Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

2

juli 2021

10

KOMMENTARER

nye kartofler fortjener en mandelfrikadelle

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter, madpakke, pålæg

.

frikadeller, nye kartofler og salat på udsigtsbænken

I de lune sommeraftner er det en særlig glæde at nyde maden udendørs. Jeg har en gammel bænk, hvor blomsterne holder af at stikke hovederne op mellem brædderne. Så har naturen selv klaret bordpynten.

Her kan jeg nyde både maden og den smukke udsigt over fjorden. Mad smager nu engang ekstra dejligt ude i naturen. Ikke mindst på en lun sommeraften. Jeg er betaget af de lyse, magiske sommeraftner, hvor det kun er mørkt nogle timer, før lyset atter viser sig på himlen.

.

en rigtig luksus-frikadelle

Hvis man er lidt snobbet eller selvoptaget, er man en frikadelle. Disse mandelfrikadeller er faktisk lidt fine på den, synes jeg. Det kan virke som luksus at lave frikadeller af mandler. Men for at fejre de lyse nætter må der gerne ligge lidt ekstra lækkert på tallerknen.

.

frikadeller og nye kartofler

Nye kartofler kogt til perfektion fortjener en lækker frikadelle. De udgør sammen med salaten og frikadellerne en rigtig sommeraften-middag.

.

frikadeller med fornuft

Men mandeltræer kræver vand for at trives. Nogle steder meget vand. Så hvordan er det lige? Kan vi overhovedet tillade os at spise mandler? Fx har man i Californien problemer med mandeldyrkningen, fordi der falder for lidt regn. Det er et problem for vandforsyningen i staten. Andre steder er det langt mindre problematisk.

Skal vi så have dårlig samvittighed, når vi spiser mandler? Både ja og nej. Hvis du spiser animalsk baseret mad, er der måske ikke plads til mandler også. Spiser du derimod plantebaseret, kan du sagtens spise mandler med god samvittighed.

Af og til bebrejder kødspisere mig, at jeg spiser mandler. De mener, det er uforsvarligt på grund af det store vandforbrug. Men så kan jeg heldigvis fortælle dem, at 1/2 kg mandler kræver 3.650 liter vand, mens 1/2 kg oksekød kræver 7.750 liter (svarer til 10 minutters brusebad i 4 1/2 måned). På den baggrund kan man godt spise mandler i moderate mængder.

Hertil kommer, at avlerne ikke skal “fodre” mandeltræerne med protein for at kunne høste mandler. Der skal ikke afbrændes regnskov og dyrkes sojabønner eller korn for at producere mandler. Mandeltræerne skal bare have vand. De lever heller ikke deres liv indespærret i en kummerlig stald.

Oksekød kræver 10 kg planteprotein for at give 1 kg kød. Og i øvrigt: hvor mange mennesker spiser mandler i samme mængder som kød? Til disse mandelfrikadeller bruges fx 100 g mandler. Det vil nok være vanskeligt at lave 12 kødfrikadeller af 100 g kød.

.

salat med masser af urter 

Du kan spise mange slags salater til frikadellerne. Jeg har her valgt en salat af fintsnittet spidskål, strimlede tomater og letdampet broccoli. Desuden krydderurter som koriander, mynte og persille. Og så er der pyntet med spiselige blomster.

Hvis du vil have dyppelse til frikadellerne, så rør lidt mayo eller yoghurt sammen med plantefløde og smag til med sennep og tamari. Det er en lækker og lynhurtig sovs.

.

mandelfrikadeller

(10-12 frikadeller)

200 g røde linser

50 g solsikkekerner (kan erstattes af kogte hvedekerner, perlespelt etc.)

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

100 g mandler

citronsaft

2 spsk friske timianblade eller fintsnittet salvie

50 g havregryn

1-1 ½ dl havrefløde

salt, friskkværet peber, evt. tamari

hvedemel, boghvedemel, majsmel eller andet mel

.

Kog linserne møre i vand, der dækker, ca. 15 minutter. Hæld evt. overskydende væde væk.

Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. Hvis du vælger korn i stedet, så kog 50 g af den valgte kornsort og kog kernerne ca. 20 minutter. Afdryp dem.

Hak løg og hvidløg og svits dem i lidt olie, til de er gyldne.

Hak halvdelen af mandlerne fint. Hak den anden halvdel lidt grovere.

Kom linser, løg, 2 spsk citronsaft, krydderurter, havregryn og fløde i en food processor. Kør farsen til den er sammenhængende.

Rør mandlerne og solsikkekernerne  i farsen. Hvis du har valgt hele korn, så rør dem i farsen nu.

Smag godt til med salt, peber og evt. lidt tamari. Du kan også tilsætte flere krydderurter.

Lad farsen hvile et kvarters tid og vurdér konsistensen. Du skal kunne forme frikadeller med hænderne. Tilsæt om nødvendigt flere havregryn – eller mere fløde, hvis farsen er for fast.

Form 10-12 store flade frikadeller. Vend dem i mel.

Steg frikadellerne gyldne på begge sider i godt varm olie.

.

.

Share

10 Kommentarer

  1. Annelise Bentzen
  2. Dina Grevelund
  3. Dorte Ziani
  4. Anne mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.