små kartoffelterriner med quinoa og ærtepesto
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter
.
nye kartofler i form til fest
Det er om at nyde de nye kartofler, mens de rent faktisk er nye. Det er ikke så længe siden, jeg publicerede en opskrift på en kartoffelterrine. Det var ikke en helt ægte terrine, for man skal kunne skære skiver af en terrine. Det fik mig til at lave denne udgave, der kan serveres som små portionsanretninger eller laves i en større form og skæres i skiver.
Kartofler anses mest som hverdagsmad, men disse sort-prikkede, små portioner kan sagtens serveres som gæstemad. Og så er det oven i købet hurtig mad.
.
quinoa optimerer med proteiner
Jeg har blandet kogt quinoa i de mosede kartofler. Sammen med ærterne tilfører de gode proteiner.
Ærtepestoen sætter nemlig prikken over i’et.
.
nyd kartoflerne mens de er nye – og de sprøde ærter
En af de helt store glæder ved at spise plantebaseret er, at de skiftende sæsoner hele tiden byder på nye store smagsoplevelser. Nu er det stort set slut med aspargesene, men kartoflerne er stadig “nye” – og de danske ærter er både søde og sprøde. En ærtepesto passer perfekt til kartoflerne. Tynde skiver radiser på toppen skader heller ikke! Her har jeg brugt ærteskud med små, spæde ærtebælge.
.
bønnesalat som tilbehør
Servér evt. en salat til terrinerne af grønne bønner, bagt blomkål og tørrede tomater.
.
små kartoffelterriner med quinoa og ærtepesto
(4 personer)
terriner:
75 g sort eller rød quinoa
½ kg nye kartofler
½ dl olivenolie
1 spsk citronsaft
1 fed hvidløg
en stor håndfuld blandede krydderurter, gerne løvstikke, timian, dild etc.
salt, friskkværnet peber
ærtepesto:
100 g bælgede ærter (friske eller frosne)
50 g hasselnødder eller andre nødder/kerner
1 spsk gærflager eller chlorella-alger (kan udelades)
1-2 fed hvidløg
3-4 spsk olivenolie
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
Skold quinoaen og kog den mør i godt og vel dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Lad quinoaen afkøle i gryden. Afdryp quinoaen, hvis der er mere vand tilbage.
Kog kartoflerne møre. De må godt koges lidt længere end man normalt gør med nye kartofler.
Afdryp kartoflerne og mos dem groft med en gaffel (det er vigtigt at de ikke bliver moset for meget).
Rør kartoflerne med quinoa, olie, citronsaft og presset hvidløg efter smag.
Tilsæt krydderurterne og smag til med salt og peber. Det er vigtigt at smage godt til. Tilsæt om nødvendigt flere krydderurter.
Fordel kartoffelblandingen i fire små forme (eller en enkelt større form). For at få terrinerne hele ud af formene, er det en god idé at beklæde dem med folie eller – bedre – ramsløg i sæsonen. Du kan også bruge alle andre grønne blade, fx spinatblade.
Pres kartoffelmosen godt sammen i formene og stil dem i køleskabet nogle timer – gerne til næste dag.
Tag formene ud i god tid, så terrinerne ikke er iskolde, når de serveres. Vend dem ud på fire tallerkener og servér dem med en ærtepesto. Asparges vil også passe fint som tilbehør – eller prøv bønnesalaten ovenfor.
ærtepesto
Blend eller purér ærter og nødder.
Rør ærter og nødder sammen med gærflager, hvidløg efter smag og olie efter behag.
Smag pestoen til med reven citronskal og citronsaft. Da ærterne er søde, skal du formentlig bruge mere citron, end du umiddelbart tror.
Smag også til med salt og peber og servér pestoen til de små terriner.
.
Hej Kirsten
Hvilken funktion har gærflagerne i opskriften på ærtepesto?
Mvh
Annette
Kære Annette,
Gærflagerne giver en smule ostesmag, men kan sagtens undværes. Hvis du klikker på linket, får du en længere forklaring på gærflager – også deres sundhedsmæssige værdi.
Kh Kirsten
Det smagte godt Kirsten!
Hi Peter,
Hvor dejligt at høre. Tusind tak.
Kh Kirsten
Virkelig god æerepesto
Tusind tak, Karen. Det glæder mig!
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
jeg vil gerne lave den opskrift på terrine men fordi jeg vil bage et brød til, tænkte jeg på hvad man bedst kunne bruge istedet for kartofler hvis man ikke vil bruge kartofler? Butternut squash?
Kære Reham,
Det lyder godt, men jeg har ikke erfaring med at brug squash i stedet for kartofler. Du bliver nødt til selv at lave et forsøg.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy