postej af rodfrugter med hasselnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, julemad
.
masser af mad fra de underjordiske
Nogle af disse lækre rødder er blevet forvandlet til en nem postej, der kan spises både som middagsmad, som frokostret og som pålæg.
Rødderne stammer fra Lammefjorden – et af Danmarks bedste områder til at dyrke grøntsager. Jeg har netop haft fornøjelsen af at servere en 7-retters gourmetmiddag for avlerne i området. Denne postej var og ikke iblandt retterne. Men jeg vil gerne dele dem med dig senere. Her har jeg inden middagen lige fået kørt en trillebørfuld frem med nogle af alle de dejlige råvarer, som blev brugt til middagen.
.
en børfuld af velsmag
.
postej med gode nødder
Rodfrugter og nødder et et lækkert par. Og hasselnødderne er plukke-modne lige nu. Jeg har været så heldig at få en god portion forærende af min tidligere nabo, Marianne. Tænk at man nænner at forære de små guldklumper væk? Jeg er dybt taknemmelig. Jeg ææææælllsker nemlig friske hasselnødder, så det er langtfra dem alle, der havnede i postejen. De er nemlig ren slik at spise sådan bare som ren nydelse.
.
lad os fejre at nøddeafgiften afskaffes
Hvis du ikke er så heldig som mig at få nødderne foræret eller selv at kunne plukke dem, kan du sagtens bruge købte, tørrede hasselnødder – eller for den sags skyld mandler, cashwenødder, græskarkerner etc. – i postejen. Og så kan vi samtidig fejre, at nøddeafgiften falder bort. Det var da vist også den mest fjollede og ubegrundede af alle afgifter. Nødder er nemlig supersunde. Der burde faktisk være offentligt tilskud! Skatten kunne passende lægges på kød i stedet for.
Det store indhold af fytokemikalier i nødder er guf for hjernen, og nødderne indeholder også masser af antioxidanter, de er fiberrige og gode leverandører af især B- og E-vitaminer, men også A- og C-vitaminer samt kalk, magnesium og andre mineraler.
.
gem lidt til madpakken
Postejen er fin som pålæg – måske med syltede rødbeder eller agurker.
.
postej som middagsret
Hvis du spiser postejen som varm frokost- eller middagsret så giv fx en proteinrig salat til. Det kan være kikærtesalat med broccoli og blåbær eller en linsesalat med ærter og myntedressing. Begge salater indeholder masser af friske spirer. Lette små, lette “væsener”, der tyngdemæssigt ligger på den modsatte skala af de bastante rodfrugter.
Hvis du selv har lyst til at dyrke spirer, kan jeg anbefale firmaet Friske spirer, som sælger fine økologiske spirefrø. Og så har den innovative ejer, Miriam Sommer, for nylig produceret en både smuk og funktionel spirebeholder.
.
rodfrugtpostej med hasselnødder
(4 personer)
100 g røde linser
600 g rodfrugter (rødbede, selleri, pastinak, gulerod, kartoffel etc.)
4 fed hvidløg
2 forårsløg eller 1 tynd porre
100 g hasselnødder
1 økologisk citron
4 spsk fintsnittet salvie
50 g havregryn
olivenolie
tamari
evt. boghvedekerner
salt, friskkværnet peber
Kog linserne møre i vand, der dækker, 10-15 minutter. Hæld linserne i en si og lad dem afdryppe helt. Pres al væden ud.
Riv de valgte rodfrugter og hvidløgsfeddene. Snit løgene eller porren fint.
Hak nødderne fint.
Riv ca. 1 spsk af den gule skal på citronen.
Rør linserne sammen med rodfrugterne og tilsæt løg, nødder, citronskal, 1-2 spsk citronsaft og salvie.
Rør farsen godt sammen og tilsæt havregryn, til konsistensen bliver passende. Rør 2 spsk olie og 2 spsk tamari i.
Smag farsen godt til med tamari, salt, friskkværnet peber og citronsaft. Lad evt. farsen stå en halv times tid og vurdér konsistensen. Farsen skal være temmelig fast. Smag også til igen.
Læg farsen i en smurt postej- eller anden bageform – eller brug flere mindre forme.
Du kan evt. drysse postejen med boghvedekerner. Rør i så fald 2 spsk olie sammen med 1 spsk tamari. Drys kernerne på postejen og pensl med olie/tamari. Pres kernerne lidt ned i postejen med penslen.
Bag en stor postej i en 190 grader varm ovn 50-60 minutter. Mindre forme bages 40-50 minutter.
.
Åhhh hvor lyder det lækkert, lige hvad vi trænger til i dag hvor regnet styrter ned..
Kære Viveca,
Ja, det burde være en rigtig regnvejrs-ret. Rigtig god fornøjelse. Og jeg håber, regnen stopper.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Du er en fast inspirations kilde her i mit køkken, og jeg glæder mig til at prøve denne postej. I aften stod den endnu engang på nøddefrikadellerne, som min datter på 17 år siger ” er sygt gode”. Tak for at du med dine opskrifter både her og i dine kogebøger, gør de så let at leve vegetarisk.
Kærlig hilsen Vivi
Kære Vivi,
Ih, hvor bliver jeg glad for sådan en hilsen. Tusind TAK. Det er altid SÅ inspirerende at høre, når min mad falder i smag. Jeg synes jo selvfølgelig selv om den, men jeg ved aldrig, hvordan den falder i smag i andre køkkener, så du skal have rigtig mange tusind tak for din søde hilsen. Det med nøddefrikadellerne varmer selvfølgelig ekstra! ❤️ Hils din datter mange gange!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Nu har jeg blandet en stor portion til rodfrugtposteg med hasselnødder. Den virker meget tør, men der mangler ikke noget i opskriften? Noget der kan få det til at hænge sammen?
Super flotte nyhedsbreve, tak for dem. Kærlig hilsen Eva Eriksen
Kære Eva,
Nej, der burde ikke mangle noget i opskriften. De kogte linser burde være temmelig “våde”. Men du kan sagtens tilsætte lidt plantefløde eller anden fløde, hvis du synes, farsen virker for tør. Hvis du ikke er veganer, kan du også røre 1-2 æg i farsen.
Jeg håber, postejen bliver vellykket og siger tusind tak for rosen til nyhedsbrevene.
Kh Kirsten
Den postej skal jeg bare lave til næste lørdag, når der skal holdes fødselsdag med mine vegetar/veganerdøtre 🙂
Og så er der til frokost næste dag !
KH Dorit
Det er nogle utrolige lækkre opskrifter du har her på din blog.Jeg er selv vegetar og lever af 2x 2 stk proteindrikke fra Lidl + at jeg ikke spiser gluten og nogen kornprodukter overhovedet.Nu er det sådan at jeg skal tabe mig da jeg vejer 58 kg og er 160 høj og skal ned på 50 kg.Jeg løbetræner 4x om ugen og er spinkel af bygning.Bla har jeg valg at være vegetar da det er for besværligt at være veganer og jeg er vegetar for sundheden og etiske årsager.Det er en god blog du har den er meget inspirende hvis man har lyst til at spise kornprodukter en da, desuden spiser jeg chips en gang om ugen, da jeg bare skal have lidt fedt ellers spiser jeg fedtfattigt.Det er godt at du har lavet kødfrifredag.Mvh Lise-Lotte
Kære Lise-Lotte,
Mange tak for din hilsen. Jeg er rigtig, rigtig glad for at høre, at du har glæde af opskrifterne på bloggen. Faktisk er mange af dem veganske, men du kan jo selv tilføje æg og mælkeprodukter, hvis du har lyst. Men måske er de nyere opskrifter gode for dig, fordi de er temmelig kalorielette.
Jeg synes, det er dejligt at høre, at du er vegetar af etiske grunde. Det er jeg også selv, og der er brug for mange, mange flere af de mennesker, der har medfølelse med de stakkels produktionsdyr.
Jeg håber, du når din ønskede vægt og ønsker dig al mulig glæde og fornøjelse med mine opskrifter.
Kh Kirsten ❤️
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy