tarteletter med karamelliserede skalotteløg og cashewcreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, hovedretter, julemad, nytår
.
små sprøde skaller med stor smag
Tarteletter har været stjernen på de danske festborde i umindelige tider. Tarteletter er vel nærmest blevet en del af vores dna.
Tarteletter har været en festlig forret til utallige konfirmationer, bryllupper, runde fødselsdage og sølvbryllupper. Tarteletterne har spillet en stor rolle på påskens og julens frokostborde. Tarteletter er altid en festlig servering. Nu synes jeg, at de også bør debutere på nytårsbordet.
Du kan bruge færdigkøbt plantebaseret “butter”dej til tarteletterne, eller du kan bage disse sprøde skaller. Jeg har brugt det ethiopiske teff-mel, som stammer fra Ethiopien og er malet af frø. Det betyder, at glutenallergikere kan spise med her. Hvis du bor i København eller omegn kan du købe melet i butikken Løs Market i Saxogade i København. Selv om du ikke køber teff-mel i Løs Market er det en strålende idé at handle her. Det er nemlig en emballagefri butik, og netop emballage er en af de ting, vi alle bør spare på i det nye år.
Teff-mel giver meget sprøde tarteletter, men kan du ikke skaffe det, så brug boghvedemel i stedet.
Du kan også købe teff-mel i Matas og i helsekostbutikker, evt. på nettet.
.
når bitre løg bliver søde
små sprøde tarteletter med bagte skalotteløg og cashewcreme
(4 personer)
tarteletter:
50 g havremel
50 g teff-mel eller boghvedemel
4 spsk tahin (sesampasta)
1-1 1/2 dl vand
fyld:
350 g små skalotteløg
8 spsk blåbær- eller ahornsirup
4 spsk olivenolie
1 portion cashewcreme, se nedenfor – eller 2 dl havre creme fraiche + lidt plantefløde
salt, friskkværnet peber
2 spsk friske timianblade
Bland de to slags mel og ælt dem sammen med tahin og så meget vand, at dejen bliver sammenhængende og blød. Den må ikke være for tør. Lad dejen hvile en halv times tid.
Rul dejen ud. Den hænger ikke særlig godt sammen, så du må presse den sammen i de oliesmurte, små forme, du har valgt. Rul evt. dejen ud i hvedemel.
Prik dejen med en gaffel og sæt formene i en 200 grader varm ovn. Bag dem 15-25 minutter, afhængig af, hvor tykt du har rullet dejen ud.
Tag skallerne forsigtigt ud af formene. Dejen er temmelig sprød og skør.
.
du kan vælge runde eller aflange forme
Bag løgene samtidig med tarteletskallerne: skær små løg igennem, del større løg i kvarte. Læg dem i en bageform og hæld olie og sirup over. Vend godt rundt.
Bag løgene i en 200 grader varm ovn ca. 15 minutter. De skal være gyldne og gennembagte.
Læg cashewkernerne i blød i vand, der dækker, gerne 8-10 timer. Blend kernerne med vandet og evt. en smule plantefløde.
Smag cashewcremen godt til med eddike eller citronsaft samt salt og peber. Rør timianbladene i.
I stedet for cashewcremen kan du vælge en nemmere genvej ved at smage havre creme fraiche til med salt, peber og timian. Tilsæt evt. også lidt plantefløde.
Fordel løgene i tarteletterne lige inden serveringen og varm dem i en 200 grader varm ovn 6-8 minutter.
Fordel cashewcremen eller creme fraichen over løgene og drys med lidt mere timian.
.
cashewcreme
100 g cashewnødder
1 dl vand
evt. plantefløde
salt, friskkværnet peber
Hæld kogende vand over cashewkernerne og lad dem udbløde 10-12 timer.
Blend nødderne sammen med ca. 1 dl vand, til de er helt findelte og massen er cremeagtig. Tilsæt evt. lidt plantefløde.
Smag til med salt og peber.
Hvis du skal bruge cremen i en sød ret, så smag til med ahornsirup eller rørsukker i stedet for salt og peber.
.
.
cashewcreme glutenfrie tarteletter havre creme fraiche karamelliserede skalotteløg Løs Market tarteletter af teffmel tarteletter med karamelliserede skalotteløg teffmel vegansk nytåarmenu veganske tarteletter vegetariske tarteletter
uhmmmmmm 🙂
❤️ ❤️ ❤️
Uhmmm lækre opskrifter endnu engang. Jeg er bibelvers inspireret af dig siden din allerførste kogebog udkom. Nu freestyler jeg næsten altid, men til jul og nytår skal jeg altid se hvad du nu har fundet på af spændende retter.
Så idag har jeg lavet en prøve af tarteletterne. Og nøj hvor er de mega lækre. Da jeg aldrig har forsøgt mig med teff mel, er jeg i tvivl om de kan laves i dag, og bevare sprødheden til i morgen aften?
Tak for alle de skønne opskrifter, for din altid så positive ånd. Rigtig godt nytår!
PS: Havremel var ikke lige til at opdrive, men finvalsede gryn fik en tur i køkkenmaskinen, siet, og vupti, så var den klaret.
Kære Anette,
Hvor er det dejligt at høre, at du har været med i lang tid. Og selvfølgelig kommer der en masse erfaringer med tiden, så man mere og mere laver sin egen version af en opskrift. Men jeg er glad, hvis jeg kan inspirere.
Jeg er ked af, at jeg først kommer tilbage til dit spørsmål om tarteletterne i dag. For nu er det måske for sent. De sprøde tarteletter kan bages uger i forvejen og opbevares i en lufttæt kagedåse. Jeg har selv varmet mine tarteletter op i ovnen lige før serveringen, så er de igen super-sprøde, hvis de skulle have mistet pusten lidt!
Rigtig godt nytår til dig – og jeg håber tarteletterne bliver en succes!
Kh Kirsten
Kære Kirsten – Tak for dit svar – det er godt at vide. Tarteletterne var virkelig gode, alle gæsterne elskede dem (og vi lavede en dertilhørende tartelet sang – “vi tar det letter’😂)
Som hovedret var jeg også inspireret af dig, kombinationen af selleri og svampe er så skøn. Men til mange gæster valgte jeg at istedet for canneloni, at saltbage 3 store selleri, som blev sat på bordet som store “bordbomber”. Ret festligt. Hertil portionsanrettede svampe: fyldte portebello, gnocchi /svampe Mix ristet på panden, syltede enoki (og måske noget mere, jeg lige her og nu har glemt …. Tak for skøn inspiration. ❤️
Kære Anette,
Jeg vil bare sige, at mine tarteletter er meget beærede over nu at have fået tilegnet en sang. Højere når man som tartelet ikke! 😆
Det lyder meget lækkert med de saltbagte selleri. Jeg er ikke selv lykkedes med at saltbage selleri. De blev alt for salte. Men din servering lyder forrygende med syltede og andre svampe. Jeg kan smage det!
Kh Kirsten
Jeg vil gentage succesen med dine vidunderlige tarteletter… Er spændt på om kødspiserne i år er lige så vilde med dem, som de der var med til at spise sidste år. ;9
Jeg bliver altid vildt inspireret af dig og dine smukke og delikate opskrifter. Tak
kh
Anni
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy