pandestegt blomkål med mango/karrysovs og valnødde-linser
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
nordisk kål møder eksotisk sovs
Snehvid kål møder solgylden spicy sovs! Blomkål og mango er måske umiddelbart et umage par, men de smager skønt, når de forenes som i denne ret med proteiner fra sorte linser og valnødder.
Kål er en af naturens helt store gaver. Jeg elsker kål under alle former. De allerfleste dage spiser jeg mindst to slags kål. Allermest elsker jeg blomkål, broccoli og spidskål. Men jeg er også vild med rosenkål.
I dag er der så igen blomkål på menuen. Denne gang er kålen tilberedt på panden Og det er ikke en hvilken som helst ret med blomkål. Kålen er her skåret i skiver og lynstegt på panden nøjagtig så kort tid, at den stadig har lidt “bid” i midten.
Når jeg holder af “bid” i blomkålen, altså en kerne der ikke er helt blød, skyldes det sikkert, at jeg er vokset op med en mor, der kogte et blomkålshoved en times tid dagen før, det skulle serveres, og derefter – for en sikkerheds skyld – igen en halv times tid før servering. Min mor var et velmenende menneske, men hendes håndtering af blomkål var lidt af et overgreb.
.
linser, bønner eller quinoa?
Når jeg arbejder med nye opskrifter, tænker jeg ikke kun på næringsindhold som proteiner, vitaminer, mineraler, sekundære stoffer etc. Jeg overvejer også smagssammensætninger og farver. Vi spiser jo som bekendt også med øjnene. Derfor foreslår jeg til den lyse blomkål et modspil af mørke proteiner som sorte linser, bønner eller quinoa. Jeg har det med bleg mad næsten lige så dårligt som jeg har det med mad, der ikke er smagt til med omhu og omtanke.
.
.
en ret der stiger lige til hovedet
Glem alt om brun, fed sovs! Her er en cremet sovs af blendet mangofrugt smagt til med karry. Karry er nemlig en gave til både mango og blomkål.
Det er så den lækre, eksotiske smag, men mango er også en sund frugt. Den indeholder mange antioxidanter og stofferne lutein og zeaxanthin, der forebygger aldersrelateret synsnedsættelse. Dertil kommer, at fibrene i mango har en præbiotisk effekt i tarmen.
Valnødderne er takket være de gode fedtsyrer og det høje indhold af E-vitaminer rigtig gode for hjernen. Så her er guf for hele kroppen!
.
pandestegt blomkål med mango/karrysovs og valnødde-linser
(4 personer)
mango/karrysovs:
150 g løg
2 fed hvidløg
2 spsk oliven- eller kokosolie + ekstra til stegning af kålen
1/2-1 spsk karry afhængig af styrken
1 stor mangofrugt
1/2 dl grøntsagsbouillon
salt, friskkværnet peber
linser:
200 g sorte linser eller sort quinoa
1 forårsløg
4-5 stjerneanis (kan evt. udelades)
4-5 kardemommekapsler
1/2 dl olivenolie
1 økologisk citron
1 spsk ahornsirup
25 g valnødder
blomkål:
1 stort blomkålshoved eller to små
frisk koriander
Hak løg og hvidløg.
Varm olien op i en gryde og ”brænd” karryen af. Tilsæt løgene og svits dem 4-5 minutter.
Skær mangofrugten i terninger og kom dem i gryden sammen med bouillonen og et drys salt og peber.
Lad sovsen simre under låg 6-7 minutter.
Purér sovsen, gerne med en stavblender. Smag den godt til med salt og peber.
Kog linserne i dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Lav imens dressingen.
Tag frøene ud af kapslerne og stød dem i en morter. Du skal bruge ca. 1/2 spsk ialt.
Rør en dressing af olie, 2-3 spsk citronsaft, ca. 2 tsk reven citronskal og krydderierne.
Smag godt til med salt, peber, citronsaft, krydderier og sirup.
Hæld dressingen over linserne, mens de er varme. Snit forårsløget fint og rør det i linserne.
Hak valnødderne groft og vend dem i linserne.
Skær blomkålshovedet i så tykke skiver, at kålen hænger sammen. Det er ikke muligt at skære hele skiver af hele kålhovedet, men brug det hele, også de buketter som ”falder fra”.
Steg blomkålen gylden på begge sider i godt varm olie på en pande.
Servér de stegte skiver med sovsen og de krydrede linser. Drys med frisk koriander.
.
.
Ser lækkert ud
Det er dejligt at høre. Jeg håber, du vil nyde retten.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Det både ser lækkert ud og lyder lækkert. Ja, vi elsker smukke og farverige måltider – jeg kan også blive helt trist, når både vejret og maden bliver gråt i gråt.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Det glæder mig. Ja, det er dejligt med kulør på tallerknen. Det er heldigvis nemt, når man spiser plantemad. God fornøjelse med blomkål & co.
Kh Kirsten
Virkelig lækker ret. Tak for det 😁👏
Kære Lene,
Tusind tak – og selv tak!
Kh Kirsten
Måtte lige smile lidt, for kan så udmærket genkende historien om forkogt blomkål fra min mor, faktisk skal alle grøntsager helst koges sønder og sammen efter den årgangs mening, gad vide, hvad der står i frk. Jensens 🙂
Har fået indkøbt en stor mango men mangler lige et blomkål, så står den ret på bordet i næste uge. Tak for den altid fantastiske inspiration til lækre, smagfulde og guf-for-øjet-retter ! 🙂
Bedste hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Jeg har ikke tjekket frk. Jensen, men sikkert er det, at kogetiderne er gået ned i årenes løb. Heldigvis!
Jeg håber, du i mellemtiden har sikret dig et blomkålshoved og ønsker god fornøjelse med retten.
For mig er det en stor fornøjelse at dele mine “opfindelser” med andre.
Kh Kirsten
Opskriften er prøvet her til aften.
Let og hurtigt at lave og så smager det vidunderligt. Vi spiste det sammen med selleribøffer fra i går, det gik godt sammen. Lige noget for vegetar/veganer familien.
Kære Jytte,
Tak for din hilsen. Det lyder godt med selleribøffer til blomkålsretten. Det er dejligt at høre, at den faldt i god jord, og som du skriver, er den lynhurtig at lave.
Kh Kirsten
Denne ret strøg lige ind på vores favoritliste. Lækker smag og let at lave. Vi fik fog halvdelen af sovsen tilovers. Den skal nu nok blive brugt
Kære Ulla,
Hvor er det skønt at høre. Det glæder mig rigtig meget.
Og sovsen kan faktisk nydes til mange andre ting som frikadeller, bøffer, til ris etc.
Kh Kirsten
Den sovs vil jeg fremover bruge til boller i karry. Det var en virkelig lækker ret.
Kære Lilian,
Det er da en rigtig god idé. Jeg håber, mange læser med og tager ideen op. Tusind tak.
Der ligger en opskrift på boller i karry her: https://wp.me/p5bjYH-2A9.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Denne mangosovs er da helt fantastisk! Vil prøve den med selleri, som er det jeg har i huset i dag. Kærlig hilsen mona
Kære Mona,
Hvor dejligt, at du kan lide mangosovsen. Og jeg tror bestemt, at den også er fin til selleri. Faktisk går den smagsmæssigt til mange slags grøntsager. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy