Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

14

oktober 2022

14

KOMMENTARER

SKAARUPS SKØNNE SPAREKØKKEN: kokoskål og kartofler med svampe og valnødder

Skrevet af , Posted in hovedretter, Skaarups skønne sparekøkken

.

kål, kartofler og kokos – et lækkert match

I dag har jeg arbejdet videre med det store hvidkålshoved på 3,2 kg, jeg skrev om forleden dag.

Her er hvidkålen kommet i en krydret kokossovs sammen med kartofler og svampe. Hvis du selv samler svampene, har du en superbillig ret, der er lavet på kort tid.

.

kål og kartofler = kedeligt?

Du vil måske tænke: “kål og kartofler???” Hvor kedeligt kan det blive? Smag selv! Du vil blive overrasket. Denne superenkle ret smager som mormors bedste søndagsmiddag. Men faktisk er det noget nær verdens billigste sparemad.

Og så må maden også gerne være smuk. Som bekendt spiser vi også med øjnene, og når tænderne “løber i vand”, blot ved synet af maden, er fordøjelsen allerede parat til at gå i gang.

.

spareret lavet på et kvarter

Når jeg laver mine spareretter, prøver jeg at undgå ovnretter – og det er virkelig svært. Men ovnen sluger en masse energi, så der er penge at spare ved at tilberede hele middagen i én gryde eller pande. Og en wok er helt genial.

.

valnødde-amok

At spise valnødder er rent guld til immunforsvaret og de små grå.

Før i tiden troede man, at valnødder var gode for hjernen, fordi nødden ligner en lille hjerne.

Og den er god nok: nødderne har et højt indhold af antioxidanter, og de flerumættede fedtsyrer 3 og 9 er kendt for at forebygge degenerative forandringer i hjernen.

Men valnødderne er også en gave til resten af kroppen. De regulerer bl.a. kolesterol og forebygger hjerte-karsygdomme, og så har de et godt indhold af E-vitaminer og mineraler som kalk og magnesium, der styrker knoglerne, samt fosfor, kalium, selen m.fl.

Derfor drysser jeg de nye valnødder på alle mulige retter i øjeblikket. Men skal du ud og købe dem, kan de sagtens udelades.

Hvis du vil have flere proteiner i retten, kan du tilsætte en brik/dåse bønner, linser eller kikærter.

.

Kantareller er ikke specielt billige, hvis de skal købes. Så samler du ikke selv svampe, kan kantarellerne sagtens byttes ud med andre svampe.

Og så har jeg omsider fået købt det krydderi, alle snakker om: piment d’Espelette. Krydderiet er baseret på chili og stammer fra den lille baskiske by Espelette.

Piment d’ Espelette er nemmere at styre end frisk chili, men du behøver ikke at styrte ud og købe dette krydderi, hvis du ikke har det. Du kan bruge frisk eller tørret chili i stedet.

.

kokoskål og kartofler med svampe og valnødder

(4 personer)

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

200 g kantareller eller andre svampe: karljohan, champignon, østershatte etc.

limesaft

salt, friskkværnet peber

400 g kartofler

3/4 kg hvidkål (kan erstattes af spidskål)

4 dl kokosmælk

evt. kogte linser, kikærter eller bønner

evt. lidt maizenamel

1/2-1 tsk piment d’Espelette eller chili efter smag

rå mængder af timian

Skær løgene i både og hak hvidløgene.

Svits dem hurtigt gyldne i olien. Tilsæt svampene. Hvis de er store, skæres de i mindre stykker.

Kom svampene på panden sammen med en spsk limesaft og et drys salt og peber. Svits et par minutter og sluk for varmen. Sæt panden til side.

Skær kartoflerne i meget tynde skiver på et mandolinjern.

Skær kålen i terninger.

Kom kartoflerne i kokosmælken og bring den i kog. Lad kartoflerne simre 5 minutter.

Tilsæt kålen (og evt. ekstra protein) og lad retten simre endnu 5 minutter. Sluk for varmen i god tid, hvis du bruger et elkomfur med almindelige plader.

Hvis kokosmælken er tynd, så jævn den med lidt maizenamel rørt ud i vand.

Tilsæt piment d’Espelette efter smag samt lidt limesaft. Smag til, også med salt og peber.

Bland løg og svampe i stuvningen og servér retten med masser af frisk timian.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

14 Kommentarer

  1. Mette Duedahl Skou
  2. helle
  3. Ingeborg Raahede
  4. Kristine Flagstad
  5. Therese

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.