marokkansk spicy appelsinsalat – kødfrie dage i Rudersdal
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
20. september 2016
.
resistente bakterier
Søndag aften kunne vi i TV se endnu et indlæg om resistente bakterier i landbruget. Hvis du ikke har set udsendelsen, så klik her. Det er rystende. Vi er kommet dertil, at det er et valg mellem bøndernes indtjening og danskernes helbred, i sidste ende overlevelse. I Danmark har vi 3,5 svin pr. menneske. Det har vi set ikke land nok til – og åbenbart heller ikke etik.
Derfor er det os, forbrugerne, der må tage affære. Politikerne tør ikke, og “producenterne” (alene det ord brugt om levende væsener siger alt om vores holdning til vore medskabninger) vil ikke. Jeg har i snart 50 år arbejdet for, at danskerne skal spise mindre kød. Det har ikke rykket meget, og skal jeg sige noget positivt om denne ulykkelige situation, er det, at den forhåbentlig får mange til at droppe kødet. I dag er det sådan, at bøndernes vilkår kommer frem for danskernes sundhed. Det er skammeligt! Politikerne foretrækker, at bønderne kan tjene penge frem for at borgerne kan overleve en infektionssygdom. Det er på tide, vi vågner op.
15. september 2016
..
fra Holte til Marokko
Jeg begynder lige i Danmark, for på onsdag den 21. september starter vores kødfrie folkekøkken i Holte. Det skrev Frederiksborg Amts Avis meget positivt om i går. Læs mere om arrangementet her.
Hvis du er interesseret i at spise med de følgende dage, den 10. oktober og den 9. november, kan du tilmelde dig allerede nu. Vi satser selvfølgelig benhårdt på at ende i Forum!
Tilmelding til: henrik.hjortdal@gmail.com. Der er udsolgt den 21. september.
Og så er der et hop til Marokko, for jeg fik hjemve efter det farverige land, så jeg lavede denne skønt krydrede salat, der både smager og dufter af Marokko.
HVIS du synes, det er synd at spise appelsiner netop nu, hvor den danske frugt bugner, så byt appelsinerne ud med store søde blommer, evt. blandet med papirtynde skiver af æble.
.
eksotisk salat med skønne krydderier
Her er en frisk salat med søde appelsiner, let lakridssmagende fennikel og krydderidrukne rosiner. Det er alt det bedste fra Marokko samlet på ét fad.
appelsiner i læssevis
Jeg holder meget af Marokko. Markederne er et eldorado af farver, former og dufte. Her er alle de stærke farver, jeg elsker, og her er mad med masser af krydderier.
knald på farverne
Krydderier i sækkevis er rygraden i ethvert marokkansk marked.
de marokkanske oliven er også kulørte
Jeg har mistet min søde tand, så jeg spiser oliven som bolsjer.
.
marokkansk spicy appelsinsalat
3-4 appelsiner
1 fennikelknold, ca. 300 g
50 g sorte oliven
50 g mandler
frisk koriander
dressing:
4 spsk olivenolie
4 spsk appelsinsaft
1 spsk citronsaft
5 kardemommekapsler
1 spsk spidskommenfrø
1/2 spsk stødt kanel
et nip chiliflager
50 g rosiner
Lav først dressingen: rør olie og citrussaft sammen.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og stød dem i en morter sammen med spidskommenfrøene.
Rør krydderierne – også kanel og evt. chili – i dressingen og smag godt til med salt, peber og evt. flere krydderier. Vend rosinerne i dressingen og lad den stå en times tid.
Høvl fennikelknolden i papirtynde skiver på et mandolinjern.
Skræl appelsinerne og skær dem i skiver. Læg dem på et fad.
Vend fennikelskiver og oliven i dressingen og læg det over appelsinerne.
Skær mandlerne i flager og drys dem på sammen med frisk koriander. Drys evt. med lidt mere kanel.
Selvfølgelig bliver det supert stort – glæder mig sådan til at smage og opleve det folkekøkken. Vil gerne tilmelde mig den sidste dato, men der skal jo også være plads til andre. Vi ses næste gang og igen når der er nye datoer 🙂 God weekend kære Kirsten
Tak for optimismen, Wanda. Det kan flytte bjerge! Vi ses på onsdag, så kan du også vurdere, om du synes det er “rejsen” værd.
Knus fra Kirten
nej nej ikke denne gang men 2. gang (oktober) kære Kirsten, når I holder folkekøkken 🙂
Knus Wanda
Hi Wanda,
Jamen så vil jeg glæde mig ekstra meget, nu jeg har mere tid at gøre det i!
Kærligst Kirsten
ha ha ha ha du er ski herlig.
Jeg glæder mig også til at se dig igen og give dig et fysisk knus
Knus Wanda
Hej vil hører om man får en tilbagemeldning om jeg er kommet med på holdet den 10/10. God weekend mvh gje
Jeg har sendt dit spørgsmål videre til Henrik (henrik.hjortdal@gmail.com), som administrerer tilmeldingerne. Jeg regner med, at du hører fra ham.
Kh Kirsten
Jep det har vi da fået 🙂
Og hvordan gik det så i går med folkekøkkenet, er så spændt. Min datter Majken og hendes veninde Hester, som er i praktik på Stengården i Bregnerød som øko-landmand, har vist prøvet at booke den 10.10., ved ikke om der er plads, men det får de nok at vide af Henrik.
Og jeg har bedt hende hilse på og sende mine hilsner til dig 🙂
KH Dorit
Kære Dorit,
Mange tak for interessen. Og jo tak, jeg tror, det gik fint i aftes. Der var megen snak, og jeg tror, at folk både nød maden (spidskålspakker i chilistærk kokossovs med bagte kartofler) og samværet. Du kan se billeder fra arrangementet her: https://www.facebook.com/AlternativtFolkekoekkenRudersdal/photos/ms.c.eJw90tmRBDEIA9CMtgBz5p~;YbCPLn69AgHvGRiuyvbrMY~;4MDjWJGnv2OKMW1yPoP7RtXft58~;36E3WnG77zSwQW~_my~_bn~_prLNo1PPVc~_~_xWx~;~;7u3OoBu~_~_2byy3srPevC~;Sli3zx1pc~;mpWiH81p1~_4~;R21~;Dfi34XNt~_H4~_gz~_ZNaNwX3H908zU05hfnn4A57wzMvGN~;cr~;jvcb3en~;7ZZiPfd~;~;D3Wd~_~;1duS8VfvUDO73~;J3n3Ju5zzs~_G7QfJeoIA.bps.a.291756831205794.1073741830.278422562539221/291756924539118/?type=3&theater (det var et laaaaangt link!). Jeg tror bestemt, at pigerne hører fra Henrik. Jeg siger det til ham.
Kh
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy