sprød tærte med grillede løg, svampe og hasselnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
29. august 2015
det betaler sig at spise økologisk
En ny undersøgelse fra Newcastle University i England har igen slået fast, at økologi er sundt. Det burde vel være indlysende, at det er sundere at spise mad UDEN gift end MED? Men ikke desto mindre har forskerne altså kigget på, hvad det betyder at spise giftfrit.
I forbindelse med et bogprojekt beskæftiger jeg mig i øjeblikket meget med antioxidanter, de stoffer der i høj grad er med til at holde os raske og vedligeholde kroppens funktioner. Glædeligt viste undersøgelsen, at der var 69% flere antioxidanter i økologiske produkter. Antioxidanter er vitaminer som A-, C- og E-vitaminer, der bl.a. forebygger kræft.
Ikke overraskende fandt man også et langt lavere indhold af tungmetaller, bl.a. cadmium, der kan føre til flere forskellige kræftformer. Også forventeligt fandt man langt færre sprøjtegifte, stoffer som kan være hormonforstyrrende.
Undersøgelsen minder endnu en gang om, at det er vigtigt at vælge økologisk. Hvis du synes, det er for dyrt, så kig på, om der er andre områder, hvor du kan spare. Eller stem på et politisk parti, der går ind for, at Danmark skal omlægges til et økologisk land. Der er ganske vist – formentlig – lang tid til næste valg men støt i mellemtiden dem, der kæmper for et rent og giftfrit miljø.
28. august 2015
en sensommertærte
direkte fra naturens spisekammer
Denne tærte er skabt som en hyldest til de nye hasselnødder, der er lige ved at være plukkeklare, og svampene, der pibler frem i skovbunden.
Men er du ikke selv samler, så brug købte svampe og tørrede nødder. Du kan bruge alle slags svampe til tærten.
Tærtebunden bliver helt knasende sprød, nærmest som en skal – og så er den glutenfri. Jeg har bl.a. brugt boghvedemel, se mere om boghvede her.
Hvis du hellere vil have en traditionel tærtebund, kan du finde opskriften her. Hvis du ønsker en lynhurtig løsning med filodej, kan du finde den her.
små guldklumper fra skoven
Svampene her har jeg fået fra min ven, plantepusheren Peter. På morgenens løbetur “faldt” han over disse små lækre kantareller, som jeg var så heldig at få forærende.
Jeg syntes, de passede godt i en tærte sammen med et bundt nye sommerløg, som jeg havde liggende. Og med de nye friske hasselnødder lige om hjørnet, bliver det til en ganske god tærte.
svampe fra skovbund til tærtebund
sprød tærte med grillede løg, svampe og hasselnødder
tærtebund:
125 g boghvedemel
75 g mandelmel
25 g havregryn, evt. glutenfri
3 spsk tahin (sesampasta) eller jordnøddesmør
1-1 1/2 dl vand
fyld:
3/4 kg sommerløg, evt. med top
olivenolie
250 g svampe: kantareller, champignon, rørhatte etc.
2 fed hvidløg
1-2 spsk citronsaft
1 spsk frisk timian
50 g hasselnødder
2 dl sojafløde
Bland de to slags mel med havregrynene, fedtstoffet og et lille drys salt. Ælt så meget vand ind i dejen, at den bliver fast. Sæt dejen i køleskabet, mens du laver fyldet.
Del løgene og lad lidt af toppene sidde. Gem resten.
Pensl løgene med olie og grill dem på en grillpande. Skær lidt af rundingerne, så løgene bliver lidt fladere.
Hak svampe og hvidløg. Snit evt. overskydende grønt fra løgtoppene.
Svits de tre ting i et par spsk olivenolie på panden. Svits et par minutter og tilsæt citronsaft og timian.
Hak nødderne meget fint. Kom dem på panden sammen med fløden. Blandingen skal tykne lidt.
Smag til med salt og peber.
Rul dejen ud og læg den i en lav tærte- eller bageform. Prik dejen med en gaffel og sæt den i en 200 grader varm ovn 6 minutter.
Fordel svampesovsen på tærtebunden og læg løgene ovenpå i et pænt mønster.
Bag tærten færdig, ca. 15 minutter.
Hej Kirsten!
Sikke en spændende tærtebund – den skal helt sikkert prøves! Den lyder bare som om, den er super lækker! Og fyldet kan kun være lækkert – løg og svampe er en fantastisk kombination.
Tusind tak for denne dejlige inspiration til weekenden. 🙂
Mange hilsener
fra
Merete.
Hi Merete,
Tærtebunden er – som jeg skriver – helt knasende. Det er en ny fornemmelse i forhold til den klassiske tærtebund, men jeg håber du kan lide den. Og selv tusind tak. Det er en glæde, at du føler dig inspireret. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Jamen, det er jo netop det knasende, der lyder spændende, for jeg synes, det generelt er svært at lave sprøde tærter, når de samtidig skal være både veganske og fedtfattige. Derfor skal denne opskrift jo helt klart afprøves, og jeg glæder mig til at smage den. Bare det at læse opskriften får idéerne til andre slags tærtefyld til at svirre oppe i min lille hjerne, og så er det jo bare om at få afprøvet noget af det. 🙂
Kærlig hilsen
Merete.
Det er dejligt at høre, Merete, at du er frisk på at prøve det hele! Og bunden kan sagtens rumme alle slags fyld, i øjeblikket kan det fx være en blanding af tomater, peberfrugter, oliven og squash.
Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer!
Hej igen!
Nu er tærten afprøvet – dog med fyld af sauterede løg, champignons og rød peberfrugt, smagt til med en smule tamari i stedet for den nævnte timian. Og mums, hvor blev det lækkert. Det er ikke sidste gang, jeg laver sådan en tærte – dejen var fin at arbejde med og blev lækker sprød efter bagning. Selv dagen efter er den lækker.
Kærlig hilsen
Merete.
Hi Merete,
Det var en dejlig melding at få. Det er skønt, at du skriver om alternativt fyld, for det tager jo lidt tid at grille løgene, og måske ikke alle har en grillpande. Det lyder også godt mere mere fyld. Jeg er ikke mindst glad for, at du kan lide tærtebunden, for den er jo LIDT speciel!
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Jeg har netop ikke nogen grillpande, og når der jo også skulle laves en sauce, kunne det hele jo meget bekvemt laves i sauterpanden og på den måde også give smag til hinanden. Det var fint med en ekstra peberfrugt i fyldet, for dejen blev til en ret stor tærteform, da jeg rullede den ud, så fyldet kunne være gået hen og være blevet ret sparsomt.
Jeg synes nu ikke, at tærtebunden er så speciel, ingredienserne havde jeg i huset, for jeg har smidt det hvide, raffinerede hvedemel på porten, og i stedet har jeg så forskellige typer fuldkornsmel, bl.a. netop boghvedemel. Og som veganer er både tahin og peanutbutter uundværlige ingredienser, som jeg altid har hjemme – jeg brugte tahin til tærten, men jeg tænkte, at hvis jeg en dag havde lyst til et mere sødt fyldt, som til en frugttærte, så ville peanutbutter være perfekt i dejen.
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Din tærte lyder virkelig som en god løsning – og godt at du synes om bunden. Når jeg siger den er lidt speciel, er det, fordi den er noget anderledes end en tærtebund med smør. Men den er perfekt til en veganer.
Jeg tror, du har ret i, at bunden vil være god med peanutbutter til en sød tærte. Du kan evt. tilsætte 3-4 udblødte, blendede dadler til dejen.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Tak for opskriften på tærtebunden, som jeg lavede i går. Den blev helt fantastisk og det er absolut ikke sidste gang jeg laver den. Som fyld brugte jeg løg, porrer, søde kartofler og alm. kartofler, da det var hvad jeg lige havde ved hånden. Næste gang jeg skal lave tærte bliver det helt sikkert med din bund igen 🙂
Hi Lene,
Jeg er ekstra glad for at få positive meldinger om denne tærtebund. Jeg var lidt nervøs for, om den er for sprød. Så tusind tak skal du have.
Også tak for ideen til alternativt fyld. Det er dejligt at høre om variationer. Det kommer alle bloggens læsere til gavn og glæde. Så skriv endelig hvis du finder på et nyt spændende fyld næste gang, du bager tærten.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy