milde blomkål.
Her har jeg skåret kålen i skiver og stegt dem gyldne på begge sider på en pande. Det er en lækker og hurtig ret. Et dejligt tilbehør er en kaperscreme og hasselnødder. Kapers og nødder er som skabt til at komplettere blomkålen.
Hvis du heller ikke kan få kål nok, anbefaler jeg en salat med to farver spidskål som tilbehør.
.
blomkål kan give mange forskellige smagsoplevelser
Blomkål er en grøntsag, som kan varieres smagsmæssigt på utallige måder. Kålen smager helt forskelligt, afhængigt af om man spiser den rå eller letdampet, stegt eller bagt. Hvis kålen vendes i en spicy orientalsk marinade, kan man forvandle den til de meget lækre, såkaldte “kyllinge”-vinger.
Hvis du river den rå blomkål til det, jeg kalder blomkåls-sne, får du en helt anden smagsoplevelse.
Og så er der den ovnbagte udgave med mandler og kerner af granatæble.
.
blomkål er superfood
Alle typer kål er noget af det bedste, du kan give din krop. De er propfyldte med stoffer, der styrker immunforsvaret. Kål virker antiinflammatorisk og antioxidant og kål forebygger kræft – for blot at nævne nogle få af kålens utallige gode egenskaber.
.
det er snart nøddetid
En anden ting, jeg holder rigtig meget af, er hasselnødder. Især de nye friske, som kan høstes snart – hvis ikke de små egern allerede har været der!
.
sovs og salat
Både sovsen af havre creme fraiche og kapers og salaten er lynhurtigt lavet. Det betyder, at du kan tilberede denne ret på 1/2 times tid. Hvis du vil have lidt flere proteiner, så servér ristet rugbrød til – eller løskogt quinoa.
.
superfine proteiner med sommerens sidste tomater
De små frø, quinoa, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, er meget proteinrige. Hvis du vil servere dem som tilbehør, koges frøene i dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Du kan evt. vende en dressing af olie/eddike med lidt knust hvidløg i quinoaen.
Det har vist sig, at quinoa er velegnet til at dyrke i Danmark, og den danske quinoa er ude i butikkerne nu. Det er glædeligt. Så sparer vi den lange transport.
.
pandestegt blomkål med friske hasselnødder og kaperscreme
(4 personer)
50 g afskallede (friske) hasselnødder
kokos- eller olivenolie
1 stort fast blomkålshoved eller 2 mindre
1 1/2 dl havre creme fraiche
ca. 1/2 dl havrefløde
4-5 spsk hakkede kapers
salt, friskkværnet peber, rørsukker
1 bdt purløg
spidskålssalat:
1/2 lille lilla spidskål
1/2 lille grøn spidskål
5 spsk jomfruolivenolie
2-3 spsk æbleddike eller anden eddike
ca. 1 spsk dijonsennep
1 fed hvidløg
evt. blade af tallerkensmækker
.
Skær nødderne i flager og rist dem gyldne i 1 spsk olie på panden. Sæt dem til side.
Skær blomkålen i ca. 8 tykke skiver. Vær omhyggelig, for ikke alle blomkål hænger lige meget sammen. Hvis kålen er for løs, må du stege kålen i mindre stykker.
Steg blomkålen gylden på begge sider i godt varm olie.
Rør creme fraichen med fløden og tilsæt de hakkede kapers. Smag godt til med salt, peber og evt. et nip sukker.
Drys med 1/2 bundt fintklippet purløg.
Snit de to slags spidskål til salaten meget fint.
Rør olie, eddike, sennep og presset hvidløg sammen og smag dressingen godt til.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
Servér de stegte skiver med sovsen og salaten – og drys med med ristede nødder, mere klippet purløg og evt. blade af tallerkensmækker.
.
.
Hej Kirsten ,
Jeg er vokset op som vegetar. Min nordjyske far introducerede det i familien i 1953. Flere år før jeg blev født.
Jeg har kendt dine bøger siden 1982 og altid fundet stor inspiration i dem. Min nu voksne børn laver flere af de opskrifter nu til deres børn. De er blevet en familie tradition. Mange flere er kommet til årenes løb. Jeg er nu vegan. Jeg vil sige dig så hjerteligt tak for alle de skønne opskrifter. De er en stor del af mit og mine børn og faktisk også min søskendes liv. Der er hele tiden udvikling i dine opskrifter og jeg elsker, at der er indslag udefra andre egne af verden.
Tak for du giver så meget inspiration i generationer .
Et stort kram fra Karin
Kære Karin,
Hjertelig tak for din hilsen. Du er heldig, at du er vokset op som vegetar. At leve er helt liv uden kød må være det optimale.
Hvor er det dejligt at høre, at du har været med helt fra begyndelsen af mine bøger. Det var jo dengang Ruder Konge var Knægt! Der er heldigvis sket meget madmæssigt siden – og omsider er der også ved at komme lidt skred i den grønne omstilling på tallerknen.
Men du skal ikke takke for opskrifterne. Det har udelukkende været en KÆMPEfornøjelse for mig at finde på alle de grønne opskrifter. Men jeg vil sige, at jeg er MEGET stolt over, at også dine børn og søskende har kunnet bruge mine ideer. Det gør mig rigtig glad og stolt.
Tusind tak, kære Karin.
Stort knus fra Kirsten
Hvilken havre creme fraiche bruger du og hvor kan den købes 🤔☺️
Kære Birthe,
Jeg bruger en havre cremefraiche fra Irma. Men du kan bruge alle slags cremefraicher.
Kh Kirsten