indisk curryret med kokosbrød
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
værsågod: stærkt og krydret fra Indien
Det er længe siden, der har været indisk mad på programmet, men her i februar er det stadig skønt med noget, der varmer helt ned i storetæerne. Jeg har derfor lavet en godt krydret indisk curryret med hjemmebagte kokosdosaer, indiske pandekager.
Der er masser af skønne grøntsager i curryen, bl.a. de supersunde søde kartofler. Læs om næringsindhold her. Men du kan sagtens vælge andre grøntsager end dem, jeg anbefaler i opskriften. Hvis du synes, ingredienslisten er for lang, kan du også nøjes med en enkelt grøntsag eller to.
Det er min søde kollega Miriam Sommer med firmaet Friske spirer, der har stillet op som fotomodel og serverer den eksotiske ret, som selvfølgelig har mungbønne-spirer på toppen.
Bemærk bakken. Den fandt jeg engang på et indisk marked. Bag meterhøje stabler af wok’ker lå en sort tingest henslængt. Jeg fornemmede, at der var noget smukt bag det ramponerede ydre, så bakken kom med hjem i rygsækken. Da den blev pudset, åbenbarede den sin sande natur, som er messing med patina! Også de små metalskåle med ører stammer fra Indien.
Du kan servere curryen med kogte ris – eller som her med små kokosdosaer, de klassiske indiske pandekager i miniformat.
indisk curryret med søde kartofler og kikærter
150 g kikærter
1 spsk spidskommenfrø
korn af 4 kardemommekapsler
2 tsk brune sennepsfrø
4 spsk kokos- eller olivenolie
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
300 g søde kartofler
200 g gulderødder, gerne i flere farver
200 g blomkål
200 g squash
2-3 dl tomatsaft
1-2 dl grøntsagsbouillon
1 stang kanel eller 2 tsk stødt kanel
2 tsk gurkemeje
1/2 tsk sort peber
200 g cherrytomater
2-3 spsk limesaft
frisk koriander
evt. friske spirer
1 portion kokospandekager
Sæt kikærterne i blød mindst 8 timer. Kog dem i nyt vand 15 minutter. Afdryp dem. Du kan også bruge kikærter fra dåse.
Stød spidskommen og kardemommefrø i en morter. Rist dem i en tør gryde sammen med sennepsfrøene, til frøene begynder at dufte.
Kom olien i gryden. Hak løg, hvidløg og den ønskede mængde chili. Kom dem i gryden og svits til løgene er klare.
Skær grøntsagerne i terninger eller mindre stykker og kom dem i gryden – undtagen squashen – sammen med 2 dl tomatsaft og 2 dl bouillon.
Rør kanel, gurkemeje og peber i retten. Læg låg på gryden og lad curry’en simre 10 minutter. Hvis der er for lidt væde, så kom lidt mere tomatsaft og/eller bouillon i gryden.
Tilsæt squash og tomater og lad retten simre endnu 5 minutter.
Smag til med limesaft, salt, peber og evt. en smule sukker.
Drys med lidt koriander og evt. spirer ved serveringen og giv kokosdosaer til curry’en.
Oj, hvor ser det bare lækkert ud! Sådan en skøn og varmende ret er da lige, hvad vi har brug for her i disse kølige dage. Den skal helt sikkert afprøves en af de nærmeste dage. 🙂
Kærlig hilsen
Merete.
Dejligt at høre, Merete. Jeg håber, det lever op til forventningerne!
Kærlige hilsner fra
Kirsten
Det lyder som en dejlig opskrift.Jeg vil gerne prøve den,men hvad menes med tomatsaft? Brune sennepsfrø har jeg endnu ikke fundet,men resten har jeg vist styr på.Kærlig hilsen Lise
Kære Lise,
Det glæder mig, du vil prøve opskriften. Du kan også bruge sorte sennepsfrø, men kan du ikke finde dem, er det ingen ulykke. Retten bliver fin uden.
Med tomatsaft menes juice eller væde fra dåsetomater (med hvis du bruger tomater på dåse så vær opmærksom på, at kun enkelte dåser er fri for afgivelse af uønskede stoffer).
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Ja, jeg fik lavet en skøn gryde her til aften – men ikke præcis som din opskrift. 🙂 Jeg nyder at blive inspireret, og så ellers give den frit løb i køkkenet alt efter, hvad jeg har hjemme af ingredienser, og hvor mange kræfter jeg har tilbage efter dagens opgaver. I dag var der ikke kræfter til det store grøntsagssnitteri, men heldigvis kan frosne grøntsager ofte redde mig, og sådan blev det også i dag, hvor det blev Irma’s skønne grøntsagsblanding med rodfrugter, der kom til at udgøre hovedparten af rettens grønne del. Varmt og skønt krydret blev det i hvert tilfælde, så ja, selvfølgelig levede det til fulde op til forventningerne. 🙂
Kh
Merete.
Kære Merete,
Tak for den gode tilbagemelding. Du har helt ret: opskrifter kan man selv arbejde videre på. Det gælder ikke mindst indiske retter med mange ingredienser. Man kan faktisk bruge alle mulige slags grøntsager. Her drejer det sig om krydringen. Og som du skriver, er det dejligt, at der er gode frosne grøntsager at gribe til, når tiden er kort eller energien lav. I al fald er disse curryretter hurtige at lave – og med en skøn smag.
Kh Kirsten
Kan jeg anvende hokkaido i stedet for sødkartoffel? Jeg har nemlig et stort stykke og også en masse kokosdosaer til rest
Kære Mette,
Ja, det kan du sagtens. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy