græskarsuppe fra en orientalsk bazar
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
enkel og eksotisk
sundt græskar med krydderier
Hokkaido-græskarret – den store runde kugle, der bag dens hårde ydre åbenbarer et indhold af guld.
Gyldent er græskarkødet, men desværre har det ikke alverdens smag. Derfor må man finde de duftende og sanseglædende varme krydderier frem. Jeg har valgt kardemomme, koriander og spidskommen plus ingefær.
Græskar er også sundt. Det indeholder A- (caroten), B- og C-vitaminer samt mineraler som kalk, magnesium, fosfor og flere andre mineraler.
.
i Hokkaido kender de ikke græskarret
Til gengæld har græskarret intet med Hokkaido at gøre. Min gode kollega Katrine Klinken har fortalt mig, at hun i Japan spurgte til Hokkaido-græskarret, men de gode folk i Hokkaido havde aldrig hørt om sådan et græskar!
hokkaido kræver fingerkræfter at skrælle
Det hårdeste ved at lave græskarsuppe er at få “bærret”, som græskarret retteligt er, skrællet. Det kræver både fingerkræfter og en god kniv. Men til denne suppe behøver du ikke at skrælle græskarret. Skrællen bliver nemlig helt blød, når den koges.
græskarsuppe fra en orientalsk bazar
ca. 6 kardemommekapsler
1 spsk spidskommenfrø
1 spsk korianderfrø
50 g skalotteløg
100 g porre
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
700 g græskar
150 g kartofler
7-8 dl grøntsagsbouillon
2-3 spsk frisk reven ingefær
1 ½ dl sojafløde eller piskefløde
1 økologisk limefrugt
frisk koriander
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og rist dem i en tør gryde sammen med spidskommen og koriander. Rist til frøene begynder at dufte.
Hæld frøene i en morter og knus dem.
Hak løg, porre og hvidløg. Svits dem i lidt olie i gryden, til de er let gyldne.
Skær græskar og kartofler i små terninger (fjern kernerne fra græskarret).
Kom grøntsagerne i gryden og hæld bouillonen ved sammen med krydderierne og ingefær. Kog suppen under låg ca. 10 minutter.
Lad suppen afkøle lidt og blend den, til den er helt glat.
Tilsæt det meste af fløden og evt. mere bouillon, hvis suppen er for tyk.
Smag til med salt, peber, ingefær og limesaft.
Varm suppen igennem og servér den i fire tallerkener. Sæt lidt fløde på og drys med frisk koriander.