aspargessuppe med forårsbebudere – idé til påskemiddagen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, supper
.
byd foråret velkommen
En aspargessuppe er altid en fest – ikke mindst hvis det er en af de første supper, man byder foråret velkommen med. Jeg ved godt, at der ikke er danske asparges endnu, men jeg kan altså ikke styre mig, så jeg har brugt importerede. Rent faktisk har jeg fået dem forærende, så jeg er en lille smule uskyldig!
Denne aspargessuppe er ikke en suppe, man spiser sig mæt i. Den er beregnet som forret, og den vil passe fint til en påskemiddag.
.
snart er de her!
Med lidt tålmodighed vil skønne stængler som dem på billedet titte op over jordvoldene på Samsø, Vestsjælland og andre steder, hvor man dyrker fine asparges.
.
brug hvide eller grønne
Suppen kan laves med enten hvide eller grønne asparges – eller med en blanding.
Husk at hvide asparges skal skrælles. Hvis grønne asparges er lidt træede nederst på stilkene, skrælles de også.
Jeg har taget en enkelt hel asparges (evt. en halv, hvis den er tyk) fra pr. person og pyntet dem med små blomster af stedmoder, de første spæde skvalderkål og et par små ramsløgblade.
.
med blomster og vilde planter
Det klæder suppen at smage den til med en krydderurt, fx estragon. Men spar på urten. Det er vigtigt, at den skønne spæde aspargessmag bevares.
.
kog evt. skrællen
Tidligere kogte jeg altid skrællerne fra asparges en halv times tid for at få bouillon med ekstra smag til suppen. Men med de stigende energipriser skal man nok lave mad over åben ild for at tillade sig den luksus at koge mere end højst nødvendigt.
.
aspargessuppe med forårsgrønt
(4 personer)
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
200 g kartofler
8-10 dl grøntsagsbouillon
½ kg asparges
1-2 dl havrefløde
citronsaft
salt, friskkværnet peber
evt. en krydderurt som estragon eller persille og/eller spiselige blomster, urter
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til de er bløde.
Skræl kartoflerne og skær dem i små terninger. Tilsæt dem sammen med bouillonen.
Bring suppen i kog.
Skræl hvide asparges. Grønne behøver ikke at skrælles, bortset fra måske det nederste stykke.
Tag to eller fire tykke asparges fra, hvis du vil pynte dem som på fotoene. Skær resten i skiver og kom dem i suppen.
Kog suppen 8-10 minutter og blend den. Du kan evt. tage nogle af aspargesene op inden, og komme dem tilbage i suppen, når den er blendet.
Tilsæt fløde efter smag. Hvis suppen er meget tyk, kan tilsættes mere bouillon.
Smag godt til med citronsaft, salt og peber samt lidt fintsnittet estragon eller persille. Varm suppen igennem.
Hvis de asparges, du vil pynte, er meget tykke, skæres stykkerne igennem på langs. Ellers bevares de hele.
Læg aspargesstykkerne i kogende vand 1-2 minutter og afdryp dem.
Pynt aspargesstykkerne med krydderurter og/eller spiselige blomster og vilde urter.
Servér suppen portionsvis og læg de hele asparges på randen af tallerknen/skålen.
Dryp med lidt god olivenolie og måske lidt fløde – og drys evt. med lidt friskkværnet peber.
.
.
hej Kirsten. det ser mega lækkert ud.
Prøv at se Min sindsygt sunde familie på TV2, så er vi færdige med at spise udenlandske grøntsager. Oplysende på den gode måde. De bedste hilsner Dorte
Kære Dorte,
Mange tak for tippet. Jeg vil kigge med, men jeg ved desværre godt, hvad importerede grøntsager betyder – i de fleste tilfælde.
Kh Kirsten
åh hvor lækkert (jeg synes det er en super ide at bruge kartofler også)
– Et lille fif – jeg har meget ofte kogt skrællerne med bouillonen, inden jeg har lavet supper, den giver en dybde af asparges, fordi de kan “koges i smadder”, hvilket man jo ikke gør med de sarte lækre bidder.
Kære Kitty,
Hjertelig tak. Det er jeg glad for at høre.
Du skiver om at koge skrællerne med. Er det ikke det samme som jeg skriver om i indlægget? Eller har du et andet godt fif?
Kh Kirsten
Hej, d. 24. april 2020 kom du med en opskrift på en postej. Den vil jeg gerne lave til påske og jeg har derfor et spørgsmål. Der skal anvendes 2 spsk loppefrøskaller. Jeg har en pose fine loppefrøskaller, som har konsistens som mel. Kan jeg bruge dem og hvis, hvilken mængde svarer så til frøene?
Mvh Susanne
Kære Susanne,
Du kan sagtens bruge de fine loppefrøskaller. Måske skal du nøjes med 1 spsk.
Loppefrøskaller kan gøre en fars lidt “slimy”, og det kan være ubehageligt. Skallerne er med til at gøre postejen skærefast, og du kan evt. justere farsen med lidt flere havregryn.
Rigtig god fornøjelse med påskepostejen.
Kh Kirsten
Lækker – super lækker opskrift, som skal prøves, når de danske asparges kan fås i butikkerne.
Et fif til de, der som jeg ikke kan tåle grønsager fra natskyggefamilien – så brug Sødkartofler istedet for kartofler.
Jeg sværge desuden til at bruge friskkværnet Koriander istedet for peber.
Tak for den skønne opskrift 🙂
Kære Ulrikka,
Mange tak. Det glæder mig, at du vil prøve suppen. Jeg håber, du bliver glad.
Tak også for de gode fif med søde kartofler og koriander. Begge dele lyder lækkert. Det er dejligt med mulighed for variationer.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy