salat med nye kartofler og asparges
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, salater
.
så kom de – de nye kartofler …
Forleden løb jeg ind i de første nye kartofler fra Samsø. De kostede en mindre herregård, men jeg måtte have dem! Jeg synes, nye kartofler er en af Moder Jords mest fantastiske gaver.
Min første lille portion nye kartofler blev nydt med stor andægtighed og næsten naturel, blot med lidt god olivenolie og et drys salt. Det øjeblik er et af årets kulinariske højdepunkter for mig. Det bliver ikke bedre! Det skulle da lige være også at sætte tænderne i årets første hvide asparges.
Derfor fik resten af de små guldklumper lov til at brillere i en salat sammen med nye danske asparges. Jeg foretrækker de hvide, men du kan sagtens bruge de grønne i stedet, evt. halvt hvide/halvt grønne.
Husk at smagen i både nye kartofler og asparges bedst fremhæves, hvis de koges i vand tilsat et drys sukker i stedet for salt. Og så skal aspargesene kun koges nogle få minuter. De nye kartofler skal man også våge over. Sluk for varmen, inden kartoflerne er møre og lad dem stå i vandet indtil de er lige præcis bløde nok, men stadig faste. Det er nemt at overkoge både de nye kartofler og aspargesene. Og sker det, er fornøjelsen forduftet!
… og de første danske asparges
de to lækkerbidder kræver en “buket” blomster
For at fejre forårets kuliariske højdepunkt har jeg smykket salaten med forårets blomster. Men hvis jeg skal være ærlig, er jeg faktisk ikke vild med at spise blomster, men de er smukke at se på.
Hvis du pynter med blomster så vær helt sikker på, at de er spiselige. På den sikre side er blomster af f.eks. purløg, timian, tallerkensmækker, morgenfrue og hjulkrone. Og de “vilde”: løgkarse eller blomster af ramsløg, der står i fuldt flor i øjeblikket.
Smag kapersdressingen til med forsigtighed. Den skal ikke tage magten fra de fine og lette smagsnuancer i kartofler og asparges.
.
salat med asparges og nye kartofler
1/2 kg nye kartofler
400 g asparges
1 hjertesalat
spiselige blomster
purløg
blade af tallerkensmækker
dressing:
1 dl sojafløde eller anden fløde
1-2 spsk citronsaft
1 spsk hakkede kapers
lidt sennep efter smag
Gnid skrællen af kartoflerne og kog dem lige netop møre i vand tilsat 1 tsk rørsukker. Afkøl dem og skær dem i skiver.
Skræl aspargesene og læg dem i kogende vand tilsat 1 tsk rørsukker. Kog dem 2-4 minutter afhængig af tykkelsen. Afdryp og afkøl dem.
Skær salaten i strimler.
Arrangér grøntsagerne på et fad.
Rør en dressing af fløde, citronsaft og kapers. Smag til med salt og peber og evt. lidt sennep. Dressingen skal ikke være så dominerende, at den overdøver smagen af aspargesene og de nye kartofler.
Dryp dressingen på salaten og pynt med blade af tallerkensmækker, klippet purløg og spiselige blomster. Brug kun de blomster du er helt sikker på er spiselige!
Salaten kan spises som en forret eller en frokostret.
Uhmmm hvor lækkert.
Vidste ikke helt hvordan jeg skulle gøre med de hvide asparges. Så i går brækkede jeg nederste del af, skrællede og i en skål med lidt vand og så ind i min nye microovn hm hmmm
Manglede helt sikkert noget, prøvede med salt ovenpå, men nej, dernæst med lidt smør og så gik det.
Næste gang prøver jeg din opskrift med sukker ned i kogende vand.
Kan forstå det er det samme med nye kartofler.
Hvad med grønne asparges ?
Rejser i morgen middag, så ved ikke om jeg får dig svaret. Kan du hygge dig. Knus Wanda 🙂
Kære Wanda,
Du skal bestemt ikke bruge mikroovn til asparges. Jeg er faktisk slet ikke vild med mikroovn! (men den ovn er der jo mange meninger om). Skræl og kog hvide asparges som anført. De grønne skal du kun skrælle allernederst, hvis du synes skrællen er meget hård. Ellers skal du blot skære ca. 1/2 cm af nederst. Grønne asparges er ofte tyndere end de hvide, og er de det, skal de blot i kogende vand et minuts tid.
Og ja, nye kartofler skal også koges med lidt sukker i vandet.
God tur hvor du end skal hen – og
kærlige hilsener fra Kirsten
Tak Kirsten.
Vi skal til Mallorca 😉 Glæder mig .
Nej vi er heller ikke glade for sådan en microovn, men nu prøver vi . Fik en ny mega billig og har hørt så meget. Vores agument omkring stråler jo ikke længere 😉 Bryder mig dog ikke om kogende vand, som jeg ind imellem er blevet serveret, smager afskyeligt.
Det med aspargenes var en prøve, som ikke bliver gentaget.
Husker det med sukker nu.
Hvad med de grønne, som jeg blot plejer at koge, skal de også i sukkervand ?
Knus wanda
Misundelse er en grim ting! Men altsåååå Mallorca… Det er SÅ skønt. Hav en vidunderlig tur.
Og jo, de grønne skal også have et drys sukker.
Knus fra
Kirsten
Du er så velkommen til at tage med os 🙂
Ok det husker jeg med de grønne
Vi ses igen og ca. 1 uge
Ja, nu er I sikkert lettet, så jeg nøjes med at ønske rigtig god tur. Det havde ellers været hyggeligt.
Knus fra Kirsten
Kirsten jeg ville mega gerne have haft dig med.
Sikke madoplevelser vi så kunne have haft.
For første gang, havde Frede bestilt mad til om aftenen og det kun for 300 kr. i alt for 8 dage. Temmelig billigt.
Desværre var der intet eller næsten intet jeg kunne spise.
Heldigvis var tjenerene utrolige flinke og opmærksomme.
De fik hentet kokken og han lavede noget speciel til mig hver gang vi spiste der.
Det kan ski da kaldes service ikke ? Han var faktisk god til at krydre maden også, så ofte var det gode smagsoplevelser.
Spiste også ude et par gange på en indisk uhmmmmm
Har lige kogt nye kartofler i sukker. Underligt at få den søde smag i munden. Frede brød sig ikke om det, men jeg giver dem en chance og bruger dem til min råkost. 🙂
Fortsat god eftermiddag og aften.
Knus fra Wanda
Det er godt at høre, at du er vel hjemme igen, Wanda.
Det lyder, som om du har charmeret kokken og faktisk fået nogle spændende ting. Jeg håber, at du også synes om den smukke ø og har haft en dejlig tur.
Kh Kirsten
Det kan du tro Kirsten, jeg har set så meget af den utrolige smukke ø og har da også været der flere gange. 🙂 Vi har flittigt brugt de offentlige transportmidler og været vidt omkring. Været på museer har der også været tid til 🙂 Alt i alt en fantastisk tur 🙂
Knus Wanda
Hvor er det dejligt at høre, Wanda.
WOW! Hvor er det smukt!!
Tusind tak, Kirsten!
Kære Kirsten, netop hjemvendt efter en uge ved den skønne Algarvekyst, med sol, varme og friske havbade i det kolde Atlanterhav, og rigtig dejlig portugisisk mad. De forstår at lave enkle retter med friskfanget fisk.
Undtaget en enkel gang, spiste vi fisk hver dag, enten grillet eller som gryderet med en masse grønsager, det smagte bare himmelsk.
Nu glæder vi os til de nye danske kartofler og skal selvfølgelig prøve din kartoffelsalat med asparges, den ser bare så frisk og lækker ud, ja og så skal der bages brød😀
Jeg kan se, at du bruger rørsukker når du koger både asparges og kartofler og ikke salt!
Har rørsukkeret en anden og bedre virkning end salt?
Kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Det lyder skønt med Algarvekysten. Jeg har selv haft fornøjelsen af at være der engang. Det er skønt. Portugal er et dejligt land.
Når jeg anbefaler sukker i kogevandet til nye kartofler og asparges er det, fordi sukkeret bedre fremhæver den fine lette smag i begge slags grøntsager. Jeg har ideen fra en kartoffelavler på Samsø. Og han ved, hvad han taler om!
God fornøjelse med salaten – og
Kh Kirsten
Så kom der igen igen et stjerneskud i mit køkken. Asparges m lidt sukker. Sådan bliver det fra nuaf. 💫
Kære Karin,
Stjerneskud! Det lyder skønt. Husk du må ønske. Jeg håber, aspargesene bliver super-gode!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, aj hvor lækkert! Jeg tror det er første gang jeg har spist kartoffelsalat med god samvittighed, den bliver et hit denne sommer 👌🏿
Hvor er jeg glad for tippet om rørsukker i kogevandet, jeg dampede også et Blomkålshoved i lidt vand tilsat rørsukker, herligt, slut med salt i kogevandet til grønsager, 1000 tak til kartoffelavleren og og ikke mindst dig, som formidlede ideen videre.
Kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Sweet to the sweet! ja, nogle grøntsager er mere til det søde end det salte. Faktisk har jeg ikke prøvet med blomkål, men det lyder også som en god idé.
Hvor er jeg glad for at høre, at kartoffelsalaten er blevet et hit hos dig. Det er dejligt med en salat, man altid kan “hive” frem.
Kh Kirsten
Jeg pyntede salaten med purløgsblomster, det blev smukt, kærlig hilsen Jette
Hi igen,
Det lyder som en god idé med purløgsblomster. Dels er de smukke, dels smager purløg dejligt til både kartofler og asparges.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy