linsepostej med sprød boghvede
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, julemad
5. november 2016
sundheden er løs
Hos Løs Market møder du disse to charmerende ildsjæle, som er kræfterne bag butikken.
Jeg bliver nødt til at dele en åbenbaring med jer: den nye butik Løs Market, Saxogade 77 på Vesterbro i København.
Ideen er, at vi skal spare på emballagen, så du medbringer enten dine egne beholdere, poser, flasker etc., eller du kan købe dine produkter i en papirspose og – som navnet siger: alting er i løs vægt.
Det er ikke blot et fantastisk initiativ, at vi skal undgå det enorme emballagespild, vi oplever i øjeblikket. Nogle varer er emballeret i helt op til 3-4 forskellige former for indpakning. Men lige så vigtig er butikkens udvalg af fantastiske økologiske råvarer. Løs Market har et meget stort udvalg af korn-, linse- og bønneprodukter. Deres valnøddeolie er af en kaliber, så englene synger. Hasselnødderne fra Frankrig smager som nutella, sveskerne er søde og fede, de håndlavede sæber skærer du selv på en gammel brødmaskine – og jeg kunne blive ved. Grøntsager kan du også få, og selvfølgelig kan du tappe din egen vin.
Krydderiafdelingen sender straks én tilbage til et nordafrikansk marked. Her kan du få både ras el hanut, za’atar og mange andre krydderier, som ikke findes i supermarkedet.
.
med hænderne fulde
Tag rigeligt med emballage med i Løs Market. Der er så mange fristelser, at du hurtigt får hænderne fulde. Her er det bror Hans, der går amok i bønner og linser.
Hvis du ikke bor i københavns-området, så skriv Løs market på din liste over oplevelser, når du besøger hovedstaden. Her er både sundheden og fantasien sluppet løs.
.
2. november 2016
.
en herlig hverdagspostej
Julen nærmer sig så småt. Snart vil masser af udendørs lyskæder fortrænge novembermørket, og mange af os begynder så småt at tænke på julemaden! Faktisk er min gode veninde Anette Harbech Olesen, Mad for livet, i gang med at forberede en E-bog med opskrifter på julemad, hvor jeg bidrager med grønne opskrifter. E-bogen vil kunne downloades gratis, når den er færdig. Det hører du mere om.
For grøntsagsspiserne er klassisk julemad en nøddepostej eller mandelpaté. Her er forslag til en helt almindelig hverdags-linsepostej, som jeg nok ikke ville vælge til julemiddagen, men der er mange andre dejlige dage inden jul, og her vil postejen gøre god fyldest, måske serveret med vores allesammens yndlingstilbehør: ovnbagte rodfrugter. Hvis du vil være med på det nyeste beat, så drys med lidt lakridspulver!
Linsepostejen er også dejlig som pålæg.
ovnbagte rodfrugter med svampe og lakrids
De fleste elsker bagte rodfrugter. I denne blanding har rodfrugterne fået selskab af svampe og tomater. Det er et skønt tilbehør til postejen. Se opskriften her.
ovnbagte rodfrugter med hvidløg
Denne blanding af rodfrugter med masser af hvidløg er også et godt valg. Sammen med opskriften på rodfrugterne finder du også opskrift på en misodip, der kan bruges som tilbehør til postejen og begge slags bagte rodfrugter.
postej med boghvede på toppen
Jeg har dækket postejen med boghvedekerner. Det giver en lidt sprød overflade, men først og fremmest leverer de små frø en masse gode stoffer, som kroppen higer efter. Bl.a. virker boghvede antioxidant og betændelseshæmmende. Frøene er rensende for kroppen og indeholder mange vitaminer og mineraler. Se om alle de gode stoffer i boghvede her.
Nu er det ikke store mængder boghvede, du får med denne postej, så brug gerne frøene som tilbehør og i salater – så meget som muligt. Boghvede er også en god løsning for glutenallergikere.
.
flere slags linser
Linser leverer gode og klimakærlige proteiner. Linser indeholder ca. 25 g proteiner pr. 100 g. Det er det samme som i kyllingekød, mere end i roastbeef og dobbelt så meget som i æg. Der er altså absolut ingen grund til at spise animalske produkter for at få sit proteinbehov dækket.
Den vestlige verdens overforbrug af kød betyder ikke blot udsultning af jord og mennesker i den fattige del af verden, det betyder også, at vi for at producere foder til de dyr, vi spiser, udrydder selve naturen, både de vilde planter og de vilde dyr.
Utallige plantearter er forsvundet fra vores natur, og mange vilde dyr er i tilbagegang. En del af dem vil vi fremover kun kunne møde i zoologiske haver. Mange mennesker ved ikke, at det hænger sådan sammen, men hvis man tænker over det, er det jo helt sindssygt, at vi i den grad skærer den gren over, vi selv sidder på – bare fordi vi vil have kød på tallerkenen!
.
linsepostej med sprød boghvede
300 g linser
200 g gule løg
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
200 g champignon
2 spsk kokos- eller olivenolie
50 g hasselnødder
ca. 50 g havregryn
1 dl sojafløde
1-2 spsk lime- eller citronsaft
1 spsk tørret timian
1 spsk tørret salvie
4 spsk tamari
4 spsk olivenolie
50 g boghvedefrø
Kog linserne i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem og findel dem i køkkenmaskinen.
Hak de tre slags løg og svampene. Svits dem i olien ca. 5 minutter.
Rør dem i de purerede linser. Hak nødderne fint og tilsæt dem sammen med havregrynene.
Smag til med citrussaft, krydderurter, tamari og friskkværnet peber. Lad farsen hvile en halv times tid. Vurdér konsistensen igen. Hvis farsen er for blød, så tilsæt lidt flere havregryn.
Rør 4 spsk olivenolie i farsen og læg den i en smurt postejform. Pres farsen sammen med en spatel.
Pensl overfladen med lidt olie og pres boghvedefrøene lidt ned i farsen.
Bag postejen i en 200 grader varm ovn ca. 40 minutter.
tip
Du kan også forme farsen til bøffer og sætte dem på en bageplade med bagepapir.
Bag bøfferne i en 200 grader varm ovn til de er gyldne, ca. 15 minutter.
Hej Kirsten.
Vi har faktisk altid hel boghvede i huset, vi spiser dem på mysli. Kilic har poser med 500 gr. Faktisk har de også en ristet udgave, kasha, de er stenhårde, og skal sættes i blød. Læser man på posen skal de koge 15 min, det havde vi bare ikke læst 😄 Men nu er jeg da lige blevet inspireret og har sat en portion over, så ryger de i salaten i aften ☺
Skal da også prøve din postej for jeg samler nærmest på opskrifter, som også kan bruges på rugbrød til madpakken.
Og PS så skal jeg nok vende tilbage med nogen Santorini-oplevelser også mht det kulinariske 🍴omend der nok ikke er noget nyt for dig.
Bedste hilsner
Dorit
Hi Dorit,
Det lyder godt med en garvet boghvede-spiser! Det er virkelig et fantastisk produkt. Hvis du rister almindelige boghvedekerner på en tør pande, bliver de sprøde og kan drysses på salater og supper. De skal altså ikke koges først.
Ja, det med pålæg uden animalske produkter er et problem for mange. Jeg har lige lavet et græskar/kikærtepålæg, som snart kommer på bloggen.
Jeg glæder mig til at høre nyt fra Santorini! Jeg er glad for ALLE input. Der kan sagtens være nyheder for mig.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
kære Kirsten- den postej glæder jeg mig til at afprøve- er det ligegyldigt hvilken linser jeg bruger- eller er der en Favoritlinse? syntes selv smagen af belugslinser er så god i postej – men så bliver jeg lidt i tvivl, hvis jeg vælger at forme dem til bøffer om det rækker med 15 min. i ovnen. og tusind for de altid smagfulde og lækre retter💐💐💐
Kære Pernille,
Først tak for rosen. Den varmer altid!
Du kan bruge belugalinser eller puylinser til postejen. De lyserøde linser er ikke så velegnede her. Hvis du vælger af bage bøffer af linsefarsen, så vurdér efter 15 minutter om de er bagt. Tiden kan variere lidt – også da de fleste ovne er lidt forskellige. Måske skal de have 5-10 minutter mere.
Rigtig god fornøjelse!
Kh
Kirsten
Tusind tak <3
Hej Kirsten
Lyder som en rigtig god postej, så stor tak for input 🙂
Hvilke linser vil du anbefale til ovenstående? Har endnu ikke så megen erfaring med linsetyper 🙂
Kh Vibeke
Hi Vibeke,
Jeg håber, du har lyst til at lave postejen, og jeg anbefaler puylinser eller belugalinser.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg lavede din postej i går og smagen er rigtig god. Det var også godt med boghvedekernerne ovenpå, både smag og sprødhed er delikat. Det vil jeg bruge en anden gang.
Nu til konsistensen. Min postej blev desværre virkelig yderst tør, dette selvom jeg synes jeg har fulgt opskriften punktligt og spiste den ned det samme. Selve farsen var fint våd da den blev lagt i det smurte fad.
Jeg brugte en blanding af grønne og brune bjerglinser der efter at have stået i vand 7 timer, blev grundigt blendet. Erstattede hasselnød med paranød og rørte de svitsede løg- og portobellostykker i. Brugte olivenolie. Den fik de 40 min. på 200 grader alm. ovn og så fin ud. Hvad kan være gået galt? Jeg kan ikke regne det ud.
Tak for altid god inspiration og spændende opskrifter.
Charlotte
Kære Charlotte,
Jeg er glad for at høre, at postejen smager godt og at du i øvrigt bliver inspireret. Men det er lidt kedeligt med tørheden. Efter det du skriver, mener jeg ikke, du har gjort noget forkert. Men både linser og bønner har jo dette melede i sig, som giver en vis tørhed i de retter, hvor man bruger dem. Det er nogen tid siden, jeg lavede postejen, men jeg husker ikke, at den var MEGET tør. Men jeg vil prøve at lave den igen for at være sikker.
Hvis du også vil forsøge igen, kan en idé være at tilsætte 2 æg (hvis du spiser æg). Ellers kan du tilsætte en reven glaskål eller et par revne kartofler. Jeg tror, det vil tilføre noget fugtighed.
Jeg håber, det går bedre i anden omgang!
Kh Kirsten
Har tænkt på om det kunne være fordi at kikærtemelet var tørt, og derfor har suget mere væde end almindeligt? Tror det var fra en pose der har ligget lidt og bemærkede, da jeg brugte fra samme pose i en anden opskrift, at jeg skulle bruge mere væde end foreskrevet.
Håber at det var en enlig svale, jeg vil helt sikkert prøve at lave den igen 🙂 Tak for svar og gode ideer.
Hi igen Charlotte,
Jeg tror ikke, det er kikærtemelet, der er problemet. Det ER tørt, men jeg tror ikke, det bliver mere tørt med “alderen”. Det kan højst ændre smag. Som sagt hører du fra mig, når jeg får efterprøvet opskriften, for jeg er blevet lidt urolig over din melding. Mine opskrifter SKAL fungere!
Kh
Kirsten
Jeg lavede den igår og synes også den blev lidt tør…. tænker også at prøve at udelade (noget af) melet??!! Jeg brugte grønne og beluga og lidt røde linser
Kære Trine,
Jeg har også lige lavet postejen igen.Jeg tror dit valg af linser er O.K., men da jeg afprøvede opskriften igen, kogte jeg linserne først. Jeg tror, det er forklaringen. Jeg lavede to versioner: én som i opskriften men med KOGTE linser, en anden med KOGTE linser PLUS revne kartofler. Jeg synes ikke, at kartoflerne gør noget specielt godt, så jeg vil ændre opskriften til, at linserne skal koges.
Tak for indsparket. Det er altid dejligt at høre om andres erfaringer.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Du skriver at der skal 4 spsk olie i farsen. Jeg undgår tilsatte fedtstoffer, hvad er årsagen til at der skal tilsættes olie? mvh Mette
Kære Mette,
Du kan sagtens udelade olien. Olien er tilsat, fordi linser er temmelig tørre.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for svar! Så skal den da prøves af. Jeg har vænnet mig til mange nye konsistenser, så mon ikke denne også går?
kh mette
Kære Mette,
Olien har ikke indflydelse på konsistensen, så du burde få en O.K. postej. God fornøjelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Det lyder godt, tak!
kh mette
Hej Kirsten,
Tak for opskrift 🙂
Jeg lavede postejen i går, og også her blev den meget tør. Jeg brugte 300 g ukogte linser, som jeg kogte, og så vejede de jo meget mere… Så jeg overvejede om du mente 300 gram kogte linser..?
Hi Maria,
Ærgerligt at din postej blev for tør. Linser ER tørre, men nu har jeg lavet nogle flere forsøg. Jeg har udeladt kikærtemelet (som også er tørt), og så har jeg tilføjet sojamælk. Men det er rigtigt med de 300 g linser. I første forsøg brugte jeg dem rå, men det virker bedst, hvis de koges, før postejen bages. God fornøjelse hvis du har mod på at prøve igen.
Kh Kirsten
Tak 🙂
Det var lækkert med det sprøde boghvede på toppen 🙂
Tak, Maria. Det glæder mig!
Kh Kirsten
Jeg vil rigtig gerne lave postejen, men kan simpelhen ikke få øje på hvor meget kikærtemel der skal i!!??
Måske er det bare mig…
Varme hilsner Marianne
Kære Marianne,
Jeg kan godt forstå, du er i vildrede. Det viste sig, at postejen blev for tør, derfor har jeg udeladt kikærtemelet. Jeg har desværre bare ikke fået det rettet i opskriften. Tusind tak fordi du var vågen! Og god fornøjelse med postejen i den nye udgave.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy