den grønne julekalender – låge nr. 4 – farseret butternut squash
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad
.
ho ho ho: årets julesteg er klar: farseret Hasselback-butternutsquash
Årets julesteg skal bestemmes i god tid, for den er en af højtidens store madtraditioner. Jeg har i mange år opfundet en ny postej eller paté med mandler eller nødder – hvert år. Der er dog grænser for variationerne, og for et par år siden opfandt jeg Hasselback-sellerien, som også er dejlig julemad.
I år har jeg forsøgt mig med det aflange græskar, der kaldes butternutsquash. Jeg har farseret græskarret med en fars, der også kan bages alene som en postej.
Mange har dog deres helt bestemte traditioner juleaften. Måske skal det være en mandelpostej, en nøddepaté – eller noget så eksotisk som ristaffel.
.
tilbehør til julestegen
Julestegen skal selvfølgelig serveres med brun sovs, rødkål og kartofler. Der kommer i løbet af december masser af forslag til tilbehør her i julekalenderen.
.
pas på skiverne
Når du skærer skiverne ned i græskarret, så vær opmærksom på kun at skære ned til farseringen.
.
sprød tofu
Hvis du sætter tynde skiver af tofu mellem græskarskiverne, får tofuen en sprød overflade.
Du kan først skille skiverne ad til tofuen, efter at græskarret har været ca. 20 minutter i ovnen.
Du kan vælge imellem to forskellige glaseringer til græskarret, en “julet” og en lidt spicy, se i ingredienslisten.
.
farseret Hasselback-butternutsquash
(4 personer)
glasering:
4 spsk tomatketchup
2 spsk olivenolie
2 spsk tamari
1-2 spsk ahornsirup eller anden sirup
1 spsk sennep
1-2 spsk balsamico eller citronsaft
plus evt. :
2 spsk sød chilisovs
og/eller:
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødte nelliker
1 tsk stødt stjerneanis
græskar:
1 butternutsquash, ca. ¾ kg
50 g skalotteløg
100 g porre (kan byttes ud med mere løg)
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
200 g svampe (champignon, østershatte, shiitake etc.)
100 g selleri eller kartoffel
2 spsk citronsaft
5 g tørrede svampe (kan udelades)
100 g mandler eller nødder
50-100 g rasp
½ dl plantefløde
salt, friskkværnet peber
evt. 100 g fast tofu
laurbærblade
Rør ingredienserne til glaseringen sammen. Smag den godt til.
Vælg om du vil lave græskarret ”julet” og dermed tilsætte krydderierne. Du kan også røre lidt sød chilisovs i, hvis du vil have stegen lidt spicy.
Du kan skrælle græskarret, som jeg har gjort. Men du kan også bevare skrællen på.
Skær enderne af græskarret og udhul det med en lang kniv. Du kan rive endestykkerne og komme dem i farseringen.
Lav farseringen:
Hak løg og hvidløg, snit porren.
Hak svampene eller skær dem i mindre stykker.
Riv sellerien (eller kartoflen) groft. Evt. også endestykkerne fra græskarret.
Svits løg, hvidløg og porre i olien, til løgene er bløde.
Tilsæt svampe, selleri eller kartoffel (+ evt. det revne græskar) og citronsaften. Smulder de tørrede svampe i blandingen.
Svits til svampene er bløde.
Hæld blandingen i en skål.
Hak mandlerne eller nødderne fint og tilsæt dem sammen med fløden og 50 g rasp.
Rør farseringen sammen med evt. mere rasp og fløde, til den er tilpas fast. Smag godt til med salt og peber.
Pres farseringen fast sammen i græskarret. Der er sikkert for meget fyld, så kom resten i en eller flere små ovnfaste forme.
Skær en tynd skive på langs af græskarret, så det kan stå i formen uden at vælte.
Skær skiver halvvejs ned i græskarret og sæt det i en ovnfast bageform.
Pensl græskarret med glaseringen, sæt laurbærblade mellem nogle af skiverne og sæt formen i en 200 grader varm ovn 20-25 minutter.
Hvis du vælger yderligere at tilføje tofu, så skær tynde skiver af tofuen og sæt dem ned mellem græskar”skiverne”, som efter 20 minutter i ovnen burde kunne skilles lidt ved hjælp af en kniv.
Pensl med mere glasering og sæt græskarret i ovnen igen, til det er færdigbagt, ca. 20 minutter. Sluk evt. for ovnen i god tid og lad græskarret bage færdig ved eftervarmen.
Græskarret kan tilberedes dagen før, det skal serveres. Bag det i givet fald ca. 25 minutter og varm det op før serveringen, 15-20 minutter.
OBS:
Læs gerne Lenas kommentarer nedenfor i forhold til bagetiden. Den kan variere, så tjek ind imellem om græskarret er mørt – og bag evt. længere tid ved 180 grader, som Lena anbefaler.
.
.
Ih, hvor skønt med et alternativt forslag til nøddepostejen, som jeg ikke er fan af. Det ser endda festligt ud 🙂
For en glutenfri udgave, kan du så foreslå et alternativ til rasp? Kan det være havregryn?
Kære Ingeborg,
Det er dejligt, hvis denne opskrift kan blive din nye julefavorit.
Du kan bruge glutenfri rasp – eller erstatte med havregryn.
Kh Kirsten
Jeg er vild med denne grønne julekalender, så inspirerende 🤩❤️
Kære Birit,
Det er SÅ dejlig at høre. Tusind TAK!
Kh Kirsten
Tak for altid lækre opskrifter Kirsten!
Det første forsøg med denne her – godt det var en test før jul! – gik dog ikke helt efter planen! Jeg prøver igen med lidt justeringer:
Længere tid i ovnen, evt længere nede i ovnen og på 180 grader, så den lækre glasering ikke bliver branket.
Græskarret var ikke færdigt efter 2 x 20-25 min. Tænker at
halvere græskarret på langs næste gang, og gemme farseringen inde under. (Så er udhulingen også noget nemmere!) 😉
Mindre nellike i glasingen. Vi brugte nemlig hele nelliker, som vi stødte selv – men glemte den kraftigere smag. Det dominerede desværre hele molevitten.
Men så mange lækre smagsoplevelser i denne opskrift, så det skal prøves igen med lidt justeringer.
💚
Kære Lena,
Mange tak for din tilbagemelding. Jeg er altid glad for at høre, hvordan en opskrift opfører sig, også når det går mindre godt.
Med hensyn til bagetiden er det vanskeligt at sige et præcist minuttal. Der kan være forskel på (i denne opskrift) græskarrets tykkelse, forskellige ovne etc. Men godt, at du har lavet et “prøvemåltid”.
Jeg ønsker alt det bedste med næste forsøg.
Kh Kirsten
jeg vil henvise til dine erfaringer i opskriften. Det kan komme andre til gavn.