rødbeder og blomkål med hilsen fra Saharas sol
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, rejser, salater, småretter, tilbehør
.
gå efter røgen og duften
.
Når jeg er ude på eksotiske steder, lader jeg næsen bestemme som en anden sporhund. Er der spændende mad i sigte?
Som det fremgår af billedet, er jeg ikke i Næstved. Jeg er faktisk smuttet på en lille studietur til Marokko, nærmere betegnet farvestrålende Marrakech.
Og jeg bekender straks min belastning af klimaet. Jeg er nemlig ikke rejst med toget! Og det koster 990 kg C02 at flyve til Marokko og retur til Danmark. Hvis du vil undersøge, om du har plads til en flyvetur i dit klimaregnskab, kan du beregne belastningen her.
Jeg mener, at man må vurdere sin belastning ud fra sit samlede klimaregnskab. Har man plads til at flyve eller ej? Allerbedst er det naturligvis at lade være, men for mit eget vedkommende føler jeg det nødvendigt at rejse ud i verden for at få inspiration til mad, der ikke belaster klimaet. Kan du se, jeg pudser glorien!?
Mit klimaregnskab ser nemlig nogenlunde fornuftigt ud, fordi jeg ikke har spist kød eller fisk i mere end 50 år, og fordi jeg aldrig har ejet en bil. Men det er klart, at jeg ikke skal spille hellig, når jeg arbejder for, at vi alle skal skære ned på kødforbruget for at skåne klimaet (og i høj grad dyrene). Til sammenligning med flyvning, kan jeg oplyse, at klimabelastningen for 1 kg oksekød er 19 kg.
.
der går sjældent røg af en brand …
Når man ser røgen i de smalle gyder i souken i Marrakech, og det kildrer krydret i næseborene, ved man, at maden er ved at blive tilberedt. Her er det kullene, der fyres op under, så nationalretten, tagine, kan stå og simre under det koniske låg. Det er dog ikke tagine jeg er efter i dag, men to små frokostretter eller tilbehør: en hummus af blomkål og en rødbedesalat med appelsin og oliven, der rummer selve Marokkos sjæl.
Hvis du alligevel skulle have fået lyst til en tagine, så kig fx på denne med søde kartofler og sorte bønner. Så får du samtidig opskrifter på couscous og marokkansk brød.
.
rødbeden er kongen
Hvis man siger, at rødbeden er kongen på det marokkanske grøntsagsmarked, kan man roligt tilføje, at blomkålen er dronningen. Det er to grøntsager, der indgår rigtig meget i marokkansk mad. Faktisk har jeg lige nydt en meget lækker lasagne på marokkansk med bl.a. blomkål som fyld. Det havde jeg ikke selv lige tænkt som en mulighed, men det var meget lækkert.
.
rødbedesalat med noter af appelsin og oliven
Hvis man er gammel Marokko-farer, kan man godt blive træt af tagine og couscous. Og det er netop hvad mange turister starter med. Og selvfølgelig skal man smage de klassiske, lokale retter, men vil man have andre, lidt mere spændende valg, er restauranten Le Jardin i souken i Marrakech en glimrende idé. Restauranten er placeret i en yndig gårdhave med masser af træer og grønne planter i flere etager – altsammen indhyllet i fuglesang og krydderdufte.
Vi fik to små retter, som jeg gerne vil dele med dig. De er både lækre og superenkle at tilberede. Da jeg ikke har en vægt med på rejsen, må du selv sjusse dig frem til de helt præcise mål.
.
marokkansk rødbedesalat med appelsin og oliven
(4 personer)
4 mellemstore rødbeder
2 appelsiner
50 g sorte oliven (gerne let tørrede)
dressing:
5 spsk olivenolie
4 spsk appelsinsaft
2 spsk appelsinblomstvand (kan udelades), købes bl.a. i indvandrerbutikker
salt, peber, rørsukker
Kog eller bag rødbederne møre. Afkøl og flå dem. Skær dem i terninger eller både.
Del appelsinerne i både og fjern hinderne. Tag væde fra til dressingen. Skær evt. appelsinbådene i mindre stykker.
Fjern evt. sten fra de sorte oliven og skær dem i lidt mindre stykker.
Bland de tre ting.
Rør dressingen sammen og smag til med appelsinblomstvand, salt, peber og sukker.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
Der var ikke valnødder i salaten, men dem vil jeg tilføje for egen regning, når jeg kommer hjem.
.
marokko er for de farveglade!
Solmodne appelsiner og clementiner bugner på markederne. Og farverne spiller i smuk kontrast.
.
ingen mad uden oliven!
Jeg synes, Marokkos oliven hører til de bedste i verden. De fås i mange nuancer og med masser af forskellig smag, afhængig af urter eller krydderier. Th. ses en anden klassiker i Marokko: de syltede citroner. Du kan se her, hvordan du selv kan saltsylte citroner.
Der indgår næsten altid oliven i et marokkansk måltid – og i al fald altid som snack inden maden, ofte i selskab med nødder.
.
.
hummus på marokkansk
En af de største glæder for mig ved at rejse, er alle de nye ideer til at anvende grøntsager og andre produkter på en anderledes måde.
Denne blomkåls-hummus nød jeg forleden på restauranten Le Jardin i Marrakech, se ovenfor.
Så vidt jeg kunne smage, var der kun tilsat olie og tahin til hummusen. Jeg vil selv forsøge at tilsætte lidt hvidløg + spidskommen, så det foreslår jeg i opskriften, men du kan jo selv prøve dig frem.
.
blomkåls-hummus fra Marokko
blomkåls-hummus
(4 personer)
1 lille blomkålshoved
ca. 1/2 dl olivenolie
citronsaft efter smag
3-4 spsk tahin (sesampasta)
evt. 1-2 spsk spidskommen
evt. 1-2 fed hvidløg
salt, friskkværnet peber
.
Del blomkålen i mindre buketter. Læg dem i kogende vand 2-3 minutter og overhæld dem med koldt vand.
Afdryp blomkålen og findel den i en food processor eller blender. Kålen skal bevare noget struktur, da den ellers bliver for vandet.
Rør olie og citronsaft i hummusen efter smag.
Tilsæt evt. spidskommen og knust hvidløg.
Smag hummusen til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Hummusen kan nydes som dip eller pålæg – eller til et stykke marokkansk brød som snack sammen med lækre oliven.
.
spis brød til …
Overalt på gader og stræder sælges brød i Marokko. Hvis du selv vil bage et marokkansk inspireret brød, så kig her.
.
motiverne lurer overalt i Marokko
Hvis man – foruden mad – også er interesseret i fotografering, byder hver eneste smøge på et motiv.
.
Kære Kirsten
Sikke dejlige billeder og opskrifter. Rødbedesalat den skal laves på torsdag. Jeg mangler noget i en ret der giver farve, og dette passer perfekt til nøddesteg Og Flødekartoffler. Så skal der bare noget grønkål på, så er den vist hjemme farvemæssigt.
Og dine dejlige billeder er jo ikke til at stå for.1000 tak for inspirationen og hav’ nu fortsat en supergod tur.
Knus Inger
Kære Inger,
Tusind tak for rosen. Den er ekstra stor, når den kommer fra en mesterfotograf som dig!
Den middag lyder rigtig lækker. Jeg er lidt misundelig på jeres gæster. Rigtig god fornøjelse!
Stort solskinsknus fra Kirsten
Jeg synes du har nogle vidunderlige opskrifter. Og jeg svælger glad og gerne i dem.
Men når man tænker i klima, så er bare de to opskrifter her ovenfor tunge i transport. Kun rødbeder er lige nu tilgængelige i dansk udgave. Alt andet vil være import.
Vores globale måltider er skønne, men de er også tunge klimamæssigt når vi skal købe ind. Jeg tror vi kunne lette klimaet endnu mere hvis vi bliver rigtig gode til at spise hvad der er naturligt i sæson i vores egen region af verden.
Det er også vores grådighed for smag og mangfoldighed der blandt meget andet tynger på klimaet.
Kærlig hilsen
Lotte
Kære Lotte,
Mange tak for din hilsen. Jeg er helt enig med dig i, at grøntsager hovedsagelig skal nydes, når de er i sæson. Når jeg udgiver disse to opskrifter i dag, er det fordi jeg netop har smagt dem i Marokko. Når det handler om blomkål, håber jeg, at læserne venter, til der er dansk blomkål.
Jeg kan desværre ikke udarbejde og udgive opskrifter nøjagtig efter årstiden. Jeg skiver jo også kogebøger, og dér er opskrifter til brug hele året rundt. Men jeg synes ikke, det er min opgave at bestemme, hvornår folk skal spise det ene eller det andet.
Lige nu kan man med god samvittighed spise rødbedesalaten – ganske vist uden appelsiner og oliven. Jeg er dog af den opfattelse, at begrænset brug af appelsiner og citroner kan nydes, når man ikke spiser kød og fisk. Som jeg skriver i indlægget, må det komme an på den enkeltes klimaregnskab. Hvis man aldrig flyver fx, kan man sikkert tillade sig at bruge lidt citrusfrugter nu og da.
Kh Kirsten
Jeg vil gerne slå fast at jeg finder hele snakken om klimaregnskab voldsomt vanskelig. Og derfor er ønsket fra min side egentlig blot at skabe opmærksomhed på en side af vores måltidskultur som jeg ofte synes drukner i animalsk><usund debatten. Nemlig transport fra den ene ende af kloden til den anden. Og herunder trangen til at alt er til rådighed året rundt.
Transporten har du selv bragt på bane nogle gange f. eks med ris. Og du nævner også tit at nu er noget i sæson.
Jo mere I der spreder jeres madkundskaber ud til folket gør ud af at bruge regionale og sæsonbestemte råvarer des mere håb er der også for at vi, der bruger opskrifterne, vil tænke i de baner.
Og nu vil jeg lede efter opskrifter her inde hos dig med det som man (måske) kan finde på hylderne i butikkerne af regional oprindelse på denne årstid. Jeg tænker der må være brugbare ting. I hvert fald der kan inspirere.
Familien har tænkt at gøre et forsøg ud i en periode med årstidens regionale råvarer. Herunder også andre basisråvarer. Det bliver lidt spændende. Specielt når et af de unge mennesker finder tanken om mængden af kål uoverstigelig. 😉
Kærlig hilsen
Lotte
Der skulle stå:
Animalsk ><sund
debatten
Animalsk versus vegetabilsk
Sund versus usund
Hi igen Lotte,
Tak for dit gode indlæg. Jeg tror, vi er helt enige. Vi skal alle sammen til at tænke meget mere over alt, hvad vi foretager os og forbruger. Det er nogle mere klar til end andre. Men det er vigtigt med de ting, du peger på. Så jeg siger tusind tak for dine overvejelser, som jeg håber mange her på bloggen læser.
Kh Kirsten
Umn blomkålhumus lyder dejligt!
Igen er det en fornøjelse, at være med på din rejse… sikke motiver .. og farver.
Tusind tak, Ingeborg. Det glæder mig at både hummusen og motiverne falder i smag. Og farverne kan vi jo nok bruge i Danmark lige nu!
Kh Kirsten
Uhmmm glæder mig til at smage dine opskrifter her. Tak for din fortælling og foto, som jeg altid nyder. Fortsat god nydelsestur med næsen hi hi
Knus Wanda
Tak for det hele, Wanda – og god fornøjelse med opskrifterne!
Knus fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy