luksus-biksemad med kantareller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
restemad i luksusudgave
Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at det er slut med den tid, hvor vi kunne finde på at smide mad ud. Og her kommer biksemad ind som den perfekte løsning.
Jeg er ganske vist i opskriften gået ud fra friske grøntsager, men det skal ikke afholde dig fra at bruge dine rester. Og da jeg vanskeligt kan overleve en dag uden blomkål og broccoli, kom der også lidt af det i biksemaden. Kål er ikke blot super-sundt, broccoli giver også en fin grøn farve til retten.
Og da kantarellerne står derude i skovbunden lige nu og lyser som små gyldne fyrtårne, er de kommet på toppen. Så med de små guldklumper kan restemad ende som ren luksus-mad!
.
ny form for protein
Vi plantespisere skal hele tiden være opmærksomme på proteinerne. Og faktisk kommer der mange nye alternativer til kød frem i øjeblikket. Men en del af dem er desværre rystende ringe.
Jeg bruger kun færdige produkter i meget begrænset omfang, da jeg hellere vil anvende bønner, linser og kikærter uden anden manipulation end den, jeg selv foretager. Men for mange begyndere i det grønne køkken er det fint, at man kan vælge en masse færdigprodukter. Somme tider køber jeg dem for at afprøve smagen. Og jeg må sige, at jeg lige er blevet chokeret over nogle plantepølser fra Irma, som var direkte uspiselige. Det er forbasket ærgerligt, for er der nye interesserede mennesker, der vil prøve noget kødfrit, så opgiver de.
Til gengæld har jeg lige afprøvet det produkt, der hedder plantestykker, og som er lavet af økologisk ærteprotein og hestebønneprotein (Organic Plant Protein A/S). Stykkerne har en god fiberstruktur, og efter tilførsel af marinade og/eller krydderier er de velegnede til mange retter.
Jeg har fået posen med plantestykker foræret af min gode veninde, Inger, som havde fundet dem i den veganske restaurant Vegetarzan i Horsens (findes også på Vesterbro i København). Vegetarzan har spændende retter på kortet med bl.a. dette produkt, som de også sælger. Og så har jeg set, at Irma-butikkerne forhandler plantestykkerne. Dem vil jeg gerne anbefale som en variation til tofu og tempeh.
.
opdateret biksemad
Jeg er ikke så meget for begreberne hverdagsmad og festmad. For al mad, der strutter af gode næringsstoffer og velsmag er i mine øjne festmad. Denne biksemad kan i al fald godt komme ind i dén kategori.
.
..
biksemad med kantareller
(4 personer)
150 g plantestykker, kan erstattes af tofu eller tempeh
4 spsk olivenolie
2 spsk tamari
1 spsk citronsaft
1 fed hvidløg
1 spsk revet ingefær
200 g kantareller
2 spsk friske timianblade eller 1/2 spsk tørrede
salt, friskkværnet peber
ca. 1,5 kg rodfrugter: kartofler, rødbeder, persillerødder, pastinakker, selleri, gulerødder, jordskokker etc. (gerne rester)
evt. en rest blomkål og/eller broccoli
150 g løg
1 bdt purløg eller 1 blad grønkål
.
Læg plantestykkerne i blød en halv times tid i vand, der dækker. Klem al væden ud af dem.
Rør olie, tamari, citronsaft, presset hvidløg og revet ingefær sammen og vend plantestykkerne i marinaden. Lad dem trække i marinaden nogle timer, evt. til næste dag. Vend rundt i dem engang imellem.
Steg plantestykkerne gyldne i 2 spsk olie og sæt dem til side.
Svits kantarellerne i 2 spsk olie et par minutter. Tilsæt timian og drys med lidt salt og friskkværnet peber. Sæt kantarellerne til side.
Skær de valgte rodfrugter i terninger (hvis du bruger kål, så del den i mindre buketter) og læg dem i en bradepande. Drys med lidt salt og dryp ca. ½ dl olivenolie over grøntsagerne. Vend dem rundt.
Sæt bradepanden i ovnen og bag grøntsagerne ca. 20 minutter. Vend rundt i dem et par gange under bagningen. Bid i et par terninger for at mærke, om grøntsagerne er møre.
Skær løgene i ringe og steg dem let gyldne i 2 spsk olivenolie.
Bland alle ingredienserne sammen i et ovnfast fad. Læg kantarellerne øverst.
Sæt fadet i ovnen 5-6 minutter til retten er gennemvarm.
Servér biksemaden drysset med klippet purløg eller finthakket grønkål.
.
Ser super lækkert ud. En luxus udgave af “pyt i pande” med alt godt fra køkkenhaven. Det er lige noget for os.
Og hvor har du ret angående færdig-produkter. Efterligninger af pølser og postejer. De fleste er uspiselige. Det er svært at forstå , når det nu er så let at lave en god “leve-postej”. Solsikkekerner, tofu, løg, pastinak, kokosolie og vigtigst gærflager.
Angående færdig pølser, så har Netto af og til nogle rimelige fra “Spir”.
Selv foretrækker vi nu også at lave bøfferne selv – lige nu er især rødbedebøffer med linser i populære.
Tak for opskrifterne. Dejligt at modtage.
kh Jan Oskar
Kære Jan Oskar,
Mange tak. Det glæder mig. Jeg håber, I bliver tilfredse, når I laver biksemaden.
Og du har så sandelig ret: man behøver kun at kende én plantepostej: nemlig din. DEN er genial!
Måske skal jeg kigge efter Spir-pølserne. Men jeg har det i det hele taget svært med pølser, for det minder mig for meget om kød. Og frikadellerne laver vi naturligvis selv.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Ja, nogle af de nye “erstatninger” ligger alt for meget kød (plantefars f.eks) og kan være ret svære at spise. Alligevel er det er fin drejning samfundet har taget med disse nye kød-erstatninger. Håber det kan åbne øjnene på flere, så man indser at det er en bedre verden uden grisefabrikker.
Pølserne bruger vi mest såfremt vi skal grille med andre (så vi ikke skiller os alt for meget ud) eller lige nu med mange nedfaldsæbler. En varm æbleret (æbler stegt under låg i olienolie, tilsat rødlæg, urtesalt og lidt sukker) dertil lidt godt brød, pølser og sennep.
kh Jan Oskar
Kære Jan Oskar,
Vi er helt enige. Jeg er ikke selv vild med mange af de nye planteprodukter. Men de er en KÆMPE-hjælp til begyndere i det grønne køkken. Og som du siger: de er en vej ud af de grusomme dyrefabrikker.
Og jeg er ikke imod plantepølser. De er fine at grille, som du skriver. Og de er også gode i en hot dog. Så alt i alt: vi går mod grønnere tider!
Kh Kirsten