Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

23

oktober 2023

2

KOMMENTARER

catalansk bondesuppe med picada – ugens suppe

Skrevet af , Posted in forretter, supper

.

spansk bondesuppe med pikant puré

Det catalanske køkken er et velsmagende og sundt middelhavskøkken med masser af grøntsager, frugt, bønner og olivenolie. Køkkenet har gennem århundreder taget ideer til sig fra de gamle romere, fra jøderne og fra araberne.

Suppen serveres med den chili- og hvidløgsstærke puré, der hedder picada. Her er spansk varme til forblæste danskere.

.

grov picada 

Nyd suppen med picada på toppen. Picada er en aromatisk sovs eller puré, som er meget brugt i det catalanske køkken.

Picada bruges som topping på supper, gryderetter etc. Ja, faktisk er det en slags grund”krydderi” i det catalanske køkken.

Lav evt. en større portion end i opskriften. Det lækre “krydderi” kan holde sig i køleskabet i flere dage og kan give kant til mange retter, ikke mindst retter med bønner, der ikke har så meget smag i sig selv.

.

en mere flydende picada

Denne picada er pureret til en mere lind puré. Der bruges ofte safran i picada. Det har jeg udeladt, da det er et dyrt krydderi, men du kan tilsætte et nip safran, hvis du har det på krydderihylden.

.

skøn bønnesuppe med pikant på toppen 

katalansk bondesuppe med picada

(4-5 personer)

75 g kikærter 

75 g limabønner 

300 g kartofler

200 g pastinak

200 g gulerødder

200 g squash

100 g grønne bønner eller edamamebønner

1 liter grøntsagsbouillon (fx vand + Herbamare bouillonpasta)

citronsaft 

picada:

1 skive tørt hvedebrød

4 spsk olivenolie

20 g pinjekerner

½ spsk hakket løg

2 fed hvidløg

chili efter smag (frisk eller tørret)

1 dl hakkede tomater (friske eller fra dåse)

2-3 tsk paprika, spidskommen og/eller kanel

½ dl hakket persille

.

Læg kikærter og bønner i blød natten over, hvis du bruger tørrede bønner. Du kan også vælge ½ dåse af hver.

Kog kikærter og bønner i nyt vand. Kog kikærterne 20 minutter. Kog bønnerne 30-35 minutter. Tjek om bønnerne er møre og afdryp dem.

Skær kartofler, pastinak, gulerødder og squash i terninger.

Hvis du bruger friske grønne bønner, så læg dem i kogende vand og kog dem 3 minutter. Afryp dem.

Hvis du bruger edamamebønner så bælg dem.

Kom kartofler og pastinak i bouillonen og bring suppen i kog. Kog den 5 minutter.

Tilsæt gulerødder og squash og kog suppen endnu 5 minutter.

Kom kikærter, limabønner og de grønne bønner/edamamebønner i suppen og varm dem igennem.

Smag suppen til med salt, peber og citronsaft.

Jeg koger ikke suppen ret lang tid, fordi jeg godt kan lide at grøntsagerne stadig har lidt bid. Men du kan sagtens have denne ret stående og simre en times tid på komfuret. Så bliver den mere puréagtig, men smagen er stadig skøn.

.

picada

Skær brødet i små terninger og rist dem sammen med pinjekernerne i 2 spsk olie. Purér de to ting i blenderen.

Tilsæt løg, hvidløg, chili, tomater og de sidste 2 spsk olie samt det valgte krydderi.

Blend blandingen groft eller fint.

Rør hakket persille i.

Smag til med salt, peber, det valgte krydderi og citronsaft.

Du kan lave pureen grov eller finere, se ovenfor.

Du kan enten røre picadaen i suppen, inden serveringen, eller servere den til separat, så kan man selv dosere.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 Kommentarer

  1. Mette Buhl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.