Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

2

oktober 2023

2

KOMMENTARER

klar græskarsuppe med agurk og valnødder – ugens suppe

Skrevet af , Posted in forretter, supper

.

græskarsæsonen er startet – suppen er klar!

De lækre grøntsager står i kø her i det tidlige efterår: nu bugner det med store buttede græskar, især de orange hokkaido. Ja, man kan faktisk godt kalde oktober for den orange måned. Indtil Halloween om en måneds tid, er der orange græskar her og dér og alle vegne.

Selvfølgelig også på tallerknen!

.

lynhurtig suppe

De fleste grøntsagssupper er superhurtige at lave. Men denne her, tror jeg, tager prisen. Den skal koge ca. 5 minutter! Den rekord er svær at slå.

Jeg har denne gang valgt at lave en klar suppe. Ofte er græskarsupper purerede, men her er en udgave, som er ekstra hurtig.

Hvis du vil have en variation til den klare suppe, så lav en orientalsk præget med spidskommen, ingefær og kokosmælk.

græskar og valnødder

Samtidig med at græskarrene dukker op, drysser valnødderne ned fra himlen og er parate til at blive nydt. Og de allerførste, lidt umodne, valnødder er en ren og uforfalsket nydelse. Derfor er de kommet i denne suppe, men selvfølgelig er det også oplagt at servere suppen med ristede græskarkerner. Vælg selv.

.

ny bog: behandl dine gener med kærlighed

“Alle vil gerne være gamle. Når vi så bliver det, vil vi ikke være det alligevel.”

Det er et udsagn, som jeg tror, mange kan tilslutte sig. Men sådan behøver det ikke at være.

Vi kan ikke unddrage os livets fremadskriden, men heldigvis kan vi alle gøre en indsats for, at vi ældes langsommere, og at vi kan leve et godt, aktivt og indholdsrigt liv, selv i en høj alder.

Det handler Anette Harbech Olesens nye bog om. I “7 veje til et langt liv” kigger den kendte og vidende ernæringsterapeut på alle de muligheder, vi selv har for at holde kroppen frisk og rask, også når vi kommer op i årene.

Men hvad er hemmeligheden? Hvorfor bliver nogle mennesker meget gamle og bevarer deres mobilitet, både fysisk og psykisk?

Det fortæller Anette om i sin nye bog, og hun har selvfølgelig videnskaben med hele vejen (der er hele 16 sider med referencer til studier på dette område!), men hun har også besøgt gamle mennesker fra nogle af de områder, hvor man traditionelt bliver meget gammel, men samtidig rask og rørig, fx på øen Ikaria i Grækenland.

Både videnskaben og de levede erfaringer peger i samme retning: skal vi ældes med ynde, og have den mentale kapacitet og vitaliteten i behold gennem hele livet, skal vi leve efter de 7 aldersknapper, som bogen fortæller om. Det er sund mad, bevægelse, aktivering af kroppens energifabrikker, relationer, faste, søvn og minimering af stress.

Vores gener betyder meget for vores helbred og aldring, men vi kan også selv trykke på gen-“knapperne” i positiv eller negativ retning. Vi kan nemlig med vores livsstil og tankemønstre til en vis grad forme, hvordan vores gener udfolder sig. Det er noget, som epigenetikken forsker i, og det er lidt af en gyser at læse, at dårlige madvaner, med fx meget forarbejdet mad, ser ud til at påvirke, ikke blot vores egne, men også vores børns og børnebørns gener.

Med anbefalingerne i “7 veje til et langt liv” kan du allerede i dag begynde at forberede en god og aktiv alderdom. Foruden de mange praktiske tip, er der også en lang række opskrifter på lækker middelhavsmad, der er kendt for dets mange helsebringende egenskaber.

Jeg kan varmt anbefale at læse Anettes kloge bog. Hvis vi tager affære i tide, er der store chancer for, at der venter et sjovt og aktivt ældreliv!

Bogen er på 288 sider. Den kan købes hos den lokale boghandler eller hos Saxo. Kr. 239,95.

.

denne suppe kan være en af vejene til en god alderdom 

klar græskarsuppe med agurk og valnødder

(4 personer)

evt. 1 spsk spidskommenfrø

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

½ kg græskar

8-10 dl grøntsagsbouillon (heraf evt. 2 dl kokosmælk)

evt. reven ingefær

½ agurk

1 bdt dild (eller frisk koriander)

citronsaft, salt, friskkværnet peber

 

Hvis du bruger spidskommenfrø, så knus dem let i en morter og rist dem i en tør gryde, til de dufter.

Hak de to slags løg.

Kom olien i gryden og tilsæt løgene. Svits dem et par minutter.

Skær græskarret i små terninger. Du behøver ikke at skrælle det.

Kom græskarret i gryden sammen med bouillonen og evt. ingefær efter smag.

Kog suppen 5-6 minutter. Hvis du bruger kokosmælk, så tilsæt den og bring suppen i kog igen.

Skær agurken i tynde skiver og kom dem i suppen. De skal blot varmes igennem og bevares sprøde.

Smag suppen godt til med citronsaft, salt og peber – og evt. spidskommen og ingefær, hvis du har valgt dem til.

Hak dilden (eller koriander) og rør den i suppen.

Dryp med olivenolie ved serveringen.

..

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 Kommentarer

  1. Jette Zimling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.