godt nytår 2017 – hop med på den grønne bølge
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, nytår
..
RIGTIG GODT NYTÅR!
Jeg ønsker et dejligt og grønt 2017 til alle bloggens læsere og siger hjertelig tak for jeres trofasthed i 2016. Tak for de mange positive tilbagemeldinger. Det er dejligt at høre, hvordan maden opleves hjemme i jeres egne køkkener. Også tak for gode råd og tip. De kommer alle bloggens læsere til gode. Både ris og ros er meget velkomne, også i 2017.
Heldigvis kan vi se tilbage på et år, hvor den grønne bølge for alvor har fået kraft. Det er især glædeligt, at der nu dukker mange vegetariske/veganske restauranter op og at mange, især unge, bliver veganere. Det er dem, der skal rydde op efter os andre. Og der er mildest talt nok at tage fat på. At tage gaflen i den anden hånd er et godt sted at begynde.
I 2016 er min bagebog Det æltefri grydebrød udkommet i Norge, Sverige og Tyskland. I Tyskland kom bogen oven i købet i 2. oplag efter kun en måneds tid. I Tyskland udkommer også min seneste bog Powerfood revolutionen den 5. januar med titlen “Super food”. Den har allerede fået en forrygende omtale. Se bare her.
Midt i februar udkommer mine nye bog, Supper & Co., med spændende supper fra hele verden plus tilbehør i form af brød og andre lækre ting.
nytårsforsættet – pak klimakufferten
Det er tid for nytårsforsætter. I år håber jeg på, at rigtig mange flere vil give et ekstra skub til den grønne bølge og gøre en aktiv indsats for klimaet og for de forpinte produktionsdyr. Begge dele kan heldigvis gøres i ét hug. De to ting hænger nemlig uløseligt sammen. Men det kræver, at man er parat til omstilling.
Og faktisk findes der ikke noget mere stimulerende end at flytte på sig. At mærke at bevidstheden udvider sig. Pludselig indse et eller andet, man ikke har fået øje på før. Verden og mulighederne åbner sig på en ny måde. Og nye indsigter betyder ændret adfærd.
Vi “spiser” bogstavelig talt af kloden, selve vores livsgrundlag, hver eneste dag. Faktisk forbruger danskerne, som om vi havde fire jordkloder. Men vi har kun én, og den kan ikke erstattes, når vi har “ædt” den op.
Aldrig tidligere i historien har vi haft så enormt brug for, at vi smider skyklapperne og tænder for den alternative pære i øverste etage (eller er det i hjertet?), og ser, hvordan vi er tæt forbundet med hele kloden, med naturen, med dyrene, med hinanden. Og hvadenten vi har lyst eller ej, bliver vi tvunget til at ændre på vores adfærd. Og det kan ikke gå hurtigt nok. Så pak klimakufferten. Der er mange veje til kærlighed til kloden, men hvis rejsen går mod klima- og dyrevenlige spisevaner, er der gevinst på alle hylder og store oplevelser forude: lækker, smuk, sund og sensuel mad!
mærk verden …
Det er ganske vist mest bekvemt at gøre, som man plejer, og det man ikke kan mærke på sin egen krop, gør jo ikke direkte ondt. Vi er blevet følelsesløse.
Somme tider skal der let forståelige eksempler til, før vi indser, at vi har mistet forbindelsen med naturen. Da Olafur Eliasson for et par år siden satte isblokke op i København, kunne vi med egen krop mærke, hvordan alene vores kropsvarme fik isen til at smelte.
På samme måde ville det være en god idé at have en fikseret so liggende i sit jerngreb ved siden af kølemontren i supermarkedet. Det er mit håb, at mange i det nye år, når de står med en pakke kød i butikken, sender nogle tanker til den regnskov, der er blevet ryddet for at dyrke foder til dyr, tanker til de bønder, der af samme årsag er blevet fordrevet fra landsbyer i Sydamerika og Sydøstasien fordi vores dyr har ødelagt deres livsgrundlag, tanker til forureningen ved at fragte de millioner af tons soja til Danmark for at putte dem i vores produktionsdyr, sender tanker til de lidende dyr i vores stalde, der uden at kunne gøre modstand henlever deres korte liv under store lidelser og med en masse forurening til følge – blot for at vi kan få kød på tallerknen.
Kort sagt: det er mit håb, at folk med en pakke kød i hånden tænker på, at hver eneste bid har store konsekvenser – også på den anden side af kloden. Det er mit største ønske for 2017.
Det fører over til noget helt håndgribeligt: en burger. Den er vel lavet af kød fra dyr?
En burger er tæt forbundet med oksekød. Men sådan bliver det ikke i fremtiden. Selv er jeg i fuld gang med at udvikle lækre burgerbøffer af mange forskellige slags vegetabilske råvarer. Nedenfor er en burger med nøddebøf.
For de uheldige, der har moret sig lidt for voldsomt nytårsaften, er der tradition for at komme på benene ved hjælp af en burger. Her foreslår jeg den lækre og bæredygtige burger. Ganske vist er landbrugsministeren i Tyskland, Christian Schmidt, ude og sige, at han vil lave forbud mod at kalde en pølse for en pølse og en frikadelle for en frikadelle, hvis de ikke indeholder kød. Det er jo et virkeligt godt tegn, for det betyder, at den magtfulde kødindustri føler sig truet. En skøn melding her på årets sidste dage. Læs om ministerens forslag her.
en reparationsburger
Det kan ske for den bedste, at man vågner den 1. januar med en let hovedpine. Men det er der råd for! Det gamle middel hedder en burger med alt godt: salt, surt, kradsende og stærkt ovenpå bøffen.
Jeg foreslår en nødde- eller squashbøf. Nøddebøffen ovenfor er med rødkål, mangosalsa (udelad linserne), hvidløgsmayo og frisk koriander. Hertil fritter af ovnbagte kartofler eller søde kartofler. Se kartofler her. Se fritter af søde kartofler og selleri her.
Se opskriften på nøddebøffen her. Det er samme opskrift som til julens nøddepaté. Lav evt. halv portion og steg farsen som bøffer.
squashburger
Squashburgeren er med ristede svampe og løg. Se opskriften her.
vær’så’god: nyd en bæredygtig burger i det nye år
Og apropos kødfri burgere, så er der kommet hele to veganske burgerrestauranter i København, Green Burger, med en restaurant på Frederiksborggade og en på Vesterbrogade.
Tak skal du have kære Kirsten. <3
Sikken en flot skrivelse du har sat sammen og hvor jeg håber, at der bliver store og bedre fremskridt i 2017 for vor klode.
Tror snart jeg må have et enekursus af dig, da jeg stadig ikke kan få en vegetardelle til at se ud som en vegetardelle, sådan som du kan. 🙂
Rigitg Godt Nytår kære Kirsten. Håber jeg i det nye år støder på dig igen, er så glad for dine knus og synet af dig . Du giver så meget af dig selv TAK fra Wanda
ps.:Sskal hilse fra Frede
Det er godt du er tilfreds med min nytårs”prædiken”, Wanda. Tak for det.
Og ja, du må da have lært at lave nogle ordentlige frikadeller. Det snakker vi om i det nye år. Det er jo ikke sikkert, Frede bliver ved med at være tålmodig med dig!
Tak for alle dine søde ord, både her og i løbet af året.
Glædeligt nytår og stort knus til jer begge
fra Kirsten
Kæreste, seje og store forgangskvinde for det grønne, du ønskes ligeledes en Grønt Nytår!
Kæmpe kram fra Sonja Solskin 🍾❤💚🌞
Kære Sonja,
Du er da vist selv foregangskvinde, når det gælder om at sprede solskin! Hver gang jeg ser dit navn, bliver jeg ramt af lyset. Det er virkelig smukt.
Af hjertet TAK for din søde hilsen. Den varmer.
Glædeligt nytår og stort knus fra,
Kirsten
Hej, lige vedsiden at det her blog en billede; spidskålsalat med rødbeder, blåbær og brombær. Nu er en spidskål ikke så dyrt, blåbær tilbud denne uge i Netto, brombær, jeg vil ikke tænke på det. Jeg elske din blog. Hvis jeg har en vegetarisk restaurant, jeg vil spørge rådgivning af dig, hvad at sætte på menuen. Jeg er enlig, og spise allerede vegetarisk for 40 år.
Hvad gør jeg med en rødkål for 5 krone, eller en spidskål. Hvis jeg rigtig vil udfolde min køkkenevne, skal jeg invitere hver dag gæsten. Det gør jeg naturligvis ikke. Så mange gæsten kende jeg ikke engang. Jeg kigge meget på pengene, ja, sikkert med indkøb, og spille næsten ikke mad. En rødkål blive spist i 10 enheder. Det betyder at jeg har næsten for 10 dagen det samme frost mad, spræt ud over længere tid. Jeg spise det i 30 eller 40 dagen. Væk røde kål. Jeg referere til: Food og Life: 14-11-2016. Koster der virklig kun 15 kroner om dagen at spise sundt? Sinne Smed. En lidt mere fokus på at bo alene, sammen med en barn eller flere, og indtjeneste. Måske også fokus på tid? Men jeg blive en lidt træt af det argument. Hvis du mestre den basale kogekunsten. Det hele tag ikke så længe. Anyway: Vores fremtidenssexperter forventer at vi vil spise i fremtiden for 50% mad, som vi ikke laver selv. Din suppebøg; spænende. Jeg har lige lavet en marokkansk suppe med kikkerærter, linser, aubergine, grønkål og spaghetti. (kanel, som vigtigste krydderi) Til din blog: absolute positiv, bare ros. Inspiration, yes.
Men jeg er enlig, limitere også med pengenen. Jeg kigge frem til næst år.
Godt nytår.
Henk
Kære Henk,
Mange tak for din hilsen. Er du mon fra Holland? Jeg er imponeret over, at du forsøger dig så flot på dansk. Tak for dine roser til bloggen. Dem tager jeg imod med stor glæde.
Det er virkelig dejligt at høre, at du ikke smider noget ud. Men du skal være opmærksom på, at mange grøntsager kan holde sig adskillige uger i køleskab, det glæder de fleste slags kål, porrer og rodfrugter.
Hvis du køber et rødkålshoved eller et spidskålshoved, kan du den første dag lave en salat, den næste dag en suppe. Derefter kan du lave kåldolmer, dagen efter laver du en lag-på-lag ret med kålen som en lasagne. Nu har du garanteret allerede brugt to kålhoveder! Det er slet ikke svært at få anvendt det hele inden for en uge – også selv om du spiser alene.
Du kan søge efter opskrifter på bloggen, fx under “salater”, “hovedretter”, “tilbehør” etc. Det er i den smalle side th. på bloggen. Du kan også søge med ordet “kål”.
Rigtig godt og lykkeligt nyt år – men mange gode grøntsagsretter.
Mange varme hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten, også rigtig godt og kreativt grønt nytår til dig, og tak for dig ikke mindst❤️
Jeg tænkte nok du havde “nytårskrudt i lommen”, tusind tak for reparationsburgeren, den falder i god jord her i huset, mange kærlige nytårshilsner fra Jette, glæder mig til det nye år, er der rejseplaner for dig?🎉🍾
Kære Jette,
Tusind tak for din hilsen. Det er godt, du kan bruge nytårs”krudtet”. Det er i al fald godt for øjnene! Jeg håber, I alle vil nyde burgeren.
Mht til rejser har jeg Ethiopien i kikkerten, men min rejseledsager er lige sprunget fra, så nu går jeg lige og tænker mig lidt om. Men inspiration MÅ jeg have – også i 2017.
Glædeligt nytår – og
mange kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten. Tak for et dejligt og tankevækkende skriv. Og tak for du er dig, at du forsyner os med et væld af skønne opskrifter, oplevelser, tips og ideer. Jeg glæder mig vildt til at få fingre i din nye bog om supper! Rigtig godt nytår til dig.
Kære Merete,
Selv tak og hjertelig TAK for dine søde ord. Dejligt med den første kunde til suppebogen!
Rigtig godt og grønt nytår, ønsker
Kirsten
For mig er en pølse en pølse… uanset hvad den er lavet af… så længe producenten er ærlig om alle ingredienser så jeg selv kan vælge til og fra… både når det gældermype ingridiens og når det gælder produktionsvilkår (miljø, dyrevælfærd og mennesker),,.. samme gælder frikadeller.
Altid rart med inspiration til grøn mad uden bælgfrugt, de fleste putter det i alt og jeg ved godt det nødvendig protein til vegetar og veganer, men så kan det være svært at blive inspireret for mig (da jeg ikke tåler bælgfrugt…. ellers var jeg blevet vegetar som teenager, men jeg må ty til kød for protein, så vælger dyr der har haft det bedst muligt)
får helt lyst til min mors selleribøf, jeg lavede sandwich med den i og salat til min madpakke dagen efter mums.
Godt nytår
Kære Anette,
Ja, jeg er helt enig med dig. En frikadelle er en frikadelle og en bøf er en bøf uanset hvad. For mig siger navnet noget om måden råvarerne er behandlet på – og ikke hvilke ingredienser, der er puttet i.
Det er ærgerligt, du ikke kan tåle bælgfrugter, men husk at der også er masser af proteiner i korn, boghvede og quinoa. Måske kan du også tåle linser og/eller kikærter? Der er også mange proteiner i mælkeprodukter, æg og ost. Og selleribøf er jo virkelig en dejlig spise (dog uden mange proteiner). Selleribøf har man altid gjort lidt nar af. Det synes jeg er synd!
Mange gode nytårshilsener fra
Kirsten
Linser og kikærter er nogle af de værste bælgfrugter for alergi er. .. sammen med soya.
desværre også ægge allergi (lidt i en panering gå lige… men ikke noget jeg skal leve af)
jo der også protein i de andre, men ikke nok til at jeg fungere, men så vælger jeg lidt godt kød som har haft det godt (helst vildt eller øko eller friland og helst uden levende transport) det samme gælder kødet til min hund.
Elsker heldigvis ost, og kærnemælk…. så der får jeg en del.
Men ja det netop Hvordan det tilberede, dog en bøf er også en råvare, sådan tænker mange, men det heder stadig selleribøf. Der blev grinet meget af min selleribøf sandwich og rynket næse, men seriøst prøv det en dag efter du har lavet det, i en grov bolde, smurt med dressing (evt pesto eller for børn ketchup) og så ellers alt det grønne til en burger/sandwich du kan lide… ost i er også mums.
det skal heler ikke kød i postej, derfor det heder leverpostej det i køledisken.
Ja, når alt andet fejler, er det dejligt, at der er noget, der hedder selleribøf. Det har også altid været en af mine yndlingsretter.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy