påskens pletskud: en fransk pithivier
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, nytårsmenu, påskemenu, vegansk julemad, vegansk nytårsmad
.
portobellosvampe indbagt i butterdej
Så nærmer vi os påsken og det lune forårsvejr. Jeg håber, at alle får nogle dejlige dage – med noget lækkert på tallerknerne.
Jeg tror godt, jeg kan love, at disse indbagte svampe med trøffelfyld vil tage kegler på ethvert middagsbord.
Så hvis du vil imponere dine påskegæster med en skøn og smuk middagsret, vil jeg anbefale disse franske fristelser, der kaldes pithivier. De smukke serveringer er min tolkning af den franske klassiker.
.
pithivier – en fransk tærte
En pithivier er en rund tærte, der bages med butterdej.
Tærten kan laves helt traditionelt med en bund og et låg og mange forskellige slags fyld – eller den kan bages som foreslået i denne opskrift.
En pithivier dekoreres altid på en smuk måde. Jeg har valgt at pynte mine med krydderurter, men du kan også vælge at lave dekorationer af dejen.
Tærten har fået navn efter byen Pithivier, som den menes at stamme fra, og tærten kan laves både i det salte og det søde køkken.
.
pithivierne er klar til at komme i ovnen
De små skønheder er næsten smukkere, før de bages.
.
smag til med fx trøffel
Svampene er fyldt med en valnøddefars med trøffel, som er dét, der giver smag til retten.
Jeg har brugt en trøffelsovs som på fotoet, men der findes forskellige slags trøffel”pastaer” og trøffelpestoer, og du kan også bruge trøffelolie. Trøffelprodukterne har en meget markant trøffelsmag, så gå lidt forsigtigt til værks, når du smager til. På den anden side er det også vigtigt, at farsen virkelig smager af noget, ellers bliver retten for tam.
Første gang, jeg lavede pithivier fik de ikke smag nok, og så er retten lidt kedelig. Så smag GODT til!
Kan du ikke lide trøffelsmagen, kan du smage farsen til med sennep.
.
citronskal er også vigtigt
En anden vigtig ingrediens i farsen er saltsyltede citroner. Dem kan du ikke nå at have klar til påsken, så har du ikke nogen stående, kan du i stedet smage til med reven citronskal og -saft.
.
portobellosvampe indbagt i butterdej, fransk pithivier
(4 personer)
4 store portobellosvampe, ca. ½ kg
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 spsk friske timianblade
4 spsk hakket persille
ca. 2 spsk finthakket, saltsyltet citronskal (evt. 1 spsk reven citronskal + saft)
50 g hakkede valnødder
50 g rasp
ca. 4 spsk plantefløde
ca. 2 spsk trøffelsovs (evt. 1 spsk trøffelolie)
salt, friskkværnet peber
ca. 3 plader fossen butterdej
maizena eller kuzo
evt. dild, mynte eller anden krydderurt
.
Tag stilkene ud af de fire svampe.
Hak stilkene, løg og hvidløg. Svits de tre ting i olien 5-6 minutter. Fjern panden fra varmen.
Rør krydderurterne, citronerne og de hakkede valnødder i løgene.
Tilsæt rasp og fløde. Vurdér konsistensen. Farsen skal være tilpas fast.
Smag godt til med citronskal, trøffelsovs eller trøffelolie, salt og peber. Vær forsigtig med trøffelolien, men vær også sikker på, at farsen har en markant smag.
Pres farsen godt sammen og lad den hvile, mens du ruller butterdejen ud.
Rul dejen tyndt ud og udstik fire stykker dej, der er lidt større end omkredsen på svampene. Brug en metalring eller et stort glas. En diameter på ca. 10 cm vil formentlig være passende.
Drys det indre af svampene med lidt salt og peber og fordel farsen i de fire svampe. Pres den godt sammen.
Læg svampene på de udstukne dejstykker med den buede side opad.
Rul dej ud til de fire stykker, der skal ligge øverst: brug en større ring eller glas. Der skal være så meget dej, at den kan dække svampene og den nederste dej. En diameter på ca. 14 cm vil formentlig være passende.
Pres de to dejstykker sammen med en gaffel og skær kanten pænt rund.
Skær et lille hul øverst på dejen. Se fotoene.
Rør maizenamel eller kuzo ud i lidt vand og pensl det på dejen.
Pynt dejen med krydderurter som timian, persille, dild etc.
Sæt svampene på en smurt bageplade og bag dem i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, 20-30 minutter.
Servér svampene portionsvis og dryp med lidt sovs, se nedenfor. Servér resten af sovsen til separat.
.
sovs
2 dl havrefløde
2-3 spsk tamari
friskkværnet peber
citronsaft
Varm forsigtigt fløden op og smag til med tamari, peber og citronsaft.
.
.
påsketærte med svampe og butterdej pithivier pithivier med trøffelfyldte svampe tamarisovs valnøddefars med trøffel vegansk påskeret vegansk pithivier vegetarisk påskeret vegetarisk pithivier
Hvor er det en smuk ret! Ville også være festlig som en del af julemiddagen.
Kære Jette,
Tusind tak. Det glæder mig. Og ja, jeg er enig i, at retten passer til enhver festlig middag.
Kh Kirsten
Uhmmmm Kirsten du er ski god og noget så dygtig. Sikken en fantasi du fremviser i din mad.
Ønsker dig en hel fantastisk påske og alt det bedste. 🙂 <3 <3
Knus og kærlige tanker fra Wanda
Dejligt at høre fra dig Wanda. Tusind tak for rosen-
Jeg ønsker også dig og familien en skøn påske med masser af sol og dejligt mad!
Stort påskeknus fra Kirsten
Hvis man laver med det med frisk trøffel, hvad er mængden så af svamp
Kære Jette,
Det er meget svært at sige, for der er stor forskel på trøfler. Nogle har en meget intens smag, andre langt mindre. Du må rive lidt af en lille trøffel og prøve dig frem, men jeg vil tro 1-2 tsk reven trøffel er mere end nok.
Kh Kirsten
Kan man samle dem dagen før eller tidligt på selve dagen, så de kun mangler at blive bagt?
Skal bruges som forret nytårsaften.
M.v.h.
Henrik
Kære Henrik,
Ja, du kan sagtens forberede pithivier’ene i god tid. Jeg ville nok ikke gøre det dagen før, men fx om formiddagen, hvis de skal serveres om aftenen. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy