powerfood: retter med den supersunde grønkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, hovedretter, salater
.
grønt er godt – ikke kun for øjnene
Vi er midt i højsæsonen for kål og rodfrugter. Det er grøntsager spækket med masser af vitaminer og mineraler og mange andre fantastiske indholdsstoffer, der kan være med til at holde os friske og raske gennem vinterens udfordringer.
Sammen med rosenkål og broccoli, kæmper grønkål om guldmedalje i potente stoffer.
Grønkål indeholder masser af antioxidanter som carotenoider og flavonoider, der beskytter mod forskellige kræftformer og hjerte-karsygdomme. Desuden indeholder grønkål den vigtige Omega 3 fedtsyre og virker antiinflammatorisk i kroppen.
.
power kålsalat med tahindressing og za’atar
Skal kroppen have et ordentligt boost, kan man vælge en salat med tre af de mørkegrønne kåltyper, som er de mest potente rent ernæringsmæssigt. Her er virkelig guf for alle celler.
Der er rosenkål i salaten, og det er ikke alle, der er vilde med rosenkål på grund af den lidt skarpe smag. Der er yderligere det problem med rosenkål, at det er meget vanskeligt at finde denne type kål økologisk. Du kan evt. erstatte rosenkål med blomkål.
.
rå eller varmebehandlet?
Man kan spise salaten rå – eller man kan bage rosenkålene i ovnen, til de er gyldne. Man kan også løsne de yderste blade på rosenkålene og overhælde dem med kogende vand sammen med broccolien i små buketter.
Lad kålen stå i vandet et par minutter og afdryp den. Jeg forestækker selv at give broccoli lidt varme i kort tid. Den grønne farve ændrer sig, og jeg synes kålen er mere lækker på den måde. Den korte varmebehandling frigiver desuden visse næringsstoffer.
.
dressing og drys
Den lækre tahindressing tilfører både smag, fedme og endnu flere næringsstoffer til salaten, bl.a. protein.
Det mellemøstlige sesamdrys, za’atar, giver flere smagsoplevelser, men du kan også i stedet bruge ristede mandler, græskarkerner eller hasselnødder.
.
power kålsalat x tre med tahindressing og za’atar
(4 personer)
3-4 blade grønkål
200 g rosenkål (evt. blomkål)
200 g broccoli
olivenolie, citronsaft
4 spsk za’atar
4 spsk kerner af granatæble eller tørrede tranebær
tahindressing:
2 spsk tahin
2-3 spsk silketofu, planteyoghurt eller mayo
1-2 tsk sesamolie
citronsaft
tamari, friskkværnet peber
.
Riv grønkålen i meget små stykker. Drys lidt salt på og massér kålen med fingrene, til den er blød.
Du kan bruge rosenkål og broccoli rå, men du kan også tage de yderste blade af rosenkålen og snitte det inderste, se ovenfor.
Del broccolien i små buketter. Læg dem i en skål sammen med rosenkålsbladene. Hæld kogende vand over og lad kålen stå et par minutter.
Afkøl og afdryp kålen og bland den med den rå rosenkål og den masserede grønkål.
Smag et par spsk olivenolie og 2 spsk citronsaft godt til med salt og peber. Vend det i salaten og smag til. Det er vigtigt at kålsalaten er rigtig saltet.
Rør tahinen blød med 1-2 spsk varmt vand. Tilsæt silketofu, yoghurt eller mayo. Rør dressingen helt glat.
Smag godt til med sesamolie, citronsaft, tamari og peber.
Hæld dressingen over salaten, eller servér den til separat.
Drys med kerner eller bær samt za’atar.
.
grønkålssalat med pærer og valnødder
Se opskriften her.
.
thaiinspireret grønkålssuppe
Se opskriften her.
.
grønkålssuppe med sprøde chips
Se opskriften her.
.
grønkålspostej – til middag eller madpakke
Se opskriften her.
.
grønkålslasagne med tomatsovs
Se opskriften her.
‘
Den thaiinspirerede grønkålsuppe ser rigtig dejlig ud.
Den popper ikke op via linket under billedet.
Den dukker heller ikke op, hvis jeg søger “thaiinspireret grønkålsuppe” eller bare “grønkålsuppe”
Hvad er mon søgeordet?
Kære Birgit,
Det er virkelig mærkeligt. Det virker når jeg tjekker.
Men prøv dette link; https://wp.me/p5bjYH-7mx.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Ih jeg blev så glad, da jeg så dit link, for jeg har heller ikke kunnet finde frem til den thaiinspirerede grønkålssuppe – selvom jeg har prøvet mange søgninger og forskellige søgeord. MEN ak og ve, linket virker heller ikke for mig.
Har også prøvet på flere medier. Håber det vil lykkes en gang.
I øvrigt stor TAK igen for alle dine skønne, inspirerende og flot illustrerede, sunde opskrifter. KH Agnete
Kære Agnete,
Godt du fandt linket, for det er faktisk en dejlig suppe, som jeg håber, dun allerede har smagt.
Det glæder mig, at du kan bruge mine ideer. Tusind tak.
Kh Kirsten
NEJ jeg har ikke smagt den, desværre. Jeg skrev netop, for at fortælle, at linket heller ikke virkede for mig. Så er der en mulighed for, at du kan lægge opskriften ind igen? eller andet …. Jeg ville gerne prøve den suppe – den ser lækker ud, og det lyder spændende med thai twist.
KH Agnete
Det beklager jeg, Agnete. Jeg troede, du så linket under mit svar til Neel.
Men her er det i al fald: https://wp.me/p5bjYH-7mx.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg kan heller ikke finde opskriften på thaiinspireret suppe
Mvh Neel
Kære Neel,
Det er mystisk, men her er linket: https://wp.me/p5bjYH-7mx.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej igen Kirsten. Jo jeg havde også godt set linket hos Neel – der er ikke nogen af dem, der virker for mig, desværre. Jeg har også søgt og ledt i arkivet – det lykkes ikke. Gad vide om Birgit og Neel kan få de tilsendte links til at virke?
Jeg er ked af at besvære dig. Venlig hilsen Agnete
Hi Agnete,
Du besværer mig ikke – og det SKAL virke. Jeg forstår det simpelt hen ikke. Jeg sender opskriften her, men der er en del nyttig info i indlægget i øvrigt, så det ville være dejligt, hvis du kunne komme ind på siden.
Kh Kirsten
thai-inspireret grønkålssuppe
(4 personer)
4 tørrede shiitakesvampe (kan udelades)
100 g løg
6 fed hvidløg
1-2 tsk rød karrypasta
2 spsk kokos- eller olivenolie
ca. 8 dl grøntsagsbouillon
250 g grønkål
250 g jordskokker
3-4 dl kokosmælk
1 citron
1 dåse bønner (kidney, sorte eller hvide), linser eller kikærter (kan udelades)
tamari, palmesukker eller rørsukker
Hæld kogende vand på svampene og lad dem udbløde et par timer. Skær dem i tynde skiver og fjern stokkene (de er for hårde at tygge).
Du kan evt. udelade svampene.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien sammen med karrypastaen, til løgene er bløde.
Tilsæt de udblødte svampe og hæld udblødningsvandet samt bouillonen ved. Læg låg på gryden og lad suppen koge nogle minutter.
Hak grønkålen fint (gem nogle små stykker til pynt).
Skær jordskokkerne i små terninger.
Kom grønkålen og halvdelen af jordskokkerne i gryden.
Kog suppen 8-10 minutter.
Purér halvdelen af suppen. Fjern evt. først så mange svampe som muligt i den del af suppen, som pureres. Purér så mange jordskokker som muligt.
Hæld pureen tilbage i gryden og tilsæt de resterende jordskokker, kokosmælken og de afdryppede bønner/linser.
Bring suppen i kog og smag godt til med citronsaft, tamari og sukker. Måske skal der også lidt mere karrypasta i. Det er vigtigt, at suppen smager lidt stærkt.
Jordskokkerne skal bevares sprøde, så suppen skal ikke koge for længe.
Steg evt. små stykker grønkål i lidt olie på en pande, til de er sprøde. Du kan også lægge dem på en bageplade og bage dem i ovnen nogle få minutter, hvis du alligevel har ovnen tændt. Hold øje med kålen, den bliver lynhurtigt mørk.
Servér suppen med den sprøde grønkål på toppen og evt. en tynd citronskive.
Tusind tak Kirsten. Så fik jeg lavet og smagt den suppe – og det var en god smagsoplevelse.
Jeg brugte Karl Johan svampe, havde ikke shitake, og lidt lime sammen med citronsaft.
Det bliver ikke sidste gang jeg laver denne suppe – måske vil jeg næste gang koge lidt linser eller kartoffel med, så suppen bliver lidt fyldigere efter purering. Det er en dejlig ny måde at få grønkålen på.
KH Agnete
Kære Agnete,
Det var dejligt, at det lykkedes, og skønt at du kan lide suppen. Og det er en god idé at koge ekstra proteiner med.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy