SKAARUPS SKØNNE SPAREKØKKEN – kludesuppe med quinoa (hovedret)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, Skaarups skønne sparekøkken, supper
.
en klassiker opgraderet til smagfuld sparemad
Ugens suppe er beviset på, at billig, hurtig og lækker mad også tilfredsstiller smagsløgene og mætter på en dejlig måde. Og så giver den masser af varme i kroppen. Det er en ekstra gevinst, hvis vi ikke har råd til at lukke op for varmen.
Da jeg var barn, blev en hvidkålssuppe kaldt for kludesuppe på grund af de store blade af hvidkål, der var grundlaget i suppen. Det var også dengang sparemad, for kål har altid været noget af det billigste (og sundeste), man kan købe.
.
nu handler det om at bruge hovedet
Man kan ikke se det, men dette skønne økologiske hoved vejer 3,5 kg, og det købte jeg for 12 kr. Og der er ufattelig meget mad i det hoved. Det er dels brugt til denne suppe, dels har jeg spist af det hver dag i en uge (sammen med andre ting), og jeg har stadig næsten halvdelen tilbage.
I sparetider er det klogt at tage udgangspunkt i en enkelt grøntsag, her hvidkål, der så danner grundlaget i ugens madplan. Det sparer penge og mindsker madspild. I dette tilfælde med et stort hvidkålshoved kan man starte ugen med denne suppe, der er beregnet som hovedret.
Tirsdag kan man lave hvidkålsdolmere.
Onsdag kan man lave hvidkålslasagne (brug hvidkål i stedet for spidskål)
Torsdag kan man lave en indisk kålret med hvidkål (byt blomkål ud med hvidkål).
Fredag kan man lave hvidkål i kokossovs med svampe (opskriften kommer på bloggen på fredag).
Har du stadig hvidkål til overs, når ugen er gået, så snit den fint til en salat sammen med de rodfrugter, du har i grøntsagsskuffen. Lav en dressing af olie/eddike smagt til med sennep og presset hvidløg.
.
super billigt – super sundt
Hvidkålsretterne er lige så billige som de er sunde.
Du vil med planlægning kunne spise for 20-25 kr. pr. person pr. dag i denne uge.
Hvis du ikke orker at spise hvidkål hver dag i en uge, så køb en stor portion af en anden grøntsag, der kan holde sig længe, fx rødbeder eller græskar. Lav en tilsvarende plan med rødbederne eller græskarret og veksl mellem kål og rødbeder eller græskar ugen igennem.
For optimal velsmag er det vigtigt at have et lille udvalg af krydderier. Men er budgettet meget stramt, er det en af de ting, man kan give afkald på, eller købe en enkelt pose eller glas ad gangen, når man har råd, og på den måde bygge et lille udvalg op.
Men man kommer også langt med salt, peber, citronsaft og tamari. Og så er misopasta rigtig god til at give maden umamismag (og så styrker miso tarmbakterierne). Miso er en god investering, og et glas rækker rigtig langt. Læs mere om miso her.
Også en potte med krydderurter til 20 kr. kan overskride budgettet. Så må man afstå fra de friske urter og om muligt bruge det ønskede krydderi i tørret form.
.
nyd de friske valnødder
Jeg er gået lidt valnødde-amok. Lige nu drysser jeg de friske nødder på det meste af min mad. Det er selvfølgelig en ekstra luksus, hvis man ikke selv har et valnøddetræ i haven.
Er budgettet stramt, så udelad roligt valnødderne eller erstat dem med et billigere produkt som græskarkerner. Men husk at valnødder er superfood, ikke mindst for hjernen.
.
quinoa som protein
Jeg har valgt quinoa som proteinkilde. Hvis du synes, det er for dyrt, så byt quinoaen ud med en brik bønner, kikærter eller linser.
Hvis du ønsker retten lidt mere mættende, kan du også tilføje fuldkornspasta i små stykker.
.
kludesuppe med quinoa (hovedret)
(4 personer)
4 tørrede shiitakesvampe eller andre svampe (kan udelades)
100 g quinoa (kan erstattes af bønner, kikærter eller linser i brik eller dåse)
100 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk olie
2 stilke bladselleri
300 g kartofler
ca. 1,5 l grøntsagsbouillon
300 g gulerødder
1 kg hvidkål (kan erstattes af spidskål eller savoykål)
1-2 spsk tørret timian
150 g broccoli
revet ingefær efter smag
1 limefrugt eller citron
salt, friskkværnet peber, tamari
frisk timian eller persille
50 g valnødder (kan udelades)
ristet rugbrød
Hæld kogende vand på svampe og quinoa. Lad dem udbløde hver for sig en halv times tid.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter.
Skær bladsellerien og kartoflerne i små terninger.
Afdryp quinoa og svampe. Skær svampene i små stykker (kassér stilkene).
Kom begge dele i gryden sammen med selleri og kartofler.
Hæld bouillonen ved og lad suppen simre 10 minutter.
Skær gulerødderne i ”pinde” eller skiver. Skær hvidkålen i små stykker.
Kom begge dele i suppen sammen med tørret timian.
Lad suppen simre endnu 5 minutter.
Del broccolien i små buketter. Skær stokken i terninger. Kom broccolien i suppen og sluk for varmen, hvis du bruger el-kogeplade. Lad gryden stå på kogepladen nogle minutter. Ellers kog suppen et par minutter længere. Eller sæt den evt. i en høkasse.
Smag suppen godt til med revet ingefær, limesaft, salt, peber og tamari.
Servér suppen med frisk timian og/eller persille. Drys med hakkede valnødder og giv ristet rugbrød til.
.
.
Elsker suppe og denne skal afgjort prøves😊
Køre Dorte,
Skønt at høre. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten Skaarup!
Det er for sjældent, man får gjort alvor af sine tanker.
Man udsætter lige.
Men nu skal du have kæmpestor tak for de gennemarbejdede opskrifter til dine delikate retter, nu ovenikøbet med spareråd.
Det er en glæde for øjnene at der følger smukke billeder med.
Så mave, hjerte og hjerne spinder af velvære.
Venlig hilsen
Lis Christiansen
Kære Lis,
Stor og hjertelig TAK for dine smukke ord. De varmer og motiverer!
Det er dejligt at høre, at du synes om både mad og fotos, men faktisk gør jeg kun det, jeg ikke kan lade være med. Men det ER skønt med et skulderklap, så du skal vide, at det er jeg rigtig, rigtig glad for.
Kh Kirsten
Dine opskrifter har altid været fortrinlige, og jeg har flittigt brugt dine kogebøger inden for de mange forskellige genrer. Ligesom dine opskrifter på nettet her byder på smagfulde, økonomisk overkommelige ( i disse tider) sinde og friske og økonomisk . Hvad kan man ønske sig mere. Man får sund mad, overkommeligt i pris og tilmed hyggelige at arbejde med.
Selv fra evt. rester kan bygges en god middag frem.
Tak for såvel udgivne bøger som fra disse gode opskrifter, som jeg hygger mig med at tilberede, og som gæster lovpriser.
Mange venlige hilsener Lene Bodekær Herler
Kære Lene,
Hjertelig tak for din formidable ros. Hvor er jeg glad for at høre, at du har glæde af mine “opfindelser”. Og det er ekstra dejligt, at også dine gæster er glade. Hvad kan JEG så forlange mere?
Det er en stor fornøjelse at arbejde med den grønne mad, og jeg bliver ekstra motiveret, når jeg får så dejlig en hilsen, som den fra dig. Tusind, tusind tak.
Kh Kirsten
Hurra for dig, Kirsten!
Jeg er selv opvokset med en del hvidkålssuppe. Min Mor har altid været god til at spare, samtidig med at hun laver rigtig god mad, så hvidkål er vores sunde ven og der er, som du skriver, masser af mad i et hvidkål. Dejligt at se endnu en god opskrift på en hvidkålssuppe.
Tak for det! Og tak for dig!
Kære Bettina,
Jeg takker hjerteligt og er meget beæret over hurra’et! Tusind, tusind TAK!
Dejligt at vi er sammen om glæden ved hvidkål. Det er skønt, når noget så enkelt er SÅ godt. Og så kan hvidkål jo også varieres på utallige måder.
Jeg håber, du bliver glad for suppen.
Kh Kirsten
Hvidkålssuppe har jeg også kun gode tanker om , fik det ofte som barn, og det smager skønt! Tak for din opgraderede opskrift,- den skal prøves!
Kære Grethe,
Selv tak. Dejligt at du også mindes hvidkålssuppen med glæde. Jeg håber, du vil synes om denne her.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy