karryblomkål bagt med bønner og kikærter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
travlhed med de klimakærlige frikadeller
Når man har udgivet en ny bog, gælder det om at få gjort opmærksom på begivenheden! Jeg har haft vældig travlt, siden “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” udkom.
Forleden stegte jeg således 100 små mandelfrikadeller og lavede en stor portion leve(r)postej som smagsprøver til de besøgende i Torvehallerne i København i lørdags.
.
der uddeles smagsprøver i Torvehallerne
Der var begejstring over de klimakærlige smagsprøver i Torvehallerne, og godbidderne forsvandt som dug for solen. Det samme gjorde bøgerne.
Og a propos bogsalg/køb: du kan købe bogen hos Saxo til den lave pris af kr. 184,95 (den vejledende pris er kr. 249,-).
Du kan bestille bogen her.
Og i denne uge er jeg også et par gange i æteren for at fortælle om den klimakærlige mad: først tirsdag den 5. marts i udsendelsen “Det gode selskab” i P5 efter kl. 10.30.
Torsdag den 7. er jeg med i et længere indslag i Kulturnyt på P1 efter kl. 14.
.
kål på kikærterne – med kartofler og kokos
Men der er jo andet på menukortet end frikadeller og bøffer. Her er en virkelig enkel ret med så simple ingredienser som kartofler og blomkål.
Hvis du spiser 100% plantebaseret, er det enormt vigtigt at huske på proteinerne. Ganske vist er der proteiner også i kartofler og blomkål, men ikke nok til at dække det daglige behov. Jeg har derfor til denne ret tilføjet både kikærter og edamamebønner.
Edamamebønner købes frosne i supermarkedet. Tørrede kikærter skal udblødes mindst 8 timer og koges møre ca. 20 minutter – eller du kan købe dem på karton eller i dåse. Så er begge slags bønner lynhurtige at tilføje til curryretten.
.
brug hele grøntsagen
De grønne blade, du kan se på fotoene af maden, er dækbladene fra blomkålshovedet. Mange smider både bladene og stokken ud. Det vil sige, at man spilder næsen halvdelen af blomkålen! Det er virkelig madspild, for alt på blomkålen kan spises, måske lige bortset fra de mest hærgede yderste blade.
Skulle dit blomkålshoved helt usædvanligt være næsten uden blade, så brug andre grønne blade til retten. Det kan være grønkål, bladbede eller spinat.
en rod der forebygger
I denne ret bruges karry. Karry er et blandingskrydderi med bl.a. den gule rod, gurkemeje.
Gurkemeje virker stærkt antiinflammatorisk, og meget forskning tyder på, at gurkemeje i mange tilfælde muligvis kan erstatte medicin. Læs om den nyeste forskning i “Get Holistic Health”. Den stærkt gule rod ser ud til at virke balancerende på kolesterol, forebygge hjertesygdomme og mange andre velfærdssygdomme.
Gurkemeje kan bruges tørret og stødt som på fotoet ovenfor – eller man kan spise den friske rod. For at få det fulde udbytte af de aktive indholdsstoffer, skal gurkemeje opvarmes (svitses på en pande eller i en wok sammen med grøntsager, koges med i en suppe, en sammenkogt ret etc.) og der tilsættes lidt friskkværnet peber, som letter optagelsen i kroppen.
.
bagt karryblomkål med bønner og kikærter
(4 personer)
2-3 tsk karry efter smag og styrke
2 spsk kokos- eller olivenolie
1 chili eller efter smag
4 fed hvidløg
150 g løg
300 g kartofler
1/2 kg blomkål m blade
1 karton eller dåse hakkede tomater med væde
3-4 dl kokosmælk
evt. 1-2 dl grøntsagsbouillon
250 g kogte kikærter, fx fra karton eller dåse (brug evt. i stedet 100 g tørrede kikærter, se evt. om kogning af bønner her)
100 g edamamebønner
2 spsk citronsaft
salt, tamari, ahornsirup
evt. grøntsagsbouillon
evt. frisk koriander
”Brænd” karryen af i olien i en gryde.
Hak chili, hvidløg og løg. Kom dem i gryden og svits dem, til løgene er let gyldne.
Skær kartoflerne i både og svits dem med 4-5 minutter.
Del blomkålen i små buketter, skær stokken i terninger og snit de grønne blade.
Kom det hele i gryden sammen med tomater og kokosmælk.
Hæld retten i et ovnfast fad og dæk fadet med et låg.
Sæt retten i en 180 grader varm ovn, til kartoflerne er møre, ca. 20 minutter.
Bland kikærter og edamamebønner i og smag til med citronsaft, salt, tamari og evt. lidt sirup.
Hvis retten virker lidt tør, så tilsæt 1-2 dl bouillon.
Sæt fadet i ovnen igen til ærter og bønner er gennemvarme, ca. 5 minutter.
Dryp evt. med lidt mere kokosmælk ved serveringen. Du kan også drysse med frisk koriander.
.
.
Hej Kirsten
Din nye bog Klimakærlige……….
giver du en rabatkode klimadeller – koden virker ikke ?
Kære Anne-Lise,
Jeg har nu tjekket Saxo’s pris, og det viser sig, at de har sat prisen ned UDEN rabatkode. Så den skal slet ikke bruges mere. Jeg retter det i min tekst.
Bogen koster vejledende kr. 249,-. Saxo sælger den nu for kr. 184,95. Så det er jo en meget pæn rabat.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
det var sjovt – jeg søgte i går efter blomkål med karry og endte med at svitse skiver med karrydrys, men nu skal denne ret også prøves! TAK – jeg er fan af dine opskrifter!
Faktisk bød du mig engang for mange år siden på et fantastisk måltid, men vi mistede forbindelsen. Nu kan jeg følge dine spændende udfoldelser her og prøve dem af, fantastisk!
Mange hilsner fra
Kerstin
Kære Kerstin,
Jamen, det var jo det, jeg kunne mærke! Så jeg er glad for, at du vil prøve retten. Og også over at du i al almindelighed kan lide min mad. Og tænk, at du kan huske et fantastisk måltid. Hvor ER det dejligt at høre. Tusind tak.
Kh Kirsten
Lyder lækkert. Tænker min mand vil kunne spise den. Han er ellers ikke vild med kikærter, men denne kombination, må han kunne få ned 😊
Kære Viveca,
Godt at høre! – Og ikke mindst dejligt, hvis du kan lokke din mand med på retten. Det er jo tit mændene, der er lidt skeptiske over for den sunde og grønne mad. I denne ret er der masser af proteiner, som burde gøre din mand både mæt og glad.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Nam Nam det ser godt ud, skal prøves, det gør dine retter nu altid, du er altid god til, at få det til at se indbydende ud 🙂
Det glæder mig, Henrik. Rigtig god fornøjelse – jeg håber du bliver glad og mæt!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tusind tak for de mange inspirerende opskrifter Dem har jeg stor glæde af, når jeg laver vores traditionelle søndagsmiddag ‘Een vegansk ret med vand til’, hvor alle børn sviger- og børnebørn kommer, og vi følger op på den forløbne uge <3
Jeg tænkte på, om du kender det brænd-krydderier-af-trick, som jeg for mange år siden lærte af en indisk kok.
De tørre krydderier (fx koriander, spidskommen og gurkemeje) blandes i en halv kop vand.
Når de kakkede løg er stegt gyldne i den varme olie, kommes det finthakkede ingefær og hvidløgi og steges ligeledes gyldne.
Først efter det hædes vand/krydderiblandingen i, og der røres godt rundt til vandet er helt fordampet.
Der er ingen fare for, at krydderierne seriøst brændes af 😉
De bedste hilsner Marianne
Kære Marianne,
Hvor lyder det hyggeligt med en veganer-familiue-middag! Det lover godt for de nye generationer.
Og jo, jeg kender godt den indiske måde at tilsætte krydderier på. Når jeg her “brænder” karryen af, er det fordi det blandingskrydderi, som vi kalder karry, helst skal svitses i olie for at frigive alle aromaer.
Inderne bruger ikke denne form for karry. De laver mere, dét du nævner, og den blanding tilsættes længere fremme i processen. På samme måde tilsættes indernes blandingskrydderi, garam masala, også et stykke henne i tilberedningen.
Jeg ønsker fortsat rigtig mange gode smagsoplevelser til søndagsmiddagene, indiske eller ej!
Kh Kirsten
Tak for sit svar og hilsen
Lige et opklarende spørgsmål
Tror du ikke, st krydderierne bliver brændt SF, når vandet er fordampet? Eller vil løgvæde forhindre det?
Kh mariannr
Kære Marianne,
Selv tak. Desværre må jeg blive dig svar skyldig angående processen med krydderierne. Jeg er ikke madkemiker og arbejder mest på min egen erfaring og selvfølgelig tradition i forhold til fx indiske opskrifter.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy