spidskålsdolmere med quinoa/tranebær/valnøddefyld og tomatsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
gammel klassiker med fremtidens fyld
Kålblade viklet omkring et fyld er en meget gammel dansk klassiker. Tidligere blev kålpakkerne mest lavet med hvidkålsblade, og det kan man sagtens stadig vælge. Men jeg synes, spidskålsblade er lidt mere lækre, men savoykål eller rødkål er også gode valg. Så bliver pakkerne smukt grønne eller røde.
.
fyld for fremtiden
Da jeg var barn, var fyldet i kåldolmerne altid hakket kød. Den går ikke mere. Det er for det første helt unødvendigt. For det andet er der ikke noget godt at sige om kød. Det er skidt for kroppen og kloden – og kød er inficeret med lidelse. Selv om vi ikke kan måle og veje lidelse, er jeg sikker på, at det har en effekt i kroppen, hvis man indtager forpint kød.
Jeg har valgt quinoa som fyld. Det er supersundt og proteinrigt og smager dejligt. Sammen med de hjernestyrkende valnødder og de søde tranebær giver det fyld med en lækker smag.
Men i virkeligheden kan dolmerne fyldes med al muligt proteinrigt fra planteriget. Det kan være mosede kikærter, kidneybønner, limabønner, linser, hele boghvedekerner etc.
.
.
spidskålsdolmere med quinoa/tranebær/valnøddefyld og tomatsovs
(4 personer)
8-12 spidskålsblade
100 g sort eller rød quinoa
50 g valnødder
50 g tørrede tranebær
4 spsk valnøddeolie
en lille håndfuld friske basilikumblade
salt, friskkværnet peber, rørsukker
sovs:
8 soltørrede tomater i olie (kan erstattes af 4 store friske tomater eller 1 dåse)
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
3 1/2-4 dl plantemælk
evt. maizenamel
citronsaft, salt, friskkværnet peber
evt. tallerkensmækker eller anden krydderurt
.
Tag forsigtigt bladene af spidskålshovedet. Regn med 3-4 store blade pr. person.
Læg bladene i en gryde med kogende vand. Læg det nederste at bladene ned i det kogende vand. Lad det simre et minuts tid og fold det øverste af bladene ned i det varme vand. Sluk for varmen.
Tag bladene op af vandet, så snart de er bløde. Afdryp dem. Skær det nederste tykke stykke af midterribberne. Hak det fint.
Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter sammen med et lille drys salt. Hold øje med at vandet ikke koger væk. Afkøl quinoaen.
Hak valnødder og tranebær og rør dem i quinoaen sammen med den hakkede kål, olie og basilikumblade. Smag godt til med salt og peber.
Hak tomaterne til sovsen fint.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien til løgene er let gyldne. Tilsæt tomaterne og svits et par minutter mere.
Blend tomater og løg sammen med 3 dl havremælk. Blend sovsen til den er ensartet. Tilsæt evt. mere mælk. Hvis sovsen er for tynd, så tilsæt lidt maizenamel rørt ud i vand.
Smag sovsen godt til med salt, pebr, citronsaft og evt. et nip sukker.
Hæld sovsen i et ovnfast fad.
Læg et par spsk quinoafyld på hvert kålblad (der vil sikkert være fyld til overs). Fold siderne ind og rul dolmerne sammen.
Læg rullerne tæt sammen i sovsen i fadet.
Bag kåldolmerne i en 200 grader varm ovn ca. 15 minutter.
.
.
giv overskydende fyld til separat
Der vil sikkert være fyld i overskud. Servér det til dolmerne separat.
.
måske en salat til?
Servér fx en kartoffelsalat med sennepsdressing og boghvedekerner til kåldolmerne.
.
Hej Kirsten
Jeg lavede spidskålsdolmene med et fyld af SORTE RIS fra Veneto, og prøvede lidt af Irmas nye plantefars. Den er ikke lige “kraftig” i smagen som kødfars – OK – og Ole mærmte ikke forskellen. Men jeg havde hellere lavet fyld af bønner.
Som sauce brugte jeg som er doven bare piskefløde. Dog piftet op med Gorgonzola. Vi blev meget MÆTTE. Og dolmene holdes slet, slet ikke i pæ e pakker som på dit billede. Må prøve en anden gang …
Kære Annika,
Det er flot, du har kastet dig ud i den nye plantefars. Og godt at høre, at du synes den er O.K. Jeg synes, det lyder lækkert, det du har tryllet frem – og så kan det jo altid blive bønner en anden gang.
Knus fra Kirsten
Hej Kirsten
Lavede spidskålsdolmerne til aftensmad .Det var lækkert.Dog ville jeg nok have givet saucen mere hvidløg feks.2 fed mere,så der kom knald på smagen.
Pga tranebærrene ingen sukker i farsen eft min mening, men det er godt i tomatsaucen.
Den tomatsauce er genial, kan vel også bruges til alle mulige andre ting.
Tusind tak for dejlige inspirerende opskrifter.
Mvh Karin
Hi Karin,
Selv tak. Det er altid en fornøjelse at levere opskrifter!
Du har sandelig været hurtig. Det lyder fint med lidt mere hvidløg i sovsen, men det kan man jo heldigvis nemt regulere.
Det glæder mig, at du synes om tomatsovsen. Den er lynhurtig, og den kan selvfølgelig nydes til alt muligt andet end dolmerne.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
De ser bare så lækre ud! Dem glæder jeg mig til at prøve. Så fantastisk med ny og spændende inspiration til den grønne livsstil. Tusind tak 🙏💚
Hi Dorte,
Det er jeg glad for at høre. Tusind tak for din hilsen. Jeg håber, at kåldolmerne falder i smag!
Kh Kirsten
Tak igen for en lækker opskrift – og også TAK for din kommentar om kød – jeg har altid været vegetar og er nu 70 år og stortrives og jeg er så enig med dig i at forpint kød er så dårligt for vores mikroindivider – det er så dejligt at opleve at mange nu vælger plantebaseret kost ❤️Vi må betragte dyr som medvæsener og ikke mad•
Kære Helle,
Selv tak. Det er altid en fornøjelse at levere nye opskrifter.
Jeg er også glad for at høre, at du trives som mangeårig vegetar. Jeg har det på samme måde, og vi får jo nok også en del flere næringsstoffer end traditionelt spisende.
I al fald er det en stor glæde at nyde mad, der ikke indbefatter lidelse. For selvfølgelig er dyr medvæsener og ikke noget, man piner og derefter spiser.
Kh Kirsten ❤️
Kære Kirsten
I aften stod den på veganmad, da vores søn kom hjem. Efter en hyggelig eftermiddag i køkkenet blev der serveret spidskålsruller og jordskokkesuppe. Uhm…. Det smagte bare så godt. På en skala fra 1 til 10 var det er stor 10’ere. Begge opskrifte kan varmet afbefales. Ærgeligt at sønnen fik resterne med hjem:-)
Tak og god weekend
Kære Jeanet,
Hold da op!!! Det er da helt fantastisk flot at høre. Tusind tak. Jeg er SÅ glad for, at hele familien nød den veganske mad. Noget af det, der glæder mig allermest er, når alle slags spisende kan nyde den grønne mad sammen. Og især hvis den grønne mad giver lyst til mere. I første omgang er det jo ofte smagen, der driver værket.
Så jeg siger bare glad og fornøjet: selv tak – og god weekend til dig,
fra Kirsten ❤️
PS. Jeg er enig i, at tomatsuppen er et hit
Det var hyggeligt også at høre, at du synes om sovsen, Jeanet.
Jeg håber mange andre får lyst til at prøve den.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy