bagte jordskokker i rødbedepuré + mos af gule ærter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
sidste chance til jordskokkerne
Den lille jordskok er en vedholdende rod med masser af god energi. Den er ikke blot noget nær umulig at slippe af med i haven, hvis man først har plantet den. Den er også supersund for kroppen. Så det er god fornuft, at den er så vedholdende. Nu synger den dog sæsonmæssigt på sidste vers. Så jeg har vredet de sidste nærings- og smagsstoffer ud af den.
For lige nu er det tæt på, at jordskokken bliver skubbet til side af årets første asparges og kartofler. Jeg har haft fornøjelsen allerede at sætte tænderne i begge dele. Og det er hvert eneste år en STOR glæde. Smagsløgene danser og hopper og fejrer foråret sammen med resten af kroppen.
MEN: der er endnu nogle af vintersæsonens jordskokker tilbage. Det samme gælder rødbederne. Og de to udgør et fint makkerpar i denne ret, der yderligere vinder ved at blive serveret sammen med en puré af gule ærter.
Jordskokker er meget sunde, ikke mindst for folk med diabetes. Jordskokker indeholder nemlig det ufordøjelige fiber, inulin, der balancerer blodsukkeret, og ikke mindst har det også en såkaldt præbiotisk effekt, dvs at det styrker bakteriefloraen i tarmen. Se evt. mere her.
.
gule ærter på den lækre måde
Der er flere af bloggens læsere, der har efterlyst mad med tørrede, gule ærter. De klassiske ærter er hovedingrediensen i den gamle danske, klassiske suppe, gule ærter. Men det er synd af begrænse ærterne til en suppe alene. Så jeg gik i gang med nogle nye forsøg.
Jeg blev belønnet med en ny favorit som tilbehør: denne puré af gule ærter. Pureen er en lækker afveksling til ris som tilbehør. Dels er ris enormt vandkrævende at dyrke, dels skal risen transporteres over store afstande. Men de gule ærter har vi lige uden for døren, og de skåner både jorden og klimaet. Nå ja, men hvad med smagen? Jeg blev vild med den. Og ærtepureen vil fremover ofte blive fast tilbehør på mit middagsbord.
Du kan lave pureen mere eller mindre lind. Min puré på billedet er temmelig fast, og du kan med fordel lave den mere blød, evt. tilsætte mere olivenolie, hvis du ikke tæller kalorier. Det er netop olivenolie og timian, der virkelig folder denne ret ud til noget, jeg godt tør kalde sund “slik”.
.
rødt og hvidt – rødder der rykker
I denne ret mødes to sunde rødder. Her er masser af vitaminer og mineraler – og med tilbehøret af de proteinrige gule ærter har du et komplet måltid. Det er sundt, det styrker tarmfloraen, det er lækkert, det er klima- og dyrevenligt – og det er kalorielet.
.
bagte jordskokker i rødbedepuré + mos af gule ærter
(4 personer)
3/4 kg jordskokker
olivenolie
flagesalt
limesaft, salt, friskkværnet peber
salvie eller anden krydderurt
rødbedepuré:
400 g rødbeder
2 spsk solbærsyltetøj eller lign.
1-2 spsk limesaft
gul ærtepuré:
250 g gule flækærter
evt. 1 dl plantemælk eller -fløde
3-4 spsk olivenolie
1-2 spsk limesaft
2-3 spsk frisk timian
.
Skrub jordskokkerne helt rene og skær mørke pletter væk. Læg jordskokkerne i et ovnfast fad og vend dem i lidt olie. Drys med lidt flagesalt.
Bag jordskokkerne i en 200 grader varm ovn 20-30 minutter afhængig af størrelsen. Stik i jordskokkerne efter ca. 15 minutter.
Skær rødbederne i små terninger og kog dem imens i vand, der dækker, ca. 10 minutter.
Afdryp rødbederne (gem kogevandet). Blend rødbederne og tilsæt kogevand, til konsistensen er passende (gem resten af kogevandet til en suppe eller drik det). Pureen skal ikke være helt flydende. Den skal minde om en sovs.
Tilsæt solbærsyltetøj og smag pureen til med limesaft, salt, peber og evt. lidt mere syltetøj.
Hæld pureen i fadet med de bagte jordskokker. Drys ved serveringen med friske krydderurter.
Kog ærterne i vand, der dækker, 20-25 minutter. Afdryp ærterne (gem kogevandet).
Purér ærterne og tilsæt kogevand til pureen er tilpas lind. Du kan evt. også tilsætte 1/2-1 dl plantemælk eller -fløde.
Rør olie, limesaft og timian i pureen og smag til med limesaft, salt og peber. Servér ærtepureen til de bagte jordskokker.
Alle tre ting kan laves i god tid og varmes i ovnen.