bønnemuffins (glutenfri) med rødbede/tahindip
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, frokostretter, småretter
.
muffins til frokost, madpakke eller mellemmåltid
gluten eller ej?
Mange mener at lide af glutenallergi eller glutenintolerance. Nogle påstår, at det er lidt af en modedille. Jeg ved ikke, hvem der har ret, men én ting er sikkert: vi spiser alt for mange raffinerede produkter i den vestlige verden. Ikke mindst spiser vi for meget hvidt mel (gluten) og hvidt sukker.
Den overdrevne nydelse af brød, pasta etc. med hvidt mel har for mange mennesker resulteret i overfølsomhed overfor gluten. Andre er decideret allergiske. Lider man af glutenallergi, er man ikke i tvivl! Det er en meget plagsom lidelse, der kan give sig udslag i mange forskellige gener fra maveproblemer som oppustethed eller diarré til psykisk ustabilitet, blodmangel og smerter i knoglerne. Allergien kan også betyde, at man ikke kan tabe sig.
Gennem de senere år er mange begyndt at udelukke gluten i kosten. Der er ingen tvivl om, at det er en god idé. Men mange andre anser det som sagt for noget fjolleri. Det kan det måske også være i nogle tilfælde, men jeg vil vædde på, at de fleste, der udelukker gluten fra kosten i blot nogle uger vil mærke en bedring i deres velbefindende.
Ved glutenallergi eller -intolerance reagerer immunforsvaret i tyndtarmens slimhinder med en betændelsesreaktion. Den bevirker, at tarmene trækker sig sammen, hvilket nedsætter kroppens evne til at optage næringsstofferne i maden i tilstrækkelig grad.
Det er vigtigt at få afklaret, om man lider af glutenintolerance eller allergi – eller om man overhovedet har problemer med gluten. Der er masser af vigtige næringsstoffer og fibre i grove kornprodukter. Dem skal man endelig ikke sige farvel til, hvis det ikke er nødvendigt! Men det er under alle omstændigheder klogt at holde sig fra det hvide mel.
Gluten findes i kornsorterne hvede, rug, byg og i mindre grad i havre. Glutenfrie produkter er fx ris, quinoa, boghvede, hirse m.fl.
Glutenintolerance er en autoimmun sygdom, mens glutenallergi er en allergi overfor fødevarer, der indeholder gluten. Og det er der rigtig mange der gør.
Ved glutenintolerance (cøliaki) får gluten immunforsvaret til at lave antistoffer, der angriber kroppens egne celler (i dette tilfælde tarmslimhinden). Ved allergi findes i forvejen antistoffer mod et glutenprotein. Og her er det dem, der starter en betændelsesreaktionen.
Behandlingen af de to typer er dog nogenlunde ens: nemlig udelukkelse af alle glutenholdige fødevarer fra kosten.
.
muffins uden gluten
Vi er en stor brødnation i Danmark, og det er lidt af en udfordring at leve uden det brød, vi kender. Det er ikke helt let at bage en lækker erstatning for det traditionelle rugbrød – eller at bage lette og luftige boller.
Jeg har her lavet et forslag til muffins, der kan spises som en frokostret. De er nemme at have med i madpakken, og de kan også nydes som et lille mellemmåltid. For at få protein med i “pakken” har jeg forsynet muffins’ene med edamamebønner og græskarkerner.
Hvis du ønsker at spise disse muffins som en almindelig bolle, kan du udelade bønnerne. Og kernerne kan du erstatte med fx valnødder eller solsikkekerner.
.
spis grøntsager til muffins’ene
For at få et helt måltid ud af disse muffins, foreslår jeg, at du serverer en eller anden slags dip eller salat til brødene. Her er en rødbedesovs eller -dip, som jeg synes passer fint til bollerne.
Men du kan også i bloggens søgefunktion i spalten th. lede efter salater. Så kommer er utallige forslag frem.
.
madmuffins med rødbede/tahindip
10-12 stk.
muffins:
1/2 l lunken plantemælk eller vand (“lillefingervarm”)
10 g gær
40 g loppefrøskaller
2 spsk æble- eller anden frugteddike
2 tsk salt
1 tsk sukker
4 spsk olivenolie
150 g edamamebønner
50 g græskarkerner
250 g fuldkornsrismel eller glutenfrit havremel
ca. 150 g fint rismel, fint majsmel eller boghvedemel
rødbede/tahindip:
300 g rødbeder
2-3 spsk tahin (sesampasta)
4 dl planteyoghurt eller anden yoghurt
2 fed hvidløg
salt, friskkværnet peber
.
Rør gæren ud i den lunkne mælk i en skål.
Pisk loppefrøskallerne grundigt i den lune plantemælk. Pisk et par minutter og tilsæt eddike, salt, sukker og olie. Rør det godt sammen.
Hak bønner og kerner groft og tilsæt dem.
Rør fuldkornsrismelet i væden og tilsæt så meget fint rismel at dejen kan røres sammen til en fast klump.
Sæt dejen til hævning et lunt sted et par timer, gerne til næste dag.
Del dejen til 10-12 muffins og sæt dem i en muffinsform. Du kan også trille dejen til boller og sætte dem på bagepapir på en bageplade.
Lad muffins’ene efterhæve et par timer.
Sæt pladen i en 250 grader varm ovn og bag brødene 5 minutter.
Skru ned til 200 grader og bag muffins’ene færdige, endnu ca. 30 minutter.
Rødbede/tahindip:
Kog eller bag rødbederne. Flå dem og riv dem. Du kan efter smag også bruge rødbederne rå.
Rør tahinen grundigt i yoghurten og tilsæt presset hvidløg og et drys salt og peber. Smag dippet godt til.
Servér dippet til muffins’ene sammen med en fyldig salat.
.
pak ind i pergament til madpakken
tip
Du kan til almindelige muffins udelade bønnerne og i stedet tilsætte hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, valnødder etc.
.
Hej Kirsten. Tak for dit engagement for glutenfri og vegansk og folkesundheden <3 det passer dog ikke at det er generelt svært at bage glutenfri boller. Jeg har brugt samme opskrift i to år og den går aldrig galt.
Nu til dine muffins. Jeg er ikke nede med soja. Kan edemame bønnerne erstattes af andre udblødte bønner?
Kære Helene,
Selv tak. Det er en fornøjelse! Og det er dejligt, at du har en opskrift på gode glutenfrie boller. Når jeg skriver, at det er lidt svært at matche de gammelkendte boller med gluten, er det ganske sikkert, fordi jeg ikke er så erfaren i den glutenfrie bagning. Men skønt at høre, at det kan lade sig gøre.
Jeg vil tro, at du sagtens kan bruge kogte kidneybønner i stedet for edamamebønner. Som jeg skriver i opskriften kan du også sagtens helt udelade bønnerne, så bliver det blot mindre proteinrige boller.
Kh Kirsten
Jeg er heller ikke så vild med edemamebønner, så vil nok prøve at finde nogle andre bønner at komme i, men rigtig god idé med madmuffins, de er gode til det hele, tur i det blå, madpakke, buffet og bare fordi …. 🙂
Jeg har hørt en mavetarm-læge udtale, at han oplevede at mange af hans patienter fik det bedre i maven, hvis de undgik gluten, selvom cøliaki ikke kunne påvises ved vævsprøve fra tarmen. Så noget kunne tyde på, at vi nok ikke har godt af for meget gluten, af flere grunde. Og hvis man får det bedre uden gluten, så er det jo oplagt at undgå det for ens velbefindende 🙂
Så tror da lige dine muffins skal prøves her i weekenden ! Kan jeg mon bruge havremel eller boghvedemel i stedet for rismel… nå, jeg prøver bare :->
VH Dorit
Kære Dorit,
Som jeg skrev tidligere, burde det virke fint med kogte kidneybønner i stedet for edamamebønner.
Jeg synes også, at man skal forsøge at undgå for meget gluten, da det ser ud til, at mange får det bedre ved at udelukke det.
Hvis man ikke er decideret allergisk, kan man jo bage sit eget glutenfrie brød til hverdag derhjemme og så måske snuppe et enkelt stykke, hvis man er ude hos venner eller bekendte.
Jeg er temmelig sikker på, at du kan bytte rismetet ud med en af de to andre typer. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Vil bare spørge om det er korrekt med 1/2 liter plantemælk, inden jeg går i gang ? Synes det lyder af meget i forhold til melet.
BH Dorit
Hi Dorit,
Hmmmm …. ja, du har måske ret. Jeg sidder lige nu i Marokko og kan ikke efterprøve opskriften. Jeg mener nu, jeg brugte den opgivne mængde. Men jeg vil anbefale dig at tilsætte mælken lidt ad gangen, så kan du nemt fornemme, når dejen er tilpas fast. Den skal jo ikke æltes men være som en sammenhængende, ikke for tør klump.
Hvis du ikke har mod på dette forsøg, må du vente til jeg er hjemme igen.
Mange solskinshilsener fra Kirsten