SKAARUPS SKØNNE SPAREKØKKEN: kokoskål og kartofler med svampe og valnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, Skaarups skønne sparekøkken
.
kål, kartofler og kokos – et lækkert match
I dag har jeg arbejdet videre med det store hvidkålshoved på 3,2 kg, jeg skrev om forleden dag.
Her er hvidkålen kommet i en krydret kokossovs sammen med kartofler og svampe. Hvis du selv samler svampene, har du en superbillig ret, der er lavet på kort tid.
.
kål og kartofler = kedeligt?
Du vil måske tænke: “kål og kartofler???” Hvor kedeligt kan det blive? Smag selv! Du vil blive overrasket. Denne superenkle ret smager som mormors bedste søndagsmiddag. Men faktisk er det noget nær verdens billigste sparemad.
Og så må maden også gerne være smuk. Som bekendt spiser vi også med øjnene, og når tænderne “løber i vand”, blot ved synet af maden, er fordøjelsen allerede parat til at gå i gang.
.
spareret lavet på et kvarter
Når jeg laver mine spareretter, prøver jeg at undgå ovnretter – og det er virkelig svært. Men ovnen sluger en masse energi, så der er penge at spare ved at tilberede hele middagen i én gryde eller pande. Og en wok er helt genial.
.
valnødde-amok
At spise valnødder er rent guld til immunforsvaret og de små grå.
Før i tiden troede man, at valnødder var gode for hjernen, fordi nødden ligner en lille hjerne.
Og den er god nok: nødderne har et højt indhold af antioxidanter, og de flerumættede fedtsyrer 3 og 9 er kendt for at forebygge degenerative forandringer i hjernen.
Men valnødderne er også en gave til resten af kroppen. De regulerer bl.a. kolesterol og forebygger hjerte-karsygdomme, og så har de et godt indhold af E-vitaminer og mineraler som kalk og magnesium, der styrker knoglerne, samt fosfor, kalium, selen m.fl.
Derfor drysser jeg de nye valnødder på alle mulige retter i øjeblikket. Men skal du ud og købe dem, kan de sagtens udelades.
Hvis du vil have flere proteiner i retten, kan du tilsætte en brik/dåse bønner, linser eller kikærter.
.
Kantareller er ikke specielt billige, hvis de skal købes. Så samler du ikke selv svampe, kan kantarellerne sagtens byttes ud med andre svampe.
Og så har jeg omsider fået købt det krydderi, alle snakker om: piment d’Espelette. Krydderiet er baseret på chili og stammer fra den lille baskiske by Espelette.
Piment d’ Espelette er nemmere at styre end frisk chili, men du behøver ikke at styrte ud og købe dette krydderi, hvis du ikke har det. Du kan bruge frisk eller tørret chili i stedet.
.
kokoskål og kartofler med svampe og valnødder
(4 personer)
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
200 g kantareller eller andre svampe: karljohan, champignon, østershatte etc.
limesaft
salt, friskkværnet peber
400 g kartofler
3/4 kg hvidkål (kan erstattes af spidskål)
4 dl kokosmælk
evt. kogte linser, kikærter eller bønner
evt. lidt maizenamel
1/2-1 tsk piment d’Espelette eller chili efter smag
rå mængder af timian
Skær løgene i både og hak hvidløgene.
Svits dem hurtigt gyldne i olien. Tilsæt svampene. Hvis de er store, skæres de i mindre stykker.
Kom svampene på panden sammen med en spsk limesaft og et drys salt og peber. Svits et par minutter og sluk for varmen. Sæt panden til side.
Skær kartoflerne i meget tynde skiver på et mandolinjern.
Skær kålen i terninger.
Kom kartoflerne i kokosmælken og bring den i kog. Lad kartoflerne simre 5 minutter.
Tilsæt kålen (og evt. ekstra protein) og lad retten simre endnu 5 minutter. Sluk for varmen i god tid, hvis du bruger et elkomfur med almindelige plader.
Hvis kokosmælken er tynd, så jævn den med lidt maizenamel rørt ud i vand.
Tilsæt piment d’Espelette efter smag samt lidt limesaft. Smag til, også med salt og peber.
Bland løg og svampe i stuvningen og servér retten med masser af frisk timian.
.
.
Uha, dét lyder lækkert…..og en kombination jeg aldrig selv ville have tænkt var god…..og ja, bestemt ikke kedelig 😉🥰
Hvor fandt du krydderiet Pimesnt d’Espelette…….jeg ønsker mig nemlig noget, der er nemmere at styre i “styrke” end vores egne drivhus chillier 👀
Og, tusind tak for alle dine skønneste opskrifter, gode spareråd og idéer 🥰
Kære Mette,
Det er dejligt at høre. Jeg håber, du bliver glad for retten.
Jeg har købt piment d’Espelette i Torvehallerne i København. Jeg linker til butikken i indlægget. Men måske bor du et helt andet sted? Jeg tror, du også kan finde krydderiet i de fleste store supermarkder. Led evt. efter en butik nær dig på nettet.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Uhhh det ser lækkert ud.
Det tror jeg barnebarnet og jeg skal have i aften. Tror du puy linser vil kunne gå i retten? Jeg har nogle kogte liggende i fryseren og vil gerne have protein i også..
Hi Kimie,
Mange tak. Det glæder mig.
Du kan sagtens bruge linser, bønner eller kikærter. Du kan simpelt hen blande proteinerne direkte i retten.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, jeg elsker at læse dine breve med opskrifter i, lærer tit noget nyt, kigger og kigger på billederne.
Så hvis jeg vil lave noget – fx nu kål og kartofler! – så bruger jeg den printer-venlige mulighed [“print friendly”], korter ned til en tekst, som jeg kan lege lidt med. Gemmer den på den måde blandt mine opskrifter. Printer måske teksten ud og fedter med den i køkkenet!
Denne gang: Hvordan skal jeg helst gøre med kantarellerne, svitse dem sammen med løg og hvidløg? eller svitse dem for sig og blande hele molevitten senere? Svitse… foregår det helst ved meget høj og pludselig varme eller bare stille og roligt? (Jeg er ikke nogen kok, men arbejder på sagen!)
Dejlige efterårsdage til dig og tak for din indsats.
Kære Helle,
Det glæder mig, at du har lyst til at prøve opskriften. Og en god idé at printe ud.
Du skal tilsætte svampene, som jeg angiver i opskriften. Med svitsning mener jeg en temmelig hurtig stegning ved forholdsvis høj varme. Ved lavere varme ville jeg nok kalde det at simre. Men egentlig kan du gøre begge dele her.
Rigtig godt efterår til dig – og tak for din søde hilsen.
Kh Kirsten
Det dér 💚.
Det smager simpelthen SÅ godt!
Tusind tak for den opskrift.
Jeg er ikke vegetar, men lever mere og mere af grønne retter, og må sige, det er en udfordring,
at få den rigtig gode smag ind i retterne.
MEN, det her er bare godt!
Tak skal du ha’.
Kærlig hilsen Ingeborg
Kære Ingeborg,
Tusind tak. Hvor ER det dejligt at høre!
Jeg arbejder rigtig meget med at få så mange smagsnuancer som muligt med i mine retter, så jeg håber, du får mange flere gode oplevelser.
Rigtig god fornøjelse med det grønne køkken.
Kh Kirsten
Tak, du laver så meget dejligt! Det serlækkert ud! Hvad med valnødderne kommer de bare oven på eller ristes de først?
Kære Kristine,
Tusind tak. Det glæder mig rigtig meget.
Du kan gøre med valnødderne nøjagtig som du har lyst til: du kan bruge dem naturel, eller du kan riste dem på en tør pande. Jeg foreslår, at du drysser dem på ved serveringen.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Jeg kan ikke tåle løg, porrer og hvidløg. Dog kan jeg tåle de grønne toppe.
Har du forslag til evt andet krydderi end løg og hvidløg?
Kære Karin,
Åhhh, det er synd for dig. Det er de to-tre ting, jeg selv kommer i næsten al mad.
Desværre kan jeg ikke komme i tanker om noget, der direkte kan erstatte løgplanterne. Men du kan jo altid krydre med ingefær og chili, friske eller tørrede krydderurter etc. Det er bestemt muligt at spise lækker mad uden de tre “løg”.
Kh Kirsten
Dejlig ret. Tak for den og for dine mange andre fantastiske opskrifter. Tænker du, at retten her kan genopvarmes dagen efter? Jeg har ikke puttet timian på andet end det, jeg spiste.
Mange hilsner fra Therese
Kære Therese,
Selv tak. De er dejligt, at du kan bruge mine ideer. Det glæder mig rigtig meget.
Du kan sagtens opvarme retten dagen efter – også selv om der er timian i den. Før i tiden var man bange for jord i grønne blade/krydderurter, men mon ikke alt nu er rent og skyllet?
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy