selleri-karrygratin med æbler og bønner
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en rod der rykker: styrk lever og nyrer
Her er en mættende hverdagsret, der varmer helt ned i storetæerne, hvis du bruger karry med rund hånd. Men ikke nok med det: selleri er en ren gave til både lever og nyrer. Den gamle knold hørte tidligere til i naturens eget apotek. Det kan man læse om i gamle skrifter. Middelalderens urtebøger fortæller, at selleri er vanddrivende og udrensende, især for leveren. I gamle dage sagde man også: “hvis kvinden vidste, hvad selleri kan udrette for manden, ville hun aldrig servere andet”. Ideen er hermed givet videre!
Den helt nye forskning fortæller, at selleri har en blodtryks- og kolesterolregulerende funktion, og stofferne lutolin og disomin ser ud til at forebygge Alzheimers sygdom.
Selleri giver god mæthedsfølelse og styrker fordøjelsen, og så indeholder knolden mange vitaminer og mineraler – og den virker antioxidant og antiinflammatorisk.
Her i januar kan man så desuden glæde sig over, at gratinen også er både kalorielet og billig. Det er jo stadig højsæson for rodfrugter.
.
Selleri er endnu et bevis på, at man ikke skal dømme nogen eller noget på udseendet: bag det lidt triste ydre gemmer sellerien på et kridhvidt indre, der gør underværker i alle kroppens celler.
.
spis gerne ris til
.
røde ris er særligt sunde
Du kan servere alle former for ris til denne ret. Brune ris er upolerede og meget mere næringsrige end de hvide polerede (brune ris indeholder mange B-vitaminer og fibre). Jeg foreslår her de røde ris, og de er endnu en tand sundere end de brune.
Man har i årtusinder spist røde ris i Østen, og de er altid blevet anset for sunde – også før man vidste hvorfor.
Røde ris er ikke “født” røde. Den røde farve skyldes en gærsvamp, Monascus purpureus, som gror på risen. Når man køber risen, er svampen væk, men den har efterladt nogle sundhedsmæssigt aktive stoffer, de såkaldte statiner, som virker kolesterolregulerende. Der er altså al mulig grund til at få de røde ris på menuen.
.
solskinsmad på en mørk dag
selleri-karrygratin med æbler og bønner
100 g kidneybønner (evt. 1 dåse)
1/2 kg selleri
300 g æbler
150 g løg
1 spsk kokos- eller olivenolie
4 fed hvidløg
50 g rosiner
6-8 stilke rosmarin
sovs:
3 spsk rapsolie
1 spsk spidskommenfrø
1/2-1 spsk karry afhængig af styrken
3 spsk hvedemel (for allergikere, brug boghvedemel, sojamel eller kikærtemel)
ca. 4 dl havre-, soja- eller anden mælk
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
200 g røde ris, evt. brune ris
Sæt tørrede bønner i blød i rigeligt vand ca. 8 timer. Kog bønnerne i nyt vand 25-30 minutter. Afdryp dem. Hvis du bruger bønner fra dåse, afdryppes og skylles de.
Skær sellerien i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern. Skær æblerne i ca. 1/2 cm tykke skiver.
Hvis du ikke kan skære skiverne meget tynde, bør du blanchere dem et par minutter.
Skær løgene i ringe og svits dem i olien, til de er gyldne.
Varm olien til sovsen op i en gryde. Tilsæt spidskommen og karry efter smag. Svits de to ting et minuts tid. Drys melet i gryden og pisk det sammen med olien.
Tilsæt mælken lidt ad gangen og bag sovsen op til den har en tilpas tykkelse. Sovsen skal være forholdsvis tynd. Lad sovsen simre under låg 4-5 minutter.
Smag sovsen til med citronsaft, salt og peber.
Skær hvidløgene i skiver.
Læg gratinen sammen i et ovnfast fad: læg først et lag selleri, et lag æbler og et lag løg. Drys med bønner, hvidløg og rosiner. Fordel lidt sovs ovenpå.
Fortsæt med gratinen på denne måde, til alle ingredienserne er brugt op. Pres lagene lidt sammen med en spatel. Læg sovs på som øverste lag. Pres kviste af rosmarin lidt ned i sovsen.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og bag gratinen til den er let gylden på overfladen, ca. 40 minutter.
Kog risene i dobbelt mængde vand og et drys salt. Kog risene ca. 20 minutter.
der bliver hurtigt spist op!
Hvis der er børn, som spiser med, vil de helt sikkert være glade for en salat af fintstrimlet spidskål, skivede, faste bananer, en håndfuld grønne salat-, spinat- eller rødbedeblade og ristede mandelflager. Dressing: olie-eddike smagt til med lidt sennep og agavesirup.
Uhm – ser lækker ud
Det glæder mig, Annett. God fornøjelse med retten!
Kh Kirsten
Så er det med at komme ud efter et selleri – uhhhh hvor jeg glæder mig til at sætte tænderne i denne ret.
Tak kære Kirsten
Selv tak, Wanda.
Jeg håber, det bliver en god oplevelse! (Men er der ikke noget med, at Frede ikke kan lide selleri?)
Knus fra Kirsten
Det lyder godt – og synet er også dejligt! på billedet af den endnu ikke dækkede gratin synes jeg at se tynde hvidløgskiver, men det står der ikke noget om i opskriften, hvad er det så ? Dejligt med mængdeangivelser i gr. og ikke stk.
km
Når kokken sover, er det sandelig godt, at der er andre, der er vågne!!!
Du har helt ret: hvidløgene er faldet ud af opskriften i kampens hede. Men nu er de tilføjet i opskriften.
Tusind tak fordi du brugte dit falkeøje og ulejligede dig med at skrive!
Kh Kirsten
Jow Kirsten, Frede kan ikke lide selleri, men det kan jeg hi hi
Da det er mig der laver maden her hjemme, så….. 🙂
Ej altså, han kan smage og hvis han så ikke kan lide det, må han ski tage noget rugbrød.
Han er nu sød til at spise, hvad jeg serverer.
Han spiser da nogle svampe også, men resten bliver skubbet til side, hvis han kan komme til det. 🙂
Det er godt, du har styr på manden, Wanda. Rugbrød!!! Så kan han lære det.
Kh Kirsten
Nu har jag skrevet huskeseddel. Holder fri i dag og vil forkæle mig og manden. Min mand er kødpiser, men han spiser gerne “min mad” 4-5 dage om ugen 🙂
Jeg glæder mig til at smage gratinen, den ser virkelig lækker ud 🙂
Kære Viveca,
Jeg tror din mand bliver glad for denne ret. Faktisk er det sådan lidt “bastant” mandemad! Men dejligt smager det, synes jeg. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Det er dejligt med grøn sund hverdagsmad til en billig peng . Mange tak
Selv tak, Viveca. Ja, det er dejligt, at man kan spise sundt og lækkert for få penge. Gid at flere fik øjnene op for det.
Kh Kirsten
Det ser så lækkert ud, det skal vi have på fredag, mums 🙂
Kære Ida,
Det glæder mig. Rigtig god fornøjelse. Jeg håber, gratinen falder i smag!
Kh Kirsten
Det er en rigtig dejlig ret, tak for inspirationen.
Men jeg ved ikke om det tæller som gratin bare fordi det er lavet i et ovnfast fad? – den synes jeg er lidt skæv på det.
Kære Monica,
Tak for din hilsen. Det glæder mig, at du synes om retten, hvad den end bør hedde. For du har ret i, at gratin måske ikke er det helt rigtige navn. Egentlig er det mere en lasagne.
Kh Kirsten
Er du vimmer kvinde 🙂 HOld da op hvor denne ret smagte og Frede kunne slet ikke smage sellerien. Han var med til at forberede retten. Vi er vilde med den wowwwww
Det er bestemt ikke sidste gang jeg laver denne ret.
Tænk jeg fulgte din opskrift nææææsten 80 % – glemte kokosolien og så ser jeg ikke på vægten heller.
Jeg fik til 2 fade, så der er rester til i morgen og så et fad i fryseren. Der får den ikke lov til at så længe hi hi
Tror det at sellerien blev skåret så tyndt ud, at han ikke kunne smage den 🙂
Tak kære Kirsten for en super fed opskrift
Ja tak for alle dine opskrifter, som inspirerer mig temmelig meget.
Flere fortæller mig, at de aldrig har smagt noget lignende ha ha Positivt hi hi
Rigtig god weekend ønsker Wanda dig
Det lyder da virkelig som en tolver i Wanda-familien. Jeg bliver sørme stolt over at retten blev SÅ god – oven i købet også fordi du ikke selv har lavet alt for mange svinkeærinder!
Og så har du oven i købet et lille “lager”. Virkelig dejligt at høre. Tusind tak, søde Wanda.
God weekend og kærlige hilsener fra Kirsten
Hej Kirsten
Sikke en skøn og særdeles lækker ret,det blir ikke sidste gang ,jeg laver den👍👏
Der er kun et stort minus,at jeg kommer til at spise så meget at jeg er ved at revne👎
Kan jeg istedet for hvedemel,bruge maizena rørt op i vand el mælk,da en af mine gæster er på lchf kur,
Vil dog gerne prøve retten selvom der er scelleri i
Jeg lavede den med røde til,,de passer super godt i smag og farve til
Mange hilsener Gitte 😜
Hi Gitte,
Tak for din dejlige hilsen. Det er skønt at høre, at retten faldt i smag.
Og jo, jeg tror godt du kan bruge maizena i stedet for hvedemel. Så skal du ikke bage sovsen op men bringe fløden i kog og jævne med maizena.
Det vil være hyggeligt at høre fra dig, hvordan det fungerer.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Sikke en lækker opskrift – den vil jeg prøve i næste uge.
Jeg forsøger at udforme en madplan, så jeg kan få afprøvet nogle af de lækre opskrifter du har.
Hvor mange personer vil du tro at der er til i denne opskrift?
Vi er en hustand på fem, så et ønske fra mig vil være at du noterer personer eller “portioner” på dine opskrifter, det vil gøre det lettere at planlægge ud fra 🙂
Tak for al din inspiration. Mvh. Katrine
Kære Katrine,
Jeg er rigtig glad for at høre, at du vil “udforske” mine opskrifter. Jeg håber, du bliver tilfreds. Selleri”gratinen” eller måske rettere lasagnen er lækker, synes jeg selv.
Alle min opskrifter er til 4 personer. Det har jeg generelt bemærket under “om opskrifterne” øverst på første side af bloggen. Men jeg vil gerne tilføje det fremover.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hehe – der kan man bare se hvor “grundig” jeg har været her på din side. 🙂
Hvis alle retter er til 4 personer er det jo også let at huske, og så forstår jeg bedre det ikke er nævnt hver gang – det virker self. lidt overflødigt.
Tak for dit hurtige svar – så vil jeg bare klø på med planlægning af aftensmad i næste uge.
Jeg har en dreng på 8 som af flere gange har nævnt at han helst er fri for at spise dyr, og kan jo kun give ham ret i hans holdning, men nogle gange kører man fast i de samme (veganske) opskrifter, og så bliver det hele jo lidt kedeligt..
Hav en dejlig dag 🙂 Mvh. Katrine
Hi igen Katrine,
Det er fint, du spurgte, for der kommer hele tiden nye læsere til, som ikke kan gætte portionernes størrelse. Jeg vil derfor fremover skrive de 4 personer på hver opskrift.
Hvor er det dejligt at høre, at din søn ikke har lyst til at spise dyr. Det vidner om et barn med empati. Han hører fremtiden til.
Du får opskrift på mindst en hovedret om ugen, hvis du følger blokken her. Jeg håber, det vil give jer mange gode smagsoplevelser!
Kh Kirsten
ps: hils sønnike og sig, jeg beundrer ham!
Tusind tak for din hilsen, han blev meget glad 🙂
Han er en fantastisk dreng, jeg er så stolt af ham, og hvor kan man bare lære meget af børn!
Jeg har tilmeldt os din blog, så vi er med på sidelinjen – tak for dine svar.
Rigtig dejlig weekend til dig 🙂
Kære Katrine,
Ja, jeg er ikke i tvivl om, at du har en tænksom dreng. Det er dejligt i disse lidt blakkede tider! Empati – både for dyr og mennesker – er desværre en mangelvare.
Nu håber jeg så, at jeg vil kunne levere noget grøn mad, der også er børnevenligt.
Rigtig god weekend til jer også.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten
Jeg tænkte at du sikkert ville blive glad for at høre at denne ret var en super succes.
Både Patrick, min kæreste og jeg selv synes det var en super ret – og bestemt børnevenlig.
Min kærestes to drenge spiste også med, de kunne begge lide det, men den ældste var ikke helt så begejstret.
Men 4 ud af 5 er da en meget god succesrate 🙂 Jeg lavede en stor portion, så der var til to dage, og oven i købet til fryseren, så resten blev spist i denne uge – det smagte stadig fantastisk!
Vi har også smagt din simregryde med svampe&æbler – men grundet svampene sprang mine bonusdrenge over den ret. Vi andre var igen begejstrede, nok især mig – Patrick synes selleri-karrygratinen var lige en tand bedre..
Tak for nogle lækre opskrifter – vi går bestemt snart i gang med nogle af de andre også! Rigtig god weekend 🙂
Hi Katrine,
Når både mand og børn kan lide den grønne mad, er meget nået! Jeg hører meget ofte om mænd, der ikke kan undvære kød og om kræsne børn. Så jeg glæder mig rigtig meget over, at selleriretten er faldet i god jord i din familie.
Når I kan lide denne ret og æble/svamperetten, tror jeg, at I måske også vil synes om grønkålslasagnen (http://wp.me/p5bjYH-2bM). Men den har du måske allerede prøvet?
Jeg ønsker rigtig god fornøjelse med den videre “smagning”.
God weekend til hele familien og
kærlige hilsener, Kirsten
Ajjjj hvor var den opskrift lækker!! Det er ikke sidste gang jeg laver den. Tusind tak for den!
Kære Andrea,
Tusind tak for din dejlige hilsen. Det glæder mig SÅ meget, at du synes om retten. Der er altid flot ros, når man vil sætte en ret på “programmet”!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg vil meget gerne prøve denne ret, men er det muligt at skifte æble ud med en grøntsag? Min kæreste bryder sig nemlig ikke om frugt i varme retter. Hvilke(n) grøntsag vil du i så fald anbefale i stedet for?
Mvh. Maria
Kære Maria,
Det glæder mig at høre. Jeg ville umiddelbart anbefale pære eller mangofrugt, men da frugt er udelukket, bliver det lidt vanskeligere. Jeg tror, jeg vil anbefale skiver af stegte svampe.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy