rødbedehummus & mandel/broccolihummus
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter
..
en enkel dejlige tomatsalat
Hvis man selv dyrker tomater, er det højsæson for høst lige nu. Tomater kan nydes på utallige måder, fx i en orientalsk gazpacho – eller i denne superenkle salat.
.
hvad har en mejetærsker at gøre med flygtninge?
Da jeg for et par uger siden tog dette billede lidt syd for Frederiksværk, tænkte jeg på, hvad det ville betyde, hvis det korn (og andet dyrefoder), vi høster, blev spist af mennesker i stedet for først at skulle sendes gennem dyrene.
Det er et ufatteligt stort spild af ressourcer at fede dyr op, for at mennesker kan spise dem. Over 800 millioner mennesker lever i sult og nød hver eneste dag. Nogle af de fattigste er dem fra Afrika, der nu sætter livet på spil i synkefærdige både for at komme til Europa. Hvis vi alle spiste det, jorden kan give os, ville vi ikke have sultproblemer.
Millioner af mennesker lever under 1,25 dollar om dagen. Der er i dén grad brug for solidaritet i verden i øjeblikket. I Vesten har vi bogstavelig talt siddet på flæsket i århundreder. Nu må vi til at dele. En af de virkelig nemme måder er at skære ned på – eller helt udelade – animalske produkter i kosten. Grøn mad smager fantastisk, og skifter vi til den, er der mere end nok til os alle sammen. Samtidig skåner vi milliader af dyr for uhyrlige lidelser, og kloden får meget lettere ved at trække vejret.
Her på bloggen ligger mere end 1.000 opskrifter på solidarisk mad.
.
3 x hummus med et twist
Her er to slags hummus på en ny måde. Den ene er den klassiske hummus med kikærter tilsat rødbede. Den anden er lavet af mandler og broccoli.
Nederst på siden finder du en hummus med edamamebønner.
kikærter
er minidepoter for fantastisk mange gode stoffer. De små ærter er proteinrige, og de indeholder A-, B- (især folat) og E-vitaminer samt meget K-vitamin. K-vitaminet har betydning for blodets evne til at størkne, og det er vigtigt for knogler og nervesystem. Vitaminet er en kraftig antioxidant og virker dermed antiinflammatorisk.
Men kikærter indeholder mange andre antioxidanter i form af fytokemikalier som quercetin, kaempferol og myricetin m.fl., der også virker antiinflammatorisk og modvirker angreb på cellerne fra frie radikaler.
Mineralerne i kikærter indbefatter jern, kalium, kobber og magnesium, kalk, fosfor og zink m.fl.
Fedtsyrerne, både enkeltumættede og flerumættede, omfatter den eftertragtede Omega 3 fedtsyre.
De mange fibre, både uopløselige og vandopløselige, sænker det “lede” kolesteroltal og stabiliserer blodsukkeret.
Rødbeder giver et ekstra skud gode næringsstoffer til hummusen. Læs om rødbedens velsignelser her.
broccoli
Med sine mange antioxidanter ligger broccoli højt på listen over powerfoods.
Den noprede kål regnes for den kraftigste kræfthæmmer blandt kålsorterne. Men broccoli forebygger også hjerte-karlidelser og er gavnlig for øjnene. Det store indhold af kalk og C-vitamin hjælper med til at danne stærke knogler. Et par dl broccoli indeholder samme mængde kalk som et glas mælk.
Fibrene i broccoli binder og udskiller kolesterol.
Hvis du vil give kroppen en dextox-rengøring, så spis masser af broccoli. Kålen indeholder enzymer, der bruges i leverens “rensningsanlæg”, og stimulerer desuden udskillelsen af giftstoffer via urin og afføring.
Enzymerne i broccoli er varmefølsomme, så kålen bør ikke koges. Hvis du vil have den smukke grønne farve frem, så overhæld blot kålen med kogende vand, damp den kort tid på en rist eller svits kålen hurtigt på en pande.
mandler
er en af de lækreste former for protein, jeg kender. Mandler indeholder også mange af de gode enkeltumættede fedtsyrer, B- og E-vitaminer samt mineraler som kalium, kalk, magnesium, fosfor, jern, zink m.fl.
Mandler er ikke mindst sunde på grund af det store indhold af E-vitaminer, en stærk antioxidant, der forebygger hjerte-karsygdomme og nedsætter mængden af det “lede” kolesterol i blodet. Indholdet af magnesium gavner både knogler, hjerte og blodtryk.
Mandler er fiberrige og stabiliserer dermed blodsukkeret.
rødbedehummus
200 g kikærter
300 g rødbeder
2-3 spsk tahin
1 økologisk citron
4 fed hvidløg
1/2 dl hørfrø- og kæmpenatlysolie, evt. olivenolie
evt. et nip chiliflager
evt. 1 spsk spidskommenfrø
Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand 8-10 timer. Kog kikærterne i nyt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Kog rødbederne møre og flå dem.
Findel kikærter og rødbeder i køkkenmaskinen eller blenderen. Tilsæt tahin, saften af 1/2 citron og 2 spsk reven citronskal.
Pres hvidløgene og tilsæt dem sammen med olien. Hvis du bruger chili og spidskommen, kommes de også i maskinen.
Purér hummusen, til den er glat og ensartet. Måske skal der tilsættes en smule vand.
Smag hummusen til med citronsaft, salt og peber samt evt. flere krydderier.
variationer
Rødbeden kan byttes ud med 1-2 avocado, revne gulerødder eller kogt græskar.
broccoli/mandelhummus
300 g broccoli
100 g mandler
2-3 spsk tahin
1 økologisk citron
4 fed hvidløg
1/2 dl hørfrø- og kæmpenatlysolie, evt. olivenolie
2-3 spsk tamari
Del broccolien i små buketter. Skær stokken i små terninger. Læg kålen i kogende vand 1 minut og afdryp den.
Kom mandlerne i køkkenmaskinen eller blenderen. Findel dem. Tilsæt broccoli, tahin, saft af 1/2 citron, 2 spsk reven citronskal, presset hvidløg og olie.
Purér hummusen til den er glat.
Smag til med citronsaft, tamari og peber.
hummus af edamamebønner
Prøv også hummus af edamamebønner. Se opskriften her.
Har du prøvet auberginehummus? Den smager rigtig, rigtig godt og jeg har den fra Kille Ennas kogebog. Jeg ved ikke engang, om jeg må dele opskriften her p.g.a. ophavsrettigheder. Ved du det Kirsten?
Bedste hilsner
Dorthe
Hi Dorthe,
Nej, jeg kender desværre ikke auberginehummus. Men du må meget gerne lægge opskriften på bloggen. Det er O.K. ophavsretmæssigt, hvis opskriften ikke bruges kommercielt, og hvis man opgiver ophavsmanden/kvinden – og også gerne titlen på bogen, opskriften stammer fra. Så er det oven i købet en slags reklame.
Kh Kirsten
Fra Kille Ennas fantastiske kogebog om krydderier stammer opskriften på auberginehummus (bogen er, som så mange af mine kogebøger, meget slidt og omslaget mangler, men under forordet af Camilla Plum står 2008):
400 g kogte kikærter
1 dl af kogevandet
2-4 spsk limssaft (eller limepickles, som er en anden opskrift i bogen og som går hen og bliver uundværlig, når først den står i skabet!)
100 g tahin
3 fed hvidløg knust med lidt havsalt
300 g bagt auberginemos (ca. 3 auberginer)
ca. ½ dl god olivenolie.
havsalt og friskkværnet peber
Auberginerne deles på langs og snittes på kryds og tværs i kødet, pensles med olie og bages med 30 min ved 200 grader. Skrab køddet ud og blend det fint. Dernæst blendes alt godt sammen og serveres på en stor tallerken, pyntet med mynte, kogte kikærter og chiliflager.
Den er pragtfuld til næsten alt: i sandwich, til godt brød, ovnstegte kartofler, kartofler i tomat, ris og bulgurretter, vegetarburgere osv.
Bedste hilsner
Dorthe
Kære Dorthe,
Tusind tak for opskriften. Den lyder virkelig lækker. Jeg håber, mange har lyst til at afprøve den. Jeg vil i al fald!
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skaarup
Tak for din fantastiske blog (og bøger). Din vegetariske “kogekunst” er til stor inspiration i min madlavning og har være det igennem mange år.
Skønne opskrifter der bare virker.
Dejlige smukke billeder – de øjet ser er det halve :-).
Godt Nytår
VH
Annett Bengtsson
Kære Annett,
Tak, tusind tak, også til dig, fordi du er så sød at melde tilbage om opskrifterne. Det er en stor opmuntring, når jeg får så megen kærlig ros. For mig er både udviklingen af opskrifterne og fotograferingen den rene leg. Det er dét, jeg holder allermest af. Så kan man vist ikke forlange mere.
Jeg ønsker dig et smukt nyt år – og sender
mange hilsener, Kirsten