SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: alliancefad med søde kartofler og grønkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, Skaarups skønne sparekøkken
.
lag-på-lag med røde kartofler og grøn kål
Her er endnu en ret med søde kartofler. Den er lige så nem, som den er økonomisk overkommelig.
Jeg kalder retten for alliancefad, men man kunne også kalde den grøntsagslasagne. I al fald er det en lag-på-lag ret, der tilsammen danner en alliance af sundhed og velsmag. Du kan læse om alle de gode egenskaber i søde kartofler her.
Retten skal bages i ovnen, men prøv at finde et tidspunkt, hvor strømmen er billig – hvis du altså har varierende pris. Du kan evt. sætte formen i en høkasse efter 20 minutters bagning.
alliancefad med søde kartofler og grønkål
1 spsk spidskommenfrø
200 g løg
4 fed hvidløg
chili efter smag
2 tsk kanel
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g champignon eller andre svampe
2 tsk tørret timian
200 g ribbet grønkål (kan erstattes af spinat eller bladbeder)
2 spsk citronsaft
600 g søde kartofler (kan erstattes af alm. hvide)
2 1/2 dl havrecremefraiche eller planteyoghurt
1 dl havrefløde
olivenolie
4 spsk sesamfrø (kan udelades)
4 spsk græskarkerner (kan udelades)
evt. koriander
.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande, til de dufter.
Hak løg, hvidløg og chili.
Kom olien på panden og tilsæt løg, chili og kanel. Svits et par minutter.
Skær svampene i skiver og tilsæt dem sammen med timian og et drys salt. Svits løg og svampe endnu 3-4 minutter.
Riv grønkålen i små stykker og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits nogle minutter til kålen falder sammen.
Smag til med salt, peber (evt. chili) og citronsaft.
Høvl de søde kartofler i meget tynde skiver på langs. Brug gerne et mandolinjern.
Rør cremefraiche eller yoghurt med havrefløden og smag til med salt og peber.
.
Smør et lavt ovnfast fad med olie og læg først et lag søde kartofler. Læg et lag løg/svampe/grønkålsblanding over og fordel lidt cremefraiche/fløde ovenpå.
Fortsæt på denne måde, til alle ingredienserne er brugt op.
Pensl det øverste lag med olivenolie og sæt fadet i en 200 grader varm ovn 15 minutter.
Tag fadet ud af ovnen og pensl overfladen med olie igen. Drys med sesamfrø og græskarkerner og bag retten færdig, endnu ca. 15 minutter.
Du kan også sætte fadet under grillen et par minutter efter de første 15 minutter, og derefter sætte det i en høkasse eller pakke det ind i en tyk plaid.
Jeg har drysset med lidt frisk koriander, men det kan du sagtens udelade.
.
Servér gerne en salat med quinoa, bønner eller linser til. Det kan fx være denne salat med både quinoa og bønner:
..
quinoa- og bønnetilbehør
quinoa med edamamebønner og masser af urter
100 g rød eller sort quinoa
200 g edamamebønner (halvdelen evt. ærter)
2 dl krydderurter (basilkum, purløg, mynte, persille, timian, oregano etc.)
4 spsk olivenolie
2-3 spsk citronsaft eller kryddereddike
2 fed hvidløg
.
Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand med et drys salt ca. 20 minutter. Hold øje med at vandet ikke koger væk.
Tø bønnerne op.
Afkøl quinoaen og bland den med bønnerne og krydderurterne.
Rør olien sammen med citronsaft og presset hvidløg. Smag til med salt peber og evt. et nip sukker.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
Hej Kirsten. Jeg elsker dine opskrifter, fordi de er nemme og let tilgængelige . Tak ! Det er dejlligt, at jeg ikke først skal ud og købe alle mulige ingredienser. Tak ! Hold stilen.
Tak og mvh
Inger Marie Pedersen
Kære Inger Marie,
Hjertelig tak for din søde hilsen. Det glæder mig rigtig meget, at du synes om mine opskrifter – og jeg lover at holde snuden i sporet!
Kh Kirsten
Spændende
Mange tak, Viveca.
Kh Kirsten