persiske juvelris
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter
.
5. juli 2016
et godt brød fra Tyrkiet
Jeg har tidligere nævnt bloggen Love Antalya, som bestyres af den Tyrkiet-begejstrede Camilla.
Camilla skriver både om seværdigheder i Tyrkiet og om tyrkisk mad (det er dog ikke kun vegetariske opskrifter). Hvis du er en af dem, der i år ikke lader ferierejsen gå til Tyrkiet, så kig i stedet forbi Camillas blog. En af de opskrifter jeg vil anbefale, er på det klassiske tyrkiske brød, pide.
.
.
4. juli 2016
.
persisk servering – festlige juvelris
Da jeg for et par år siden rejste i Iran, fik jeg en dejlig risret. Nu har jeg omsider fået lavet den i mit eget køkken, og nu vil jeg gerne dele den med dig. Og du kan roligt tage en kop te, mens du studerer opskriften. Retten indeholder nemlig en del ingredienser, men den er ganske nem at lave.
Retten hedder juvelris, fordi den funkler i mange farver og bl.a. indeholder granatæblekerner og tørrede rosenblade, og man kan desuden servere retten indpakket i vinblade.
Når jeg kom til at tænke på juvelrisene netop nu, er det fordi de vilde roser står i fuldt flor og er parate til at levere fine røde blade til tørring. Desuden vokser min Merlot-vinstok helt uhæmmet med masser af store grønne blade. Så her var lige to af ingredienserne ved hånden.
Retten kan dog sagtens laves uden både rosenblade og vinblade.
tørrede rosenblade
Mine rosenblade fik lov at tørre på en iransk avis, men jeg er sikker på, at det også går fint med en dansk!
Bred rosenbladene ud i et enkelt lag og lad dem ligge et tørt sted nogle dage. Er du sent på den, kan du også bruge rosenbladene friske.
på et persisk marked
I Iran behøver man ikke at tænke på at tørre sine rosenblade. Her går man på markedet og køber dem. I bazaren står de i sækkevis, for rosenblade er meget brugt i iransk madlavning. Det samme gælder andre tørrede blomster og krydderurter.
Også kerner fra granatæble er klassisk i iransk madlavning. De er med i risretten, og det er fornuftigt at huske på denne lidt eksotiske frugt, for den virker stærkt antiinflammatorisk og hæmmer derved betændelsestilstande i kroppen.
.
mandler, nødder og tørrede frugter
Også tørrede frugter som rosiner, abrikoser, bær mv er hverdagsmad i Iran. Det samme gælder mandler, valnødder og pistacienødder. Og så er ris naturligvis et af hovednæringsmidlerne. På vore breddegrader må man gerne spare lidt på risen, for den er meget vandkrævende og på andre måder klimabelastende.
Men man kan sagtens spise ris engang imellem uden at få dårlig samvittighed. Ris er langt mindre klimabelastende end kød. Men ellers kan ris i mange retter erstattes af vores hjemlige perlespelt, hele hvedekerner, bygkerner, boghvede etc.
ingredienserne i juvelris
persiske juvelris
ris:
300 g fuldkorn basmatiris
100 g løg
4 fed hvidløg
1 nip safrantråde (evt. 2 tsk gurkemeje)
6-7 kardemommekapsler (evt. 2 tsk stødt kardemomme)
1 spsk korianderfrø (evt. 2 tsk stødt koriander)
kokos- eller olivenolie
4 dl grøntsagsbouillon
1 stang kanel (evt. 2 tsk stødt kanel)
1/2 tsk reven muskatnød
tilbehør:
1 økologisk appelsin
50 g mandler
50 g pistacienødder
250 g gulerødder
75 g gule rosiner
50 g tørrede tranebær
1 spsk reven ingefær
3 spsk rørsukker
1/2 dl appelsinsaft
tørrede rosenblade (kan udelades)
evt. friske eller konserverede vinblade
1/2 granatæble
Sæt risene i blød et par timer. Skyl dem og afdryp dem.
Hak løg og hvidløg.
Stød safranen i en morter sammen med et lille drys salt. Hæld et par spsk kogende vand på og opløs safranen helt. Sæt den til side.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og stød dem i morteren sammen med korianderfrøene.
Rist de stødte frø i en tør gryde et par minutter. Tilsæt 2 spsk olie samt løg og hvidløg. Svits løgene, til de er klare.
Kom risen i gryden sammen med safran, kanel og reven muskatnød samt et drys friskkværnet peber og et drys salt. Hæld bouillonen i gryden og bring den i kog. Læg låg på gryden og lad risene simre ca. 25 minutter eller til de er bløde og bouillonen er kogt væk.
Hvis du bruger hvide basmatiris, skal de koge ca. 15 minutter.
Skær store flager af appelsinskallen og del dem i tynde strimler. Læg strimlerne i kogende vand og kog dem 5-6 minutter. Afdryp dem.
Pres ca. 1/2 dl saft af appelsinen.
Del mandlerne i flager og rist dem gyldne i 1 spsk olie i en gryde sammen med pistacienødderne. Sæt dem til side.
Skær gulerødderne i små stænger.
Hæld kogende vand over rosiner og tranebær og lad dem udbløde ca. 10 minutter. Afdryp dem.
Varm 2 spsk olie op i en gryde og svits gulerødderne et par minutter. Tilsæt appelsinskal, rosiner, tranebær, reven ingefær og sukker. Lad gulerødderne karamellisere og hæld appelsinsaften i gryden. Læg låg på gryden og lad blandingen simre 5-6 minutter. Tilsæt et drys salt.
Smag til, når væden er kogt væk, og tilsæt mandler og nødder samt en lille håndfuld tørrede rosenblade.
Tag kernerne ud af granatæblet. Se her hvordan du banker kernerne ud af skallen uden at få rød saft i hele køkkenet.
Servér risen toppet op på et fad og læg ”fyldet” ovenpå. Drys med kerner af granatæble.
Hvis du vil servere risen i små pakker af vinblade, så kog de friske vinblade ca. 8 minutter. Afdryp dem.
Læg bladene i små skåle eller forme og tryk ris blandet med ”fyld” ned i formene. Fold vinbladene ind over fyldet og vend rundt.
Servér de små vinblade-pakker med lidt granatæblekerner og rosenblade på toppen.
Kirsten du blir bare bedre og bedre.
I spirerende og fantasifuld!
Tusind tak, søde Annika. Jeg prøver bare at passe mit “arbejde”!
Kh Kirsten
Ser flot og godt ud. 🙂
Tak Wanda. Det glæder mig!