Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

23

februar 2024

4

KOMMENTARER

græskarlasagne med quinoa og valnødder – glutenfri

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

græskar-lag-i-lag

Ovnretter kan varieres i det uendelige. Her har jeg lavet en lasagne, hvor lasagnepladerne udgøres af skiver af græskar. “Pladerne” lægges sammen med peberfrugter og valnødder – og desuden den proteinrige quinoa. Det betyder, at lasagnen er glutenfri.

.

Er græskar en grøntsag eller en frugt? Græskar er mere frugt end grøntsag. Den er nemlig et bær. Disse kæmpe”bær” fås i mange farver og faconer. Du kan bruge alle slags græskar til denne ret. Du kan også vælge skiver af store, søde kartofler. Både græskar og søde kartofler er supersunde.

Og begge dele betyder, at lasagnen er glutenfri.

.

græskar er et sundt “bær”

I denne ret får du masser af sundhed. Græskar indeholder kun 24 kalorier pr. 100 g. Til gengæld er græskar proppet med betacaroten (A-vitamin) som er en stærk antioxidant og virker antiinflammatorisk. Det er især forebyggende for aldersrelaterede synsproblemer. Desuden er der B-, C-, E- og K-vitaminer i den store frugt.

Kalk og magnesium er gode for knoglerne, og stoffet beta-sitosterol virker regulerende for kolesterolbalancen.

.

græskarlasagne med quinoa og valnødder

(4 personer)

100 g sort quinoa

4 spsk olivenolie eller smørbar

3 spsk glutenfri havremel (eller hvedemel hvis du ikke skal tænke på gluten)

ca. 4 dl rismælk eller anden mælk

2 spsk gærflager

ca. 1 tsk reven muskatnød

salt, friskkværnet peber

1 lille hokkaidogræskar

1 grøn peberfrugt

1 rød peberfrugt

1 gul peberfrugt

1 helt hvidløg

50 g valnødder

en god håndfuld basilikumblade eller anden krydderurt

.

Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Hold øje med at den ikke koger tør.

Lav sovsen: smelt fedtstoffet i en gryde, drys melet på og bag sovsen op med mælken. Lad den simre ca. 10 minutter.

Tilsæt gærflagerne og smag godt til med reven muskatnød, salt og peber.

Fjern kernerne fra græskarret og skær det i tynde skiver. Du kan beholde skrællen på.

Skær peberfrugterne i tynde strimler. Fjern kerner og frøstole.

Skær hvidløgsfeddene i skiver. Hak valnødderne.

Læg et lag græskarskiver i et lavt, smurt ovnfast fad.

Fordel resten af grøntsager, nødder, krydderurt og quinoa lagvis med lidt sovs imellem hvert lag. Det øverste lag skal være sovs.

Sæt fadet i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.

Servér gerne en fyldig salat til.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. Torben Jungsberg
  2. Ulla Cornett

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.