Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

10

juli 2020

8

KOMMENTARER

små kartoffelterriner med quinoa og ærtepesto

Skrevet af , Posted in festmad, frokostretter, hovedretter

.

nye kartofler i form til fest

Det er om at nyde de nye kartofler, mens de rent faktisk er nye. Det er ikke så længe siden, jeg publicerede en opskrift på en kartoffelterrine. Det var ikke en helt ægte terrine, for man skal kunne skære skiver af en terrine. Det fik mig til at lave denne udgave, der kan serveres som små portionsanretninger eller laves i en større form og skæres i skiver.

Kartofler anses mest som hverdagsmad, men disse sort-prikkede, små portioner kan sagtens serveres som gæstemad. Og så er det oven i købet hurtig mad.

.

quinoa optimerer med proteiner

Jeg har blandet kogt quinoa i de mosede kartofler. Sammen med ærterne tilfører de gode proteiner.

Ærtepestoen sætter nemlig prikken over i’et.

.

nyd kartoflerne mens de er nye – og de sprøde ærter

En af de helt store glæder ved at spise plantebaseret er, at de skiftende sæsoner hele tiden byder på nye store smagsoplevelser. Nu er det stort set slut med aspargesene, men kartoflerne er stadig “nye” – og de danske ærter er både søde og sprøde. En ærtepesto passer perfekt til kartoflerne. Tynde skiver radiser på toppen skader heller ikke! Her har jeg brugt ærteskud med små, spæde ærtebælge.

.

bønnesalat som tilbehør

Servér evt. en salat til terrinerne af grønne bønner, bagt blomkål og tørrede tomater.

Se opskriften her.

.

små kartoffelterriner med quinoa og ærtepesto

(4 personer)

terriner:

75 g sort eller rød quinoa

½ kg nye kartofler

½ dl olivenolie

1 spsk citronsaft

1 fed hvidløg

en stor håndfuld blandede krydderurter, gerne løvstikke, timian, dild etc.

salt, friskkværnet peber

ærtepesto:

100 g bælgede ærter (friske eller frosne)

50 g hasselnødder eller andre nødder/kerner

1 spsk gærflager eller chlorella-alger (kan udelades)

1-2 fed hvidløg

3-4 spsk olivenolie

1 økologisk citron

salt, friskkværnet peber

 

Skold quinoaen og kog den mør i godt og vel dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Lad quinoaen afkøle i gryden. Afdryp quinoaen, hvis der er mere vand tilbage.

Kog kartoflerne møre. De må godt koges lidt længere end man normalt gør med nye kartofler.

Afdryp kartoflerne og mos dem groft med en gaffel (det er vigtigt at de ikke bliver moset for meget).

Rør kartoflerne med quinoa, olie, citronsaft og presset hvidløg efter smag.

Tilsæt krydderurterne og smag til med salt og peber. Det er vigtigt at smage godt til. Tilsæt om nødvendigt flere krydderurter.

Fordel kartoffelblandingen i fire små forme (eller en enkelt større form). For at få terrinerne hele ud af formene, er det en god idé at beklæde dem med folie eller – bedre – ramsløg i sæsonen. Du kan også bruge alle andre grønne blade, fx spinatblade.

Pres kartoffelmosen godt sammen i formene og stil dem i køleskabet nogle timer – gerne til næste dag.

Tag formene ud i god tid, så terrinerne ikke er iskolde, når de serveres. Vend dem ud på fire tallerkener og servér dem med en ærtepesto. Asparges vil også passe fint som tilbehør – eller prøv bønnesalaten ovenfor.

ærtepesto

Blend eller purér ærter og nødder.

Rør ærter og nødder sammen med gærflager, hvidløg efter smag og olie efter behag.

Smag pestoen til med reven citronskal og citronsaft. Da ærterne er søde, skal du formentlig bruge mere citron, end du umiddelbart tror.

Smag også til med salt og peber og servér pestoen til de små terriner.

.

Share

8 Kommentarer

  1. Annette Orloff
  2. Peter Kastoft
  3. Karen Pendrup
  4. Reham Breko

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.