SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: syrisk linsesuppe med fladbrød
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, Skaarups skønne sparekøkken, supper
.
når lidt er meget, meget mere
Her er en virkelig enkel suppe, der beviser sandheden i udtrykket “less is more”.
Men du bliver nødt til at smage suppen for at tro mig. Med de få ingredienser og et udseende, der ikke vinder nogen skønhedskonkurrence, er det måske svært at forstå, hvor meget velsmag denne enkle suppe gemmer på. Men løg, linser, spinat og citroner er en fornem kvartet.
Det er sparemad, der er hurtigt lavet. Og det er sparemad, når den er bedst.
.
mellemøstlig mad er fuld af smag
Jeg bliver ofte spurgt om min livret. Faktisk har jeg ingen. Jeg er vild med al mad, der smager godt. Men skulle jeg komme med et bud, er mad fra Mellemøsten altid en fryd for mine smagsløg.
Det er ikke uden grund, at den israelsk-engelske kok Ottolenghi er uhyre populær med ideer til mange velsmagende retter fra Mellemøsten. Det mellemøstlige køkken er et udpræget grøntsagskøkken, og forstår man krydringen, kan man lave store retter med få elementer.
.
linser kommer med gode og billige proteiner
Linser leverer rigtig mange gode proteiner, langsomme kulhydrater, som stabiliserer blodsukkeret – og tarmbakteriernes livret, fibre. Linser indeholder især B-vitaminer og mange mineraler som kalk og magnesium (til knoglerne) samt fosfor, zink og selen.
Linser har flere fordele frem for bønner: de skal ikke udblødes i mange timer, og de er kogt på 15-20 minutter.
Men i disse sparetider kan det alligevel svare sig også at sætte linser, korn og quinoa i blød. Det sparer kogetid. Overhæld produkterne med kogende vand og lad dem udbløde en times tid – eller lad dem stå flere timer eller til næste dag.
I denne suppe fra Syrien spiller linserne hovedrollen sammen med Skipper Skræks livret, spinat. Det er en enkel, meget nærende og hurtigt lavet suppe.
Spinat indeholder bl.a. K-vitamin, der ifølge flere forskere ser ud til at spille en positiv rolle i forbindelse med Covid19 (som jo nu rører på sig igen!) Se mere her.
Hvis du vil have retten ekstra mættende, kan du tilsætte små terninger af kartofler.
.
fremtidens proteiner
Det er ikke kun udfordringerne i vores eget budget, der tvinger os til at spise billige og klimavenlige proteiner. Skal vi i mål med nedsættelsen af CO2 aftrykket på vores klode, er vi tvunget til at minimere indtaget af animalske proteiner.
Animalske fødevarer er langt mere pladskrævende, forurenende og klimabelastende end plantebaserede. Produktion af 100 g protein fra oksekød udleder ca. 50 kg CO2. Produktion af 100 g planteprotein udleder ca. 1 kg CO2.
Mon der er nogen, der handler? Politisk ser det ikke sådan ud. Heldigvis kan vi andre handle. Vi kan handle proteinrige planteprodukter som linser, bønner, korn og quinoa.
.
der er også gode nyheder
.
spis brød til linserne
I Syrien vil man servere brød til suppen – og det kan fx være disse fladbrød drysset med sumac (let syrligt mellemøstligt krydderi) eller za’atar.
Hvis du ikke vil bruge energi til ovnen, så bag i stedet et pandebrød som det indiske chapati. Du kan også planlægge flere ovnretter og dermed udnytte varmen optimalt.
..
indiske pandebrød: chapati
syrisk linsesuppe
(4 personer)
1-2 spsk spidskommen efter smag
2 spsk kokos- eller olivenolie
100 g løg
4 fed hvidløg
150 g røde eller gule linser
3/4 l grøntsagsbouillon
200 g frossen spinat eller 400 g frisk
1-2 citroner
salt, friskkværnet peber
fladbrød
Knus spidskommenfrøene let i en morter. Svits dem i olien, til de begynder at dufte.
Hak løg og hvidløg og tilsæt dem. Svits til løgene er klare.
Skyl linserne (sæt dem evt. i blød i forvejen, se ovenfor) og kom dem i gryden sammen med bouillonen.
Kog suppen under låg 10-12 minutter, hvis du har udblødt linserne.
Tilsæt spinatbladene og lad dem koge med i suppen 4-5 minutter.
Tjek om linserne er møre og smag godt til med citronsaft, salt og peber.
Hvis suppen er for tyk, så tilsæt mere bouillon.
Servér suppen med både af citron.
som hovedret:
Lav godt og vel dobbelt portion og spis syriske fladbrød til. Du kan også tilsætte små terninger af kartofler.
.
fladbrød med krydring
Brød er basismad i Mellemøsten, og der findes utallige slags. Ofte er brødene bagt i en såkaldt tandoorovn, som i dette område kaldes for taboon.
En tandoorovn er lavet af ler, og brødene bages enten ved at dejen klaskes op på siderne af ovnen eller de lægges i bunden, hvor et bål forinden har opvarmet ovnen til en meget høj temperatur.
De syriske fladbrød spises som tilbehør til de små forretter, mezze, til supper og til hovedretter. Store fladbrød rulles sammen om fyld, og sådan er brød helt uundværlig til alle dagens måltider i Mellemøsten.
Jeg har drysset brødene med det røde krydderi, sumac. Sumac er et mellemøstligt krydderi med en syrlig smag. Krydderiet er de tørrede og malede frugter af sumacbusken. Hvis du ikke kan skaffe sumac, så drys brødene med tørret citrontimian.
Du kan også bruge krydderiblandingen za’atar. I min opskrift med bl.a. spidskommen og sesamfrø er der også sumac. Se opskriften her.
Hvis du vælger za’atar, kan du pensle brødene med lidt kartoffelmel rørt ud i vand for at binde frøene til brødene.
.
syriske fladbrød
(8 brød)
10 g gær
3 dl lunkent vand
2 tsk rørsukker
1 tsk salt
2 spsk olivenolie + lidt ekstra
50 g grahamsmel
350-400 g hvedemel
1 spsk sumac eller 2 spsk za’atar
Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker, salt og olie. Rør grahamsmelet i og lad dejen stå ca. 10 minutter.
Tilsæt så meget hvedemel at dejen kan æltes. Ælt den blank og elastisk og vend den i lidt olie i hæveskålen.
Dæk skålen med et klæde og lad dejen hæve et par timer eller til dobbelt størrelse.
Ælt dejen igennem igen og del den i 8 kugler.
Rul dejkuglerne ud i cirkler på ca. 18 cm og en tykkelse på et par millimeter. Så kan der være fire brød på en bageplade. Læg dejen på bagepapir på pladen.
I Mellemøsten ville man lave brødene meget større, men jeg synes denne størrelse er passende.
Lad brødene hæve en halv times tid.
Tænd ovnen på 250 grader og sæt en plade i ovnen.
Pensl dejcirklerne med vand og drys med sumac eller za’atar.
Tag den varme plade ud af ovnen, når de 250 grader er nået. Træk bagepapiret med brødene over på den varme plade og sæt den straks i ovnen igen.
Bag brødene 5-8 minutter. Brødene skal være gyldne og puffet lidt op.
Bag den næste portion på samme måde.
.
om at printe ud
Jeg hører jævnligt fra læsere, som desværre kommer til at printe alt for mange sider ud med farvefotos. Det er dyrt og spild af papir og farve.
Du kan printe økonomisk således: scroll ned nederst i indlægget. Her står share/save. Hvis du klikker her, kommer du ind til en masse muligheder. Du skal klikke på “print friendly”, så kommer du frem til et sted, hvor du kan klikke fotoene væk og kun printe de sorte sider.
.
Denne opskrift lyder dejlig nem at gå til. Men er man kun en til at spise, kan resten så opvarmes igen, når der er spinat i?
Kære Mette,
Dejligt at du har lyst til at prøve linsesuppen. Du kan sagtens varme suppen op, selv om der er spinat i. Tidligere frarådede man opvarmning af grønt som spinat og persille, fordi der kunne være rester af jord i bladene. Det er ikke sandsynligt i dag, især ikke hvis du bruger frossen spinat.
Hvis du alligevel er usikker, så gem halvdelen af spinaten i køleskabet og kom den i suppen, når du varmer den op.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, er der forskel på at bruge spidskommenfrø, og færdigkøbt stødt spidskommen? Jeg tænker smagsmæssigt.
Tak for dine skønne opskrifter
Kære Betina,
Der er lidt forskel i intensiteten af smagen, om krydderier er hele eller knuste.
Du kan sagtens bruge knust spidskommen. Du skal blot smage til, så smagen passer dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Når man skal lave større antal fladbrød skal man altid gange mængden gær også uanset ?
Kære Lena,
Jeg føler mig ikke helt kompetent til at svare på dit spørgsmål. Hvis du fx. firedobler, bør du kunne gange op. Tænker du imidlertid på fx 100 brød, tør jeg ikke udtale mig. Prøv at finde en professionel bager.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Suppen smager fantastisk! Tak for gode opskrifter. 🥰
Jeg vil gerne lave suppen til gæster, kan jeg lave den på forhånd og fryse den ned?
Kh
Jette
Kære Jette,
Det er skønt at høre. Tusind tak.
Jeg har ikke selv prøvet af fryse suppen, mens efter min erfaring burde det sagtens kunne lade sig gøre. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy