“silde”salat til frokostbordet – julerød og lækker
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, julemad
.
hokus-pokus: endnu en nytolkning af julesilden
Efter succes’en med karry”sildene, fik jeg blod (eller måske rettere rødbedesaft) på tanden, og har igen forvandlet en aubergine til en “sild”, der gør sig rigtig godt i denne røde julede salat.
Måske har du allerede planlagt julefrokosten, og jeg er lidt sent på den med denne nyskabelse, men prøv om du ikke kan få plads til den også. Jeg synes selv, den er lige så god som karry”silden”, men meget forskellig. Så nu kan du med god samvittighed optræde med to slags “sild” på frokostbordet.
.
auberginen der drømte om at være en “sild”
Auberginer dyrkes i mange former og farver. Du kan bruge en hvilken som helst slags aubergine til denne salat. Vigtigt er kun, at auberginen er frisk og fast.
Jo mere jeg tænker over det, desto mere går det op for mig, at auberginer er en af de mest anvendelige frugter, der findes: de kan grilles og steges, tynde skiver kan rulles sammen om fyld, udhulede kan de tilberedes med mange slags fyld, de kan bruges til burgere, de kan laves til lækkert dip – og nu er de så også blevet forfremmet til “sild”. Højere når en aubergine vist ikke!
servér “silde”salaten i glas eller på fad
.
på fad med rødbede i midten
Hvis du serverer salaten på et fad så tag evt. nogle af rødbede- og æbleterningerne fra, inden de kommes i dressingen. Servér salaten med terningerne i midten og drys med kapers, marinerede løg og timian.
..
rød og julet “silde”salat til frokostbordet
200 g rødbeder
200 g aubergine
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
3 spsk riseddike eller anden eddike
1 spsk hele nelliker eller frø af 2-3 stjerneanis
1 stang kanel eller 1 tsk stødt kanel
1 lille æble
2 spsk hakkede, syltede agurker, fx cornichoner
1 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
1/2 dl havre-, mandel- eller anden fløde
1-2 spsk sennep
1 limefrugt
salt, peber, rørsukker
1 lille gult eller rødt løg
2 spsk kapers
frisk timian
Kog rødbederne møre, afkøl og pil dem.
Skær auberginen i 1/2 cm tykke skiver og skær skiverne i strimler.
Bring hyldeblomstsaft og eddike i kog sammen med hele nelliker eller stjerneanis og kanel.
Læg auberginestrimlerne i lagen og lad dem simre 4 minutter. Sluk for varmen og lad auberginerne afkøle i lagen.
Skær æble og rødbeder i små terninger og bland dem med auberginerne og hakkede agurker.
Rør yoghurten med fløden og smag til med sennep og ca. 1 spsk limesaft, salt, peber og evt. et nip sukker.
Vend aubergineblandingen i dressingen og smag evt. til igen.
Skær løget i tynde ringe og vend dem i 2-3 spsk limesaft og et drys salt. Lad dem marinere en times tid.
Servér sildesalaten drysset med løg, kapers og frisk timian.
tip
Denne opskrift svarer nogenlunde til en almindelig kendt sildesalat, blot uden sild. Til denne type salat kan der også tilsættes små terninger af kogt kartoffel og/eller små stykker kogt pasta som skruer, knækket spaghetti etc.
glædelig jul
Jeg vil gerne ønske alle bloggens læsere en rigtig glædelig jul.
Hvis I har valgt en eller flere af mine retter til julens middage eller frokoster, er jeg stolt. Jeg håber, det vil smage, og at I alle må få nogle dejlige juledage med dem, I holder af. Og masser af gode smagsoplevelser!
Kære Kirsten . Denne sildesalat kommer også med til vores julefrokost. Glæder mig til at smage den også. 🙂
Tak for alle de gode inspirerende opskrifter du har giver mig gennem årene søde.
Tak for dig <3
Juleknus fra Wanda
Du får straks et stort juleknus retur. Det glæder mig, hvis “sildene” vil forgylde jeres julefrokost. Rigtig glædelig jul og god frokost – ønsker
Kirsten
Kære Kirsten, opskriften på karrysildene var virkelig en succes, jeg har haft stor fornøjelse af at læse alle kommentarerne👍, så når du syntes du har fået en fot julegave i form af alle de mange 🌹, Så er det i høj grad os der følger din blok, som takker for de lækre julegaver du kreerer til os 😘
Sildesalaten kan jeg ikke nå at teste, men den glider også på bordet, så smuk som den ser ud, kan jeg slet ikke lade være, så rigtig, rigtig glædelig jul kære Kirsten og tusind tak, kærlig hilsen Jette.
Kære Jette,
Hvor er der dejligt, at to af mine “silde”-retter kommer med på jeres frokostbord. Jeg tror, du bliver glad for den røde også. Faktisk er de to retter ret forskellige.
Hjertelig tak for dine søde ord. Jeg er bare SÅ glad, når bloggens læsere kan lide min mad!
Rigtig glædelig jul og godt, grønt nytår ønsker
Kirsten
Rigtig glædelig jul og tak for al inspirationen til god, lækker og dyrefri mad og ikke mindst de flotte billeder, der følger med.
Jeg har ikke glemt 2. kapitel af min skrivelse, den kommer lige pludselig !
Julehilsen fra
Dorit
Kære Dorit,
Jeg kan bare sige: fornøjelsen er helt på min side. Jeg er jo vild med både mad og fotografering, og så er der ikke noget bedre, end når andre kan bruge “frembringelserne”.
Jeg glæder mig til 2. kapitel, men du skal ikke stresse. Nu gælder det julefreden!
Rigtig glædelig jul og godt pg grønt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for alle de dejlige opskrifter har virkelig haft stor glæde af dem i år bruger dem meget i min vegetar klub, hvor vi er 4 medlemmer der skiftevis holder det, vi laver maden sammen og hygger os med det.
Du ønskes en rigtig glædelig jul samt et godt nytår.
Kærlig hilsen
Jennylis
Kære Jennylis,
Hvor lyder det godt med den vegetarklub. Det er vel nok en god idé. Jeg håber mange vil efterligne den. Det er en rigtig god måde at smage nye retter på og få ny inspiration. Jeg er vældig stolt over, at du har kunnet bruge mine opskrifter i den forbindelse.
Hils holdet og ønske god jul og et dejligt, GRØNT nyt år. Jeg glæder mig til at levere nye smagsoplevelser i 2017!
Kærlige julehilsener fra
Kirsten
Så er vi nogle der har smagt karrysilden – wowwwww jeg er vild med den også selv om jeg kom for meget karry i den. Kunne ikke se nogen steder om den var stærk eller hva…. ha ha Den var så stærk De andre var ikke så begejstret for den altså Frede og svigermor. De kunne bedre lide sildesalaten og den var et wow for dem. Den var jeg så ikke så begejstret for. 🙂 I dag skal ungerne så smage de 2 slags sild, det er jeg lidt spændt på, hvad de mener. Vegetarkost er jo yt for dem hi hi
Tak kære Kirsten.
Knus fra Wanda
Det er dejligt, du kunne lide karry”silden”, Wanda, og nu ved du så til næste gang, hvor meget karry du skal bruge. Jeg er spændt på, hvad børnene syntes.
Kærligst Kirsten
Tror du de gad at smage !!!!! Var så ked af det. Det gjaldt om at være sig selv nærmest i år øv Der var kun en der ville smage sildesalaten, som så blev kaldt Russisk salat og var glad for den. 🙂
Tror virkelig ungerne tror, at vegetarkost er farligt og især når andre ser på det.
Tog min mad med hjem. Kender heldigvis os selv, der nyder maden og ikke er bange for at prøve noget nyt. hi hi
Du kan tror jeg er mere forsigtig med karry fremover. Syntes ellers ikke jeg har besvær dermed, men det havde jeg så denne gang.
Stort knus fra Wanda
Hvor er det synd, Wanda. Det er mærkeligt at dine sikkert ellers skønne børn ikke har taget ved lære af alt det gode, du fremtryller. Eller i det midste er nysgerrige. Det plejer at være de unge, der er fremme i skoene. De har MEGET at lære af deres mor!
Juleknus fra Kirsten
Gid det var så vel Kirsten Den yngste er 40 år 🙂 Han har lige fortalt mig nogle ret gode undskyldninger. Han var alt for mær af ål og røget laks. Desuden stod de også alttt for langt væk fra ham hi hi hi
Han sagde også til mig, at det ikke er på det tidspunkt, at der skal eksperimenteres med maden.
Han spiste da desserten, så jeg var blevet bedt om at lave, nemlig ris a la mande. Jeg piftede den så op med lidt fint revet appelsinskræl. Nøjjjjj det måtte jeg da aldrig gøre mere. Den ris a la mande skal være som jeg plejer at lave den basta hi hi Frede ar nu heller ikke så begejstret for den, men jeg… ja jeg er vild med den. Kan være det skulle have været citron, men pytttt 😉 Kan du have nogle dejlige dage <3 Knus Wanda
Ja, det er ikke nemt Wanda. Men godt at du holder fanen højt! Modstand eller ej …
Knus fra Kirsten
<3
Kære Kirsten. Har lige stået og ristet tynde skiver jordskokker og hasselnødder til din jordskokkesuppe, som skal med fra Jylland til Svendborg om lidt. Den smager fantastisk! Een mundfuld har så mange smagsnoter 😋.
Tak for dine altid inspirerende og lækre opskrifter.
GLÆDELIG JUL OG ET GODT OG EVENTYRLIGT NYTÅR
Juleknus fra Betty
Kære Betty,
Jeg skal hilse fra jordskokkesuppen og sige, at den er meget beæret over at komme med til Fyn. Jeg håber, den vil vække glæde derovre. Og dejligt at du kan lide suppen. Jeg er selv glad for den.
Det glæder mig, at du i øvrigt har fornøjelse af mine opskrifter. Tak for de smukke ord – og rigtig glædelig jul til dig – og et smukt og grønt nyt år,
kærlige hilsener fra Kirsten
Hej Kirsten. Jeg kendte ikke til din blog indtil tidligere i December 2022. Det var en fejl. Du har vildt mange gode opskrifter, ikke mindst for dine veganske sild. Vi lavede baade karry silden og den med roedbeden, og alle gaester til vores julefrokost syntes de var helt fantastiske.
Kære Morten,
Ja, det var da helt sikkert en stor fejl! Men velkommen om bord. Jeg håber, du vil finde en masse lækre ideer i det nye år. Det er dejligt at høre, at du har haft held med “sildene”, for de kan godt være lidt drilske.
Rigtig godt og grønt nytår – fra
Kirsten
Du er for sej💪
Har fulgt dig – og “ brugt” dug siden mine grønne unge dage fra “Cranks” tiden inden nogen af os havde klimabevidstheden under huden og inde på livet.
Udover at være en dygtig og farverig kokkemutter, giver du med fremsynethed og positive ord, al den rummelighed der gør glad. I tilgift får vi en blog der er nem både at bruge, at søge på og at blive inspireret af. 1000 🙏🏼 tak og glædelig jul❤️
Kære Eva,
Hjertelig tak for den fine kompliment. Jeg laver såmænd bare det, jeg ikke kan lade være med.
Det er hyggeligt at høre, at du har været med i så mange år som da Cranks var det helt hotte.
Jeg er virkelig glad og rørt over dine smukke ord. Hjertelig tak. De er meget motiverende!
Rigtig glædelig jul til dig – og kh fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy