döner kebab i wraps – vegansk
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, pålæg
.
populær fastfood og fingermad
Kebab, döner, shawarma, gyro. Kært barn har mange navne. De referer alle til den måde en traditionel kebab med kød er lavet på. Her lader man sammenpresset kød rotere på et spyd – en tradition der stammer fra det sydlige Tyrkiet.
Man kan oversætte döner kebab til grillet kød, der roterer. Men det er slet ikke nødvendigt at bruge det stærkt belastede og belastende kød. Klimatruslen og produktionsdyrenes elendige forhold betyder, at mange skærer stærkt ned på kødet – eller helt opgiver det. Det er enormt glædeligt, at især mange unge i disse år simpelt hen vælger at blive veganere. Det er der god fornuft i. De unge står med al den ballade og forurening, vi andre har skabt. De vil gerne bevare kloden, og derfor er de kompromisløse. Det er SÅ fflot!
Hop gerne med på vognen. Du kan starte lige her.
.
en kebab uden kød – what!!!
Det er skam ingen vittighed. Her er helt igennem dyre- og klimavenlige kebabs.
I disse kebabs er kødet erstattet af strimler af seitan (gluten”kød”). Seitan er gluten udvundet af hvede, og det skal selvfølgelig ikke nydes af glutenallergikere.
Seitan kan købes i pakker eller glas i supermarkeder eller helsekostbutikker. Men du kan også strimle fx tofu og bruge på det på samme måde (se om behandling af tofu her). Vigtigt er det blot, at seitan eller tofu marineres, så det får en skøn spicy smag.
Den gamle klassiske kebabrulle indeholder grøn salat, tomat, agurk, løgringe og kebab”kød” samt chili, hvidløg og en creme fraiche-dressing. Men du kan vælge netop det fyld, du selv synes om.
.
indpakningen
Wraps – de tynde pandestegte brød – kan nydes med mange slags fyld. Det kan være hummus, maste frikadeller eller bøffer, grillede grøntsager som aubergine, squash og/eller svampe. Det kan også, som her, være plantespiserens svar på de kødstrimler, der kaldes kebab dörner.
..
wraps med kebab-fyld
Strimlerne af seitan eller tofu skal marineres og svitses på panden, før de rulles ind i wraps’ene.
.
en håndfuld sund frokost
Denne wrap er fyldt med kebabstrimler, tomater, agurker, radiser, salatblade og tzatziki. Jeg har desuden drysset med krydderurter, og spirer er også en god idé.
.
dörner kebabs i wraps
marinade:
1/2 dl sojayoghurt naturel eller anden yoghurt
2 fed presset hvidløg
1 spsk tamari
1 spsk lime- eller citronsaft
1 spsk ahornsirup
1 spsk frisk reven ingefær
1 tsk paprika
2 tsk let stødte spidskommenfrø
1/2 tsk stødte nelliker
et nip cayennepeber (pas på, det er stærkt!)
2 tsk tørret oregano
kebab”kød”:
200 g vegansk döner eller seitan i strimler
fyld:
salatblade, tomat, agurk, radiser, peberfrugt
marinerede løg (udelad evt. granatæblet)
.
Rør marinaden sammen og smag godt til. Del seitan (eller tofu) i små stykker og læg dem i marinaden. Vend godt rundt og lad stykkerne marinere 2-4 timer, evt. længere.
.
Steg de marinerede seitanstrimler (eller tofu) på en pande. Steg dem til væden er tørret ind.
Læg et par salatblade på hver wrap, fordel et par spsk stegt seitan ovenpå og vælg yderligere de ting, du kan lide. Det kan være frisk agurk eller de små syltede cornichoner, det kan være marinerede løg, tomater, tzatziki etc.
Rul wrapsene sammen og servér dem.
.
tzatziki
Lav tzatzikien.
Hej
Jeg har fluks sat noget dej over 😊…det er så dejligt med dine nyhedsbrev som giver mig en masse inspiration 👍🌟…især nu hvor jeg er blevet testet og skal absolut ikke bruge mælkeprodukter og æg i min mad…..kød skaber også store problemer.
Så i dag vil min frokost blive wraps med dit græskapålæg og salat…jeg glæder mig allerede 😅
Tak for din indsats ❤
Hi Miira,
Jeg er glad for at høre, at du lader dig inspirere af mine opskrifter. Jeg håber, du bliver glad for wraps’ene.
Men det er kedeligt, at der er så meget du ikke kan tåle. Heldigvis lyder det, som om du kan bruge mange af dine opskrifter, så jeg ønsker dig held og lykke.
Kh Kirsten
Det er nogle fine wraps og jeg kommer lige med et fif. Da jeg er alene kan jeg jo ikke bruge alle wrapsene på en gang så jeg delte dejen ud i små boller satte dem dækket til i køleskabet og så tog jeg en “bolle” ud og stegte på panden når jeg skulle bruge den…Det virkede fint og dejen blev brugt i løbet af 4 dage uden problemer. De smagte lige så godt 4 dag som den første 😅…måske en anelse surdej men det var bare fint….
Kære Miira,
Mange tak for den gode idé med at lægge små portioner af dejen til wraps’ene i køleskabet. Så kan man få friske wraps hver dag. Og skulle det alligevel komme til at knibe med at få dejen brugt, kan også dejen fryses – ligesom de bagte wraps.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Det ser lækkert ud. Har aldrig prøvet selv at lave wraps – det må jeg prøve. Jeg vil gerne dele dette til inspiration – i Mellemøsten er det vist standard at man også putter noget surt i sin wrap. F.eks. fermenteret rødkål, pickles eller andet. Dén har jeg taget til mig, og min yndlingsversion for tiden er cornichoner skåret i strimler – det er simpelthen prikken over i’et i en lækker vege-rulle 🙂
Kære Therese,
Jeg håber, det lykkes med wraps’ene. Og tak for tippet med det syrlige, men som du selv har bemærket, har jeg fået lempet det med: både cornichonerne og de syltede løg. Og jeg er enig med dig: de små syrlige agurker er rigtig lækre til mange ting.
Kh Kirsten
Ej, undskyld – nu læste jeg lige indlægget til ende og så at du selv havde skrevet cornichoner! 🙂
Det er helt fint, Therese! ❤️
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy