grillede auberginer, fennikel og peberfrugt med perlebyg
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
sommerens sidste grill
Det er sikkert ved at være slut med udendørs grillning, som jo i øvrigt har haft trange kår i denne varme sommer, men så går det heldigvis fint med en grillpande – eller grillen i ovnen.
Her er en høst, som kunne være hentet lige fra drivhuset: auberginer, peberfrugter og fennikel. Det er grøntsager, som er klar til at blive nydt lige nu, og det er en dejlig trio til en grill-ret. Og så er der proteinrigt tilbehør i form af perlebyg.
Hvis du har squash, kan de naturligvis grilles med. De vil gøre sig godt sammen med de andre grøntsager.
.
det er høsttid
Her er lidt af sommerens overflod, som kan anvendes på utallige måder og i utallige kombinationer. Jeg håber, du benytter dig af søgefunktionen th., hvor du kan finde masser af opskrifter, hvis du søger på de enkelte grøntsagsnavne. Faktisk ligger der langt over 1000 opskrifter på bloggen.
.
kernesunde korn
Fuldkorn er nemt, billigt og sundt tilbehør. Her er det perlebyg, men du kan også vælge perlespelt, hele hvedekerner, rugkerner etc. Rugkerner giver rent faktisk en vidunderlig form for mæthed. Prøv fx en kartoffelsalat med kogte rugkerner og mærk, hvor længe det mætter.
De hele kerner har meget godt at tygge på. De indeholder proteiner og mange B-vitaminer samt mineraler som kalk, magnesium, jern m.fl. – og masser af fibre! Og så virker hele korn stabiliserende på blodsukkeret.
.
med en let smag af lakrids
Fennikel har en skøn, mild lakridssmag. Jeg synes, det er en lidt overset grøntsag, der mest bruges i salater – eller koges og gratineres med en opbagt sovs i ovnen på den italienske måde (hvilket også smager skønt!). Men fennikel giver her en fin smags-afveksling til de mere neutrale auberginer. Fennikelknoldene må gerne bevare noget af deres sprødhed, når du griller dem.
.
svampe som ekstra tilbehør
Hvis du vil gøre retten lidt mere fyldig, så grill nogle svampe også. Du kan evt. sætte dem på et grillspyd. Pensl svampene med olivenolie og grill dem gyldne på begge sider.
.
vælg en lækker sovs
En lækker sovs sætter prikken over i’et i denne grillret. Det må gerne være en sovs med masser af smag, og jeg kan næsten ikke bestemme mig for, om det skal være den argentinske chimichurri som på billedet ovenfor – eller om det skal være den marokkanske mandelsovs chermoula eller den indonesiske jordnøddesovs, satay eller …
.
grillede auberginer, fennikel og peberfrugt med perlebyg
(4 personer)
3/4 kg auberginer
1/2 kg fennikel
2 røde peberfrugter
200 g rødløg
jomfruolivenolie
salt, friskkværnet peber
evt. 250 g svampe
200 g perlebyg
100 g bælgede ærter eller sukkerærter
evt. jordnøddesovs, chermoula (mandelsovs) eller chimichurri
.
Hvis du vil have sovs eller dip til det grillede, så lav den først.
Skær auberginerne i ca. 1/2 cm tykke skiver på langs. Del fennikelknoldene i kvarte. Skær peberfrugterne og løgene i både.
Grill frugter og grøntsager på en grill eller en grillpande. Du kan også bare pensle dem med olie, lægge dem på en bageplade og bage eller grille dem gyldne i en almindelig ovn. Vend grøntsagerne så de bliver grillet/bagt på alle sider. Drys med lidt salt og peber.
Sæt evt. svampe på grillspyd og grill/bag dem samtidig med de øvrige ingredienser.
Kog imens perlebyggen i rigeligt vand uden salt 15-20 minutter. Afdryp kornene og drik vandet. Det er MEGET sundt! Vend et drys salt og bælgede ærter eller snittede sukkerærter i de kogte korn.
.
Det lyder rigtigt lækkert. Jeg er ikke vegetar, men elsker at lave dine retter, så det bliver til en del kødfri dage i vores hjem🤗
Kære Anni,
Jeg er ekstra glad for at høre, at du kan lide den grønne mad, selv om du ikke er vegetar. Vejen mod mindre kød (hvilket jo er mere ønskeligt nu end nogensinde) går efter min menig via lækre grøntsagsretter. Derfor er det SÅ dejligt at høre, at I også nyder den kødfri mad.
Kh Kirsten
Åhh; endnu en lækker opskrift, og dejlig sund.
Glæder mig til at lave den.
Må jeg spørge om du kan kan lave en opskrift på en lækker børneret næste gang? Gerne en, som tager max. 15 minutter at lave?
Det glæder mig, at du synes, det grillede ser godt ud.
Jeg vil jo altid gerne glæde dig, Torben, men lige at smække en børnenet på bordet, kan jeg ikke klare. Jeg har desværre ikke så meget forstand på, hvad børn kan lide, men jeg mener, at de er vilde med bolognesesovs (den klassiske tomatsovs med kød) med pasta. Du kan se en vegansk opskrift på klassikeren her: https://wp.me/p5bjYH-4t9. Men jeg vil gerne tænke over sagen og komme tilbage med et bud senere, men opskrifterne på bloggen udarbejdes nogen tid før de bliver offentliggjort, så her og nu kan jeg ikke klare det.
Men 15 minutter … øhhhh, det bliver svært. Det eneste jeg kan finde på at lave på 15 minutter, er en wokret, men den kan sikkert også laves børneegnet med børnenes yndlingsgrøntsager og sød chilisovs.
Kh Kirsten