rødbeder og brændte løgskaller på quinoabund
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
lidt lækkert til weekenden
Her er en lille lækker ret til weekenden. Det bliver vejr til indehygge, og kan man foretage sig noget bedre end at tilberede og nyde lækker mad?
Her er blot 4-5 forskellige enkle ingredienser, men sammensat på den rigtige måde bliver de til velsmag.
.
lidt men godt
Rødbede- og løgretten hviler på et lag quinoa. Har du ikke quinoa, kan du bruge kogte ris, linser, hele kerner som spelt eller rug – eller fuldkornspasta. Hummus kan også være en mulighed.
Rødbeder og løg er to af vores mest almindelige grøntsager, der i sig selv ikke gør meget væsen af sig selv. Ganske vist laver jeg sjældent en ret, der ikke starter med løg, men her spiller løgene en større rolle.
Rødbederne skæres i tynde strimler. De skal blot ligge i kogende vand et kvarters tid (eller koges 3-4 minutter) – og løgskallerne steges, så de får en let brændt kant. Sammen med hvidløgsyoghurt og spidskommen bliver det til en ret, der smager lidt af Mellemøsten.
.
plantemad er billig mad
Jeg hører af og til folk sige, at de ikke har råd til at spise plantebaseret! Ja, det er faktisk rigtigt. Det fortæller mig, at de selvfølgelig aldrig har prøvet at leve af vegetabilske produkter. Så ville de nemlig vide, at der er rigtig mange penge at spare – foruden alle de andre gavnlige gevinster, der er ved at spise plantebaseret.
Rødbeder og løg vælter ikke madbudgettet, så det er bare om at komme i gang!
.
.
rødbeder og brændte løgskaller på quinoabund
(4 personer)
quinoa:
150 g quinoa, rød eller sort
4 spsk valnøddeolie eller olivenolie
2 spsk citronsaft
25 g hakkede valnøddekerner
salt, friskkværnet peber
grøntsager:
½ kg rødbeder
150 g mellemstore gule løg
2 1/2 dl planteyoghurt
1 fed presset hvidløg
½ spsk stødt spidskommen
evt. purløg
Hæld kogende vand på quinoaen og afdryp den. Kog kornene i dobbelt mængde nyt vand ca. 20 minutter.
Afdryp quinoaen, hvis der er mere væde tilbage. Tilsæt olie, citronsaft og hakkede valnødder. Smag godt til med salt og peber.
Skær rødbederne i meget tynde skiver på langs. Brug en tyndskræller eller et mandolinjern. Hæld kogende vand på skiverne og lad dem stå et kvarters tid (du kan også lade dem simre 3-4 minutter). Afdryp dem.
Skær løgene over på midten og del dem i skaller. Læg løgskallerne i kogende vand og lad dem simre 4-5 minutter. Afdryp dem.
Varm lidt olie op på en pande og læg løgskallerne i olien med skærefladen nedad. Steg dem ved rask varme, så de får en mørk kant, som næsten er brændt.
Smag yoghurten til med hvidløg, spidskommen samt salt og peber.
Tag lidt yoghurt fra og rør lidt quinoa i. Fordel yoghurten i løgskallerne.
Læg quinoaen i et fad, fordel rødbedeskiverne ovenpå og læg til sidst de fyldte løgskaller på retten. Drys evt. med lidt fintklippet purløg.
Servér resten af yoghurten til separat.
.
.
Kære Kirsten!
Wauw, det både lyder og ser ud som en super lækker ret. Og nej, hverken løg eller rødbeder kan vælte budgettet. Quinoa og nødder er nok de dyreste poster i mit plantebaserede budget, ligeledes kan det ikke kaldes billigt at bage sit eget brød, når man insisterer på at både korn og gær skal være godt og økologisk, men det er der jo fint plads til i regnskabet, når der hverken skal bruges penge på ost, mælk eller kød, men derimod kan laves dejlige daglige måltider med basisgrøntsager, linser, kikærter og bønner.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Hvor er det hyggeligt at høre fra dig. Mange tak for din hilsen. Det glæder mig, at du synes om rødbede/løgretten. Jeg håber, at du vil synes, at den også smager!
Du har jo ret i, at både quinoa og valnødder ikke er så billige, så jeg har derfor også foreslået, at man i stedet kan bruge linser, korn eller ris. Og valnødderne kan jo til nød byttes ud med græskarkerner eller solsikkefrø.
Jeg ved ikke, om jeg er helt enig i, at det er dyrt at bage sit eget brød. Jeg lever efterhånden mest muligt glutenfri, så derfor bager jeg mere end før, og jeg synes, jeg får mere rugbrød, når jeg selv bager, end hvis jeg skal købe et brød til omkring 40 kr. Men brød er basismad og BURDE ikke være så dyrt – hjemmebagt eller ej!
Jeg ønsker dig en dejlig søndag.
Kh Kirsten
Denne ret er udskrevet og jeg glæder mig til at smage retten og de mange muligheder der er i den.
Knus til dig kære Kirsten.
Wanda
Kære Wanda,
Dejligt at du er med på “vognen”. Jeg er spændt på, hvad du finder ud af med spændende variationer.
Stort knus til dig fra Kirsten
Kære Kirsten!
Du har da helt ret i, at man ikke bør sammenligne prisen på plastikindpakket supermarkedsbrød med, hvad det koster at bage eget brød af godt økologisk stenkværnet brød, men jeg aner ikke, hvor jeg skulle gå hen for at købe brød, som er sammenligneligt med det, jeg bager. Når det er sagt, så skal det jo også siges, at jeg ikke bager for at få billigt brød, nem netop for at få godt brød uden tilsætningsstoffer og pesticider. Og mht til det glutenfri, så bager jeg også en del glutenfrit, og af korn indholdende gluten undgår jeg hvede og bruger i stedet spelt, kamut, emmer og svedjerug. Vi har for et par år siden investeret i en kornkværn, så vi maler alt mel selv, og vi valser også selv vores havre. Det er helt fantastisk at bage af friskkværnet mel, vi nyder meget både hele processen fra korn til brød og de lækre duftende brød, vi får ud af det. Og så må jeg da heller ikke glemme de bedste havregryn, man kan forestille sig.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Hold da op! Det lyder fantastisk med dit bageri. Jeg har desværre ikke selv en kornkværn, men jeg kan forestille mig, hvor dejligt og lækkert det må være at bage med det helt levende og friske mel.
Gad vide, om du ikke kender Jørn Ussing Larsens (Bageriet Aurion) klassiske bagebog “Fremtidens brød af fortidens korn”? Jeg var som forlægger så priviligeret at udgive den. Det er altid en stor glæde at møde mennesker, der brænder for godt brød. Og det kan jeg høre, at du også gør!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Ja, jeg er nok lidt af en bagenørd, og jeg elsker fornemmelsen af dejen af det helt friskkværnede mel, som er så helt anderledes end, når man bager af købt mel, selv når det er stenkværnet og rimelig friskt. Smagen og duften af det nybagte brød er helt ubeskrivelig. Jeg prioriterer at bruge en del af min begrænsede energi på at bage godt brød, vi køber aldrig hverken brød eller kager, alt er hjemmebagt af gode økologiske råvarer og dermed også uden tilsætningsstoffer og pesticisrester.
12 ud af 10 stjerner til dig for som forlægger at have set vigtigheden i en bog som “Fremtidens brød af fortidens korn”, det er en meget inspirerende bog med både gode opskrifter og nyttig viden. Jeg køber mit korn fra Aurion, for de gamle sorter, som de avler, er jo præcis det korn, jeg gerne vil bruge.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Ja, jeg kan forstå, at du er en virkelig bagenørd. Og det bærer jo virkelig også lønnen i sig selv.
Mange tak for de mange stjerner. Dem vil jeg sole mig i. Jeg har været så heldig at kende Jørn og hans kone Inger i mange mange år. Jeg udgav også Jørn første bog: “Aurions bagebog”, men det er jo helt tilbage til, da Ruder Konge var knægt. Heldigvis er det bøger, der “holder” – på samme måde som Aurions produkter i øvrigt, som jeg kan forstå at du også bruger.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Jeg forstår ikke helt, hvad du gør med løgene. Eller løgskallernw? Er det kun det udvendige? Det man normalt smider ud? Eller er det bare læg, der er skåret i halve og skilt ad?
Hilsner Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for din hilsen.
Jeg er ked af, at der er uklarhed omkring løgskallerne. Du skal bruge alle skallerne (undtagen den yderste brune). Du kan skille lagene, når du har skåret løget igennem, og koge dem. Eller du kan skære løget igennem og koge de to halvdele – og derefter dele dem i skaller.
Det er KUN randen af skallerne, der skal “brændes”. Jeg håber, du kan se det på fotoene, hvad jeg mener.
God fornøjelse.
Kh Kirsten
Smager virkelig godt.
Hi igen Karen,
Mange tak for det. Det glæder mig rigtig meget.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy