luk op for låge nr. 8 i julekalenderen – hurtig og lækker hverdagsmad i december
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
–
hurtig sparemad i december – nissen smiler
Julen varer længe, koster mange penge …
Sådan synger vi, men julen behøver ikke at koste mange penge, når det handler om maden. Plantemad er – foruden de mange andre kvaliteter – langt billigere end animalsk baseret mad.
Denne ret har jeg lavet til en af de travle hverdage i december, som der trods alt er flest af.
Og så synes jeg, at kartofler og kikærter er et “match made in heaven”. Det kan man også forvisse sig om i en superenkel ret med svitsede løg, små terninger af kogte kartofler, kikærter og spaghetti vendt i en flødesovs smagt til med rund hånd af chili og hvidløg – og drysset med hakket persille. Det er hverdagsmad, så (jule)englene synger!
.
superenkle produkter
I anledning af julen har jeg drysset kartoflerne med mandler, men ellers koster hverken kikærter, rosenkål eller kartofler en formue.
Hertil kommer, at du kan lave retten på under 1/2 time, hvis du bruger kogte, frosne kikærter – eller kikærter fra dåse.
.
kikærter, rosenkål og spinat bagt med kartoffellåg
(4 personer)
150 g tørrede kikærter eller ca. 1 1/2 dåse (kan byttes ud med alle slags bønner eller linser)
200 g rosenkål
2-2 ½ dl plantefløde
150 g frossen spinat eller 100 g afribbet frisk grønkål
1-2 spsk citronsaft
ca. 1 spsk dijonsennep
½ dl hakkede tørrede tomater i olie
½ dl hakkede kapers
salt, friskkværnet peber
ca. 250 g kartofler, evt. mere
olivenolie
25 g mandler
.
Læg tørrede kikærter i blød ca. 8 timer. Kog dem ca. 20 minutter i nyt vand og afdryp dem. Afdryp kikærter fra dåse.
Skær rosenkålene i kvarte.
Bring fløden i kog med lidt citronsaft. Tilsæt rosenkålene og spinaten eller finthakket grønkål. Lad spinaten tø op og fjern gryden fra varmen.
Smag til med sennep, tomater, kapers samt salt og peber.
Hæld fløde og rosenkål i et ovnfast fad.
.
Høvl kartoflerne til tynde skiver. Brug evt. et mandolinjern.
Hvor mange kartofler, du skal bruge, afhænger af, hvor stort dit fad er. Men hele retten skal være dækket af taglagte kartoffelskiver.
Pensl skiverne med olie og sæt fadet i en 200 grader varm ovn 15 minutter.
Skær mandlerne i flager og drys dem på kartoflerne efter de 15 minutter. Pensl med lidt olie igen og bag retten endnu ca. 15 minutter.
Hvis du ønsker overfladen mere gylden, kan du sætte fadet under grillen et øjeblik.
.
.
Tusind Tak for din skønne, sunde madjulekalender!
Jeg glæder mig hver dag til at se, hvad du kommer med af spændende, lækre opskrifter 😀
Mange Gode Decemberhilsener – med ønsket om en Skøn onsdag,
fra Marianne
Kære Marianne,
Selv tak.Det glæder mig SÅ meget, at du synes om julekalenderen, og jeg håber, du finder mange gode ideer.
Rigtig mange gode juleønsker tidlig.
Kh Kirsten
Dagens ovnret blev straks afprøvet. Det smagte fantastisk.
Du kan altså noget med at afstemme smage, så hele smagspaletten bliver brugt – dejligt krydret, og så er retten lige til at gå til😊😋
Kære Mia,
Sikken dejlig melding – og du har sandelig været hurtig!
Det er glædeligt at høre, du kan kan lide mine smagspræferencer – og som du skriver, er denne ret virkelig nem at tillave.
Kh Kirsten
Tak for opskriften. Jeg lavede det i aften, og det smager himmelsk. Det ser super lækkert ud, og det smager så englene synger.
God jul!
Kære Brian,
Selv tak. Sikken en fantastisk ros. Tusind tak. Den glæder mig rigtig meget.
Kh Kirsten