mexikanske pandekager med bønnefyld og avocado
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
pandekager for voksne
Alle elsker pandekager. De fleste er vilde med de tynde disko’er, der kan nydes enten med sødt eller salt. Pandekager er comfort food for både små og store. Her serveres de dog med et skud mexikansk chili, så de er lidt mere for voksne.
Det er en tilsnigelse at kalde disse pandekager for mexikanske, for faktisk er de indiske. De er bagt med kikærte- og rismel ligesom de indiske dosaer, der er uden hvedemel og æg. Retten er således en krydsning mellem det mexikanske og det indiske køkken.
..
snyde-tacos
Retten er en kopi af de mexikanske tacos, hvor pandekagen vil være bagt med majsmel. Det er også muligt at købe færdige, sprøde tacos, og dem kan man sagtens bruge, hvis man ikke vil bage pandekagerne selv.
.
råvarerne findes ved vejsiden
På markeder og langs veje i Mexiko træffer man kvinder, der ofte har gået mange kilometer tidligt om morgenen for at bringe deres grøntsager til byen.
De vigtigste næringsmidler i Mexiko er majs, bønner, kartofler, avocado og andre grøntsager. Nogle af dem finder du i denne ret, der indeholder gode proteiner fra to slags bønner.
.
mexikanske pandekager med bønnefyld og avocado
(4 personer)
pandekager:
200 g kikærtemel
100 g rismel
50 g havregryn
4-5 dl vand
2 tsk salt
olie til stegning
fyld:
2 dåser kidneybønner a 250 g (eller 200 g tørrede, udblødte og kogte bønner)
100 g løg
4 fed hvidløg
chili efter smag, gerne habanero eller chipotle
1 spsk spidskommenfrø
2 spsk olivenolie
1 dåse små hele tomater (Mutti) eller 250 g friske sherrytomater
evt. 2 dl tomatpuré
100 g edamamebønner (købes frosne i supermarkedet)
1 limefrugt
råsukker, salt
2 avocado
evt. planteyoghurt
frisk koriander
Pisk de to slags mel og havregrynene i vandet. Sørg for at alle klumper er opløst. Tilsæt saltet.
Lad gerne dejen stå tildækket i stuetemperatur til næste dag. Men du kan også blot lade dejen stå et par timer.
Steg 14-16 små tynde pandekager af dejen. Dette kan evt. gøres dagen før, du vil servere retten.
Også bønnefyldet kan tilberedes i god tid eller dagen før: afdryp bønnerne fra dåse – eller kog udblødte bønner, se om kogning af bønner her.
Hak løg og hvidløg. Snit chilien (fjern kernerne). Du kan også købe habanerochili og chipotle på dåse eller tørrede.
Svits løg og chili i olien, til løgene er let gyldne.
Tillsæt dåsetomaterne med det meste af væden – eller kom de friske tomater i sammen med tomatpuré.
Kom kidneybønner og edamamebønner i retten og lad den simre 5-10 minutter. Smag til med salt, chili og limesaft. Tilsæt evt. også et lille drys sukker.
Hvis du har bagt pandekagerne og lavet bønnefyldet i forvejen, så varm begge dele op i en 200 grader varm ovn 10-15 minutter.
Del imens avocadoerne og tag kødet ud. Skær det i skiver og vend det straks i limesaft.
Servér pandekagerne portionsvis med bønneblandingen på toppen. Pynt med avocadoskiverne og drys med frisk koriander.
.
.
Hej Kirsten
Min kone tåler ikke kikærter kan man bare bruge alm mel i stedet for?
Kære Joe,
Ja, du kan bruge hvedemel i stedet for kikærtemel. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skaarup.
Allerførst vil jeg sige, at jeg har den største respekt for dig , for den ildhu og den viden, du lægger i dit arbejde med vores ‘grønne mad’. Du er en utrolig inspiration og fuld af kreativitet og god viden….Ikke mindst nyder jeg dine vidunderlige, farvestrålende og smukke fotografier..
Dernæst vil jeg spørge dig: Hvordan kan det være at chili har fået den super-megastore rolle at spille i snart sagt alle former for mad..Jeg synes det er rædsomt og jeg forstår slet ikke chiliens sejrsgang på vor
Jord. Hvad gør den.? Hvad kan den? Andet end bare være stærk og rive i mund og slimhinder! Alle bruger
den. Hvorfor? Hvorfor dog? Den stjæler smag og nydelse. Jeg HADER den😳 vh Anne-Maj
Kære Anne-Maj,
Hjertelig tak for din meget, meget smukke ros. Den rører og glæder mig meget. Jeg gør såmænd kun det, jeg ikke kan lade være med, men det er meget motiverende med en hilsen som din.
Ja, chili skiller vandene. Når chili er blevet så populær i Danmark, er det nok, fordi vi kommer ud i den store verden, hvor chili har været dyrket og spist i århundreder.
Jeg er enig i, at chili kan være en overvældende oplevelse – og også kan spolere en ret – hvis man ikke forstår at dosere rigtigt.
Jeg synes, chili i mange tilfælde giver lige det ekstra, der får smagsløgene op på dupperne. Men man behøver bestemt ikke at bruge chili i de opskrifter, hvor jeg anbefaler det. I øvrigt kan man være allergisk overfor chili, så måske går de små bæster “hårdere” til dig end så mange andre. Endelig findes chili i utallige styrker. Men glem bare alt om chili. Det meste mad smager glimrende uden.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Endnu en gang 1000 tak for dine vidunderlige opskrifter, som beriger os med friske og nye ideer til lækker mad.
Ønsker dig masser af lys og et langt, lykkeligt liv fra Annette
Kære Annette,
Rigtig mange tusind tak for din kærlige hilsen og de gode ønsker.
Og selv tak. Det er såmænd udelukkende en fornøjelse at udbrede mine madideer – og skønt når nogen sætter pris på dem.
Jeg vil gerne gengælde dine gode ønsker: masser af lys og et godt, lykkeligt og langt liv til dig.
Kh Kirsten