nye kartofler fortjener en mandelfrikadelle
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, madpakke, pålæg
.
frikadeller, nye kartofler og salat på udsigtsbænken
I de lune sommeraftner er det en særlig glæde at nyde maden udendørs. Jeg har en gammel bænk, hvor blomsterne holder af at stikke hovederne op mellem brædderne. Så har naturen selv klaret bordpynten.
Her kan jeg nyde både maden og den smukke udsigt over fjorden. Mad smager nu engang ekstra dejligt ude i naturen. Ikke mindst på en lun sommeraften. Jeg er betaget af de lyse, magiske sommeraftner, hvor det kun er mørkt nogle timer, før lyset atter viser sig på himlen.
.
en rigtig luksus-frikadelle
Hvis man er lidt snobbet eller selvoptaget, er man en frikadelle. Disse mandelfrikadeller er faktisk lidt fine på den, synes jeg. Det kan virke som luksus at lave frikadeller af mandler. Men for at fejre de lyse nætter må der gerne ligge lidt ekstra lækkert på tallerknen.
.
frikadeller og nye kartofler
Nye kartofler kogt til perfektion fortjener en lækker frikadelle. De udgør sammen med salaten og frikadellerne en rigtig sommeraften-middag.
.
frikadeller med fornuft
Men mandeltræer kræver vand for at trives. Nogle steder meget vand. Så hvordan er det lige? Kan vi overhovedet tillade os at spise mandler? Fx har man i Californien problemer med mandeldyrkningen, fordi der falder for lidt regn. Det er et problem for vandforsyningen i staten. Andre steder er det langt mindre problematisk.
Skal vi så have dårlig samvittighed, når vi spiser mandler? Både ja og nej. Hvis du spiser animalsk baseret mad, er der måske ikke plads til mandler også. Spiser du derimod plantebaseret, kan du sagtens spise mandler med god samvittighed.
Af og til bebrejder kødspisere mig, at jeg spiser mandler. De mener, det er uforsvarligt på grund af det store vandforbrug. Men så kan jeg heldigvis fortælle dem, at 1/2 kg mandler kræver 3.650 liter vand, mens 1/2 kg oksekød kræver 7.750 liter (svarer til 10 minutters brusebad i 4 1/2 måned). På den baggrund kan man godt spise mandler i moderate mængder.
Hertil kommer, at avlerne ikke skal “fodre” mandeltræerne med protein for at kunne høste mandler. Der skal ikke afbrændes regnskov og dyrkes sojabønner eller korn for at producere mandler. Mandeltræerne skal bare have vand. De lever heller ikke deres liv indespærret i en kummerlig stald.
Oksekød kræver 10 kg planteprotein for at give 1 kg kød. Og i øvrigt: hvor mange mennesker spiser mandler i samme mængder som kød? Til disse mandelfrikadeller bruges fx 100 g mandler. Det vil nok være vanskeligt at lave 12 kødfrikadeller af 100 g kød.
.
salat med masser af urter
Du kan spise mange slags salater til frikadellerne. Jeg har her valgt en salat af fintsnittet spidskål, strimlede tomater og letdampet broccoli. Desuden krydderurter som koriander, mynte og persille. Og så er der pyntet med spiselige blomster.
Hvis du vil have dyppelse til frikadellerne, så rør lidt mayo eller yoghurt sammen med plantefløde og smag til med sennep og tamari. Det er en lækker og lynhurtig sovs.
.
mandelfrikadeller
(10-12 frikadeller)
200 g røde linser
50 g solsikkekerner (kan erstattes af kogte hvedekerner, perlespelt etc.)
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
100 g mandler
citronsaft
2 spsk friske timianblade eller fintsnittet salvie
50 g havregryn
1-1 ½ dl havrefløde
salt, friskkværet peber, evt. tamari
hvedemel, boghvedemel, majsmel eller andet mel
.
Kog linserne møre i vand, der dækker, ca. 15 minutter. Hæld evt. overskydende væde væk.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. Hvis du vælger korn i stedet, så kog 50 g af den valgte kornsort og kog kernerne ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i lidt olie, til de er gyldne.
Hak halvdelen af mandlerne fint. Hak den anden halvdel lidt grovere.
Kom linser, løg, 2 spsk citronsaft, krydderurter, havregryn og fløde i en food processor. Kør farsen til den er sammenhængende.
Rør mandlerne og solsikkekernerne i farsen. Hvis du har valgt hele korn, så rør dem i farsen nu.
Smag godt til med salt, peber og evt. lidt tamari. Du kan også tilsætte flere krydderurter.
Lad farsen hvile et kvarters tid og vurdér konsistensen. Du skal kunne forme frikadeller med hænderne. Tilsæt om nødvendigt flere havregryn – eller mere fløde, hvis farsen er for fast.
Form 10-12 store flade frikadeller. Vend dem i mel.
Steg frikadellerne gyldne på begge sider i godt varm olie.
.
.
Lækkert, dem skal jeg lave i weekenden sammen med mine første, nyopgravede kartofler – og tak for tippet med sovsen, det skal jeg huske. Hvor er det i øvrigt nogle smukke, delikate og inspirerende billeder!
Hilsen Annelise
Kære Annelise,
Mange tak. Jeg håber, du nyder retten her i weekenden – også den nemme sovs.
Hjertelig tak for rosen til mine fotos. Det er sådan en lille-ekstrahobby, jeg har.
Kh Kirsten
ALTSÅ!… Mundvandet stiger, bare ved læsningen!
OG øjnene løber også ( næsten) i vand 😉 ved synet af de vidunderlige blomster, svævende højt over bænken, og struttende af liv, fordi de stadig har deres rod i jorden.
Glæder mig til mandelfrikadeller i aften…! .
Kære Dina,
Ih, hvor er det dejligt at høre. Det var faktisk dét, der var meningen!
Jeg håber, du har nydt frikadellerne og resten!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Tusind tak for endnu en lækker opskrift! Plejer du at smutte mandlerne?
Bedste hilsner Anna
Hi Anna,
Selv tak. Dejligt at du kan lide frikadellerne.
Jeg smutter ikke mandlerne, men har du lyst, kan du sagtens gøre det. Skallen indeholder en lille mængde fytin, der binder mineraler, men med den begrænsede mængde mandler, man normalt spiser, har det ikke nogen betydning.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Super lækker, smuk og inspirerende opskrift som altid. Glæder mig meget til at servere dem for mine veninder.
Et lille spørgsmål. Tror du at jeg kan erstatte fløde med æg? Og kan mel erstattes af enten rugmel eller fuldkornsmel?
De bedste hilsener
Dorte Ziani
Kære Dorte,
Mange tak. Det glæder mig. Jeg håber, serveringen bliver en succes.
Du kan sagtens tilsætte et æg. Det vil kun holde bedre sammen på farsen. Måske skal der også lidt fløde i. Du kan justere konsistensen med havregryn. Farsen skal være, så du kan forme den med hænderne.
Du kan sagtens bruge fx fuldkornsmel.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Det der med at bage i ovnen så man undgår olien er en god ide.
Men hvor længe og ved hvor mange grader?
Mine ca 185-200 grader 3 gange et kavarter ca, hvor jeg vender dem flere gange
Kære Anne Mette,
Ja, det er en god idé at bage frikadeller og bøffer i ovnen.
Jeg har dog ikke selv bagt mandelfrikadellerne i ovn, så jeg kan ikke give dig eksakte oplysninger.
Men jeg vil tro, at 2×10-15 minutter (afhængig af hvor tykke du laver frikadellerne) ved 200 grader burde være nok. Men du må prøve dig lidt frem.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy