Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

27

februar 2023

6

KOMMENTARER

mulligatawnysuppe – ugens suppe

Skrevet af , Posted in forretter, rejser, supper

.

nytårsklassiker i utide

Hvis du synes, du har hørt ordet “mulligatawny” før, er det sikkert, fordi suppen er en af de retter, der serveres i den klassiske nytårsaften-film, “90års fødselsdagen”.

Der er dog absolut ingen grund til kun at nyde denne spicy og mættende suppe på årets sidste aften.

En kølig februardag kalder også på denne varmende og omfavnende suppe.

.

med rødder til de engelske herskere i Ceylon og Indien

Mange tror, at mulligatawny er en klassisk indisk suppe. Det er den ikke. Faktisk er der ingen stor tradition for at spise suppe i Indien.

Suppen er kommet til verden på Ceylon engang i årene efter 1858, hvor både Ceylon og Indien kom under engelsk overherredømme.

Det har været hårdt for englænderne at blive præsenteret for den stærkt krydrede mad, som på ingen måde mindede om den blege smagsfattige engelske kost. De engelske herskere og deres soldater ville måske nok nippe til den stærke ceylonesiske mad, men de ville alligevel hellere have noget, der lignede maden derhjemme, og de ville i al fald først og fremmest have suppe som forret.

Ordet mulligatawny kommer af tamilsk og betyder peber og vand. At suppen fik det navn skyldes, at de tamilske kokke udvandede en af deres mere substantielle retter til en suppe, som kunne falde i englændernes smag.

Suppens ry bredte sig blandt englænderne, og den krydsede det smalle stræde mellem de to lande og kom til den indiske stat Tamil Nadu, som igen satte sit præg på den. Sådan opstod en ret, der er en blanding af tamilsk, indisk og engelsk kultur.

.

kært “barn” kan tilberedes på flere måder

Det siger sig selv, at mulligatawny gennem tiden er blevet fortolket på utallige måder. Denne her er min egen.

Du kan derfor sagtens digte videre på ingredienserne. Ris, æble, bladselleri og kokosmælk synes dog at være temmelig klassiske i suppen. Men du kan fx tilføje linser og mandler. Så bliver suppen mere proteinrig.

Og er der blomkål eller broccoli, som trænger til at blive brugt, ville jeg også tilføje dem.

.

suppen er hurtigt lavet

I Indien og på Sri Lanka simrer de fleste retter over et, ofte, brændefyret ildsted i timevis. Det behøver vi ikke at gøre hos os. Ikke mindst på grund af energipriserne.

Selvfølgelig er der noget lækkert over en ret, hvor smagsnuancerne har nået at indgå en hellig alliance, men mindre kan sagtens gøre det. Eller du kan lade suppen stå til næste dag. Det har de fleste supper godt af.

.

servér indisk fladbrød til suppen

Det indiske tynde brød, chapati, passer godt til suppen.

Se opskriften her.

.

mulligatawnysuppe

(4 personer – forret)

1 spsk spidskommenfrø (eller 2 tsk stødt)

½-1 spsk karry (afhængig af styrken)

3 spsk kokos- eller olivenolie

100 g løg

4 fed hvidløg

50 g basmatiris

ca. 6 dl grøntsagsbouillon

2 tsk gurkemeje

200 g søde eller hvide kartofler

150 g gulerødder

1 stilk bladselleri

1-2 spsk reven ingefær

1 æble

2 spsk koncentreret tomatpuré

2-3 dl kokosmælk eller havrefløde

salt, friskkværnet peber, citronsaft, rørsukker

planteyoghurt

frisk koriander eller persille

 

Stød spidskommenfrøene let i en morter (eller brug 2 tsk stødt).

Kom frøene i en gryde med karry og olie. Svits krydderierne, til de dufter.

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter.

Tilsæt ris, bouillon og gurkemeje.

Kog suppen 8 minutter.

Skær kartoflerne i små terninger og skær gulerødder og bladselleri i skiver.

Kom kartoflerne i gryden, og kog suppen endnu 5 minutter.

Tilsæt gulerødder, bladselleri og ingefær. Kog suppen endnu 4-5 minutter. Du kan også lade den simre i længere tid som nævnt ovenfor.

Skær æblet i små terninger og kom dem i suppen sammen med tomatpureen og kokosmælk eller havrefløde.

Smag suppen godt til med salt, peber, citronsaft og et nip sukker.

Hvis du ikke synes, suppen er stærk nok, så tilsæt også et lille nip tørrede chiliflager.

Servér suppen med lidt yoghurt på toppen og drys med koriander eller hakket persille.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Merete Djurhuus
  2. Alice Gielfeldt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.